Közel négymilliárd forint közpénzből hozta létre az állam a Debreceni Nemzetközi Iskolát, az eddig eltelt két tanév során mégis csupán négy tanuló kapott önkormányzati ösztöndíjat az elitintézményben – értesült a 24.hu.

Négy diák kapott állami ösztöndíjat a négymilliárd forint közpénzből épített elitiskolában
Kép:Pixabay

Összesen 129 diák járt az eredetileg magániskolának nevezett intézménybe a múlt tanévben, közülük négyen részesültek ösztöndíjban, azaz a tanulók három százaléka.

Ösztöndíjat most osztottak először, mert a támogatási program részleteit nem dolgozta ki időben a debreceni önkormányzat.

A következő évben ugyanakkor újabb négy ösztöndíjas tanuló csatlakozik az iskolához, őket tizenhat pályázóból választották ki.

Az intézmény tájékoztatása szerint a diákok negyede külföldi, és összesen 17 nemzetiség képviselői járnak az iskolába, igaz, a tanulók közt van olyan is, akinek egyik szülője magyar. Továbbá ebbe az intézménybe íratta be a gyermekét sajtóhírek szerint Debrecen fideszes polgármestere, Papp László is.

Noha az iskolai létszámhoz képest meglehetősen kevés rászoruló, ám tehetséges diák kap ösztöndíjat a megyei jogú várostól, annak önkormányzata bőkezűen támogatja az iskolát. Az intézmény fenntartója az önkormányzati tulajdonú DENOK Kft., ez biztosítja működési forrásokat. Az intézmény pénzügyi terve 2021-re csaknem 940 millió forint kiadással számol, amiből 408 milliót fenntartói és egyéb támogatásból fedeznének. Tavaly ennél kevesebbet, körülbelül 300 millió forintot különített el a város a költségvetésében e célra. Ez akkora összeg, amiből az összes felvett tanuló egyéves tandíját fedezni lehetne.

Az iskola működési költségeit teljes egészében a tandíjakból tervezik fedezni, de ennek megvalósulását 5-7 évre teszi az intézmény.

Addig, amíg az iskola önfenntartóvá válik, a debreceni önkormányzat – mint a fenntartó többségi tulajdonosa – kiegészítő forrást biztosít a működéshez.

Érdekesség, hogy az ösztöndíj-pályázat egyik feltétele szerint a támogatandó tanulónak a pályázat benyújtásának évében be kell töltenie legalább a 10. életévét, vagyis csak a harmadik évfolyamtól lehet ösztöndíjat kapni. Az önkormányzat és az intézmény tájékoztatása szerint ennek a kikötésnek szakmai oka van. Mint írták,

az érvényben lévő szakmai protokollok alapján 10 éves életkor alatt a kiemelkedő tehetséget és a kimagasló eredményt nem lehet megbízhatóan mérni.

Külön érdekesség, hogy az iskola működtetését az önkormányzat, illetve annak cége vállalta, miközben néhány évvel ezelőtt éppen az Orbán-kormány államosította a közoktatást.

A Debreceni Nemzetközi Iskola arra példa, hogy az állami pénzen épült elitiskolákról máshogyan gondolkozik a kabinet.

Forrás:24.hu
Címlapkép:Pixabay

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
@solidedge: Megígérték, hogy tehetséges diákok ösztöndíjat kapnak. Igéret teljesítve! Ugyanis arról nem volt szó, mennyien!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Giovanni Alba
@ómió: ma, 13:36
Bocsi, nem akartalak megkavarni.
Csüccs le, pihenj kicsit. Már megint kezded nagyon felhúzni magad.
Málna
@Horizont: Hogyhogy hogyan? Tanul és kész. Ahogy 16 éves koráig, úgy utána is. Nem értem, hol az akadály?
Málna
@Aki Én: Aktuális nálunk a téma, így képben vagyok.
Málna
@Horizont: Egyetem, főiskola, de már a középiskola mellett is el lehet menni dolgozni. És akkor már rögtön nincsenek olyan sokba. Meg lehet úgy is tanulni, hogy ösztöndíjat kapjanak.
Málna
@Horizont: Én egy szót sem írtam arról, hogy nálatok mi volt. Általánosságban beszéltem a megoldásról. Komoly szövegértési nehézségeid vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.