Közel négymilliárd forint közpénzből hozta létre az állam a Debreceni Nemzetközi Iskolát, az eddig eltelt két tanév során mégis csupán négy tanuló kapott önkormányzati ösztöndíjat az elitintézményben – értesült a 24.hu.

Négy diák kapott állami ösztöndíjat a négymilliárd forint közpénzből épített elitiskolában
Kép:Pixabay

Összesen 129 diák járt az eredetileg magániskolának nevezett intézménybe a múlt tanévben, közülük négyen részesültek ösztöndíjban, azaz a tanulók három százaléka.

Ösztöndíjat most osztottak először, mert a támogatási program részleteit nem dolgozta ki időben a debreceni önkormányzat.

A következő évben ugyanakkor újabb négy ösztöndíjas tanuló csatlakozik az iskolához, őket tizenhat pályázóból választották ki.

Az intézmény tájékoztatása szerint a diákok negyede külföldi, és összesen 17 nemzetiség képviselői járnak az iskolába, igaz, a tanulók közt van olyan is, akinek egyik szülője magyar. Továbbá ebbe az intézménybe íratta be a gyermekét sajtóhírek szerint Debrecen fideszes polgármestere, Papp László is.

Noha az iskolai létszámhoz képest meglehetősen kevés rászoruló, ám tehetséges diák kap ösztöndíjat a megyei jogú várostól, annak önkormányzata bőkezűen támogatja az iskolát. Az intézmény fenntartója az önkormányzati tulajdonú DENOK Kft., ez biztosítja működési forrásokat. Az intézmény pénzügyi terve 2021-re csaknem 940 millió forint kiadással számol, amiből 408 milliót fenntartói és egyéb támogatásból fedeznének. Tavaly ennél kevesebbet, körülbelül 300 millió forintot különített el a város a költségvetésében e célra. Ez akkora összeg, amiből az összes felvett tanuló egyéves tandíját fedezni lehetne.

Az iskola működési költségeit teljes egészében a tandíjakból tervezik fedezni, de ennek megvalósulását 5-7 évre teszi az intézmény.

Addig, amíg az iskola önfenntartóvá válik, a debreceni önkormányzat – mint a fenntartó többségi tulajdonosa – kiegészítő forrást biztosít a működéshez.

Érdekesség, hogy az ösztöndíj-pályázat egyik feltétele szerint a támogatandó tanulónak a pályázat benyújtásának évében be kell töltenie legalább a 10. életévét, vagyis csak a harmadik évfolyamtól lehet ösztöndíjat kapni. Az önkormányzat és az intézmény tájékoztatása szerint ennek a kikötésnek szakmai oka van. Mint írták,

az érvényben lévő szakmai protokollok alapján 10 éves életkor alatt a kiemelkedő tehetséget és a kimagasló eredményt nem lehet megbízhatóan mérni.

Külön érdekesség, hogy az iskola működtetését az önkormányzat, illetve annak cége vállalta, miközben néhány évvel ezelőtt éppen az Orbán-kormány államosította a közoktatást.

A Debreceni Nemzetközi Iskola arra példa, hogy az állami pénzen épült elitiskolákról máshogyan gondolkozik a kabinet.

Forrás:24.hu
Címlapkép:Pixabay

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@solidedge: Megígérték, hogy tehetséges diákok ösztöndíjat kapnak. Igéret teljesítve! Ugyanis arról nem volt szó, mennyien!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Málna
@Aki Én: Aktuális nálunk a téma, így képben vagyok.
Horizont
@Málna: Te tényleg egy antiszociális liba vagy. Nálunk egyik gyerek egyetemista volt a másik főiskolás a harmadik középiskolás. Nem egy városban. Szerinted?? Nemcsak tandíj van hanem megélhetési költségek. És kevesebbe kerül ha otthon van mindenki mintha külön külön. Persze neked csak egy van honnan is tudnád. Meg amúgy is.
human
Urak és szolgák országa lettünk.
Málna
@Horizont: Egyetem, főiskola, de már a középiskola mellett is el lehet menni dolgozni. És akkor már rögtön nincsenek olyan sokba. Meg lehet úgy is tanulni, hogy ösztöndíjat kapjanak.
Horizont
@Málna: Hű baszki te milyen okos vagy. Ja nem. Honnan tudod nálunk mi volt én csak próbáltam neked elmagyarázni milyen az ha többen tanulnak a családban. A megoldásról nem írtam. Szánalmas egy lény vagy. Mostanában próbáltam normálisan írni neked nagy erőfeszítés árán de mindig megbánom mert annyira hülye picsa vagy veled nem lehet ...látom másnak sem. Irritáló vagy.
Málna
@Horizont: Én egy szót sem írtam arról, hogy nálatok mi volt. Általánosságban beszéltem a megoldásról. Komoly szövegértési nehézségeid vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.