A betöltetlen háziorvosi praxisok ügye nem új keletű probléma, ráadásul az elmúlt egy évben 233 háziorvos szüntette meg a praxisát.

233 háziorvos szüntette meg a praxisát az elmúlt évben

Fotó: pixabay.com

Békássy Szabolcs, a Háziorvosok Online Szervezetének alapítója a 24.hu által idézett ATV Startban arról beszélt, hogy a minőségi fejlődés érdekében le kell választani az alapellátásról a sürgősségi ellátást.

Békássy szerint a háziorvosi praxisok betöltetlenségének hátterében az elöregedő háziorvosi korfa áll. Bízik abban, hogy a járvány végével elindulhat a szakmai egyeztetés az üres praxisok betöltésére.

Az alapellátás minőségi fejlődésének záloga, hogy a sürgősségi ellátását leváltsák róla, és az alapellátásban tényleg a prevencióval tudjanak foglalkozni

– magyarázta a háziorvos.

Hajdú-Bihar megyében egy modellprogram indul ezen elv alapján, ennek tapasztalatait be lehet építeni. A térinformatikusok segítségével lehet meghatározni majd az optimális üzemet – mondta Békássy.

Forrás: 24.hu

Címlapkép: pixabay.com

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Giovanni Alba
"Az alapellátás minőségi fejlődésének záloga, hogy a sürgősségi ellátását leváltsák róla, és az alapellátásban tényleg a prevencióval tudjanak foglalkozni
– magyarázta a háziorvos.
Hajdú-Bihar megyében egy modellprogram indul ezen elv alapján, ennek tapasztalatait be lehet építeni. A térinformatikusok segítségével lehet meghatározni majd az optimális üzemet – mondta Békássy."
Ez egy utopista elképzelés, hát hol él ez az ember? A 21. században? Álmodozó! Itt és most talán a 19. vége van, de rendületlenül masírozunk visszafelé.
Nessy
@Horizont: Pedig ma már háziorvosi szakvizsga sem kötelező! Képzett asszisztenst is lámpással keresnek, csak nem igazán találnak.
Nessy
@Horizont:Van település, ahol már évekkel ezelőtt új házzal, rendelővel vártak volna háziorvost, sikertelenül. Kisebb településen a "kártyapénz" a hideg vízre sem elég! A helyettesítési díj sem igazán csábító. Míg a nagy városokban egy háztömbből összejön a kétezer körüli páciens, addig a kis településeken a hatszáz is kilométerekre lakik szétszórva. Nem mindegy, ha fekvőbeteghez hívják könnyen elérhetők a betegek, vagy úttalan utakon kell autózni hozzájuk.Az arra kapott" térítés" köszönő viszonyba nincs az egyre növekvő fenntartási és az üzemanyag árakkal.
csak úgy....
az üres praxisok bejáratára ki kell ragasztani a 10 parancsolatot!
Nessy
@Horizont: Volt. Pedig akkoriban "csak" 150 körül volt az üres praxisok száma. Ez még 2005-2006 táján volt. Aztán már hivatalosan nem foglalkoztam a témával.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.