A Velencei-tóban múlt csütörtök óta elpusztult halak patológiai vizsgálata kimutatta, hogy pusztulásukat oxigénhiány okozta – tájékoztatott az Országos Vízügyi Főigazgatóság (OVF) csütörtökön, a honlapján.

Kiderült, hogy mi okozta a velencei-tavi halpusztulást

Fotó: Pixabay

A közleményben rámutattak, hogy a vizsgálat során nem találtak sem parazitákra, sem toxinokra utaló jeleket, melyek az oxigénhiány mellett még a halpusztulás okai lehetnek.

Az OVF felidézte, hogy a Velencei-tavi Tófelügyelőség munkatársai múlt csütörtökön tapasztalták először a halpusztulást partközelben és nyílt vízen. A Magyar Országos Horgász Szövetség (MOHoSz) mint horgászati hasznosításra jogosult, megkezdte a tetemek eltávolítását, állatorvosi vizsgálatot rendelt el, a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság (KdtVizIg) a helyzet tisztázására laboratóriumi méréseket és mintavételt végzett, a Duna-Ipoly Nemzeti Park is vizsgálódott.

Két nappal később a MOHoSz megkezdte a levegőztetést, folytatódott a tetemek eltávolítása, majd kedd óta a tó több pontján a KdtVizIg szivattyúkat és buborékos mélylevegőztetőt telepített, segítendő a tó oxigénszintjének növelését. A kezdeti tapasztalatok nagyon kedvezőek – tették hozzá.

A közlemény kitért a Velencei-tó időjárás kitettségére is, amely szerint még a Balatonnál is sekélyebb, ezért az extrém időjárásra rendkívül érzékenyen reagál. Idén a viszonylag hideg tavasz után gyorsan melegedett fel a tó vize, így nem csak a magas vízhőmérséklet, hanem a melegedés tempója is okozhatott problémákat.

Forrás: MTI

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Néro
Ennek a megelőzését is leszarta a Nagy Nemzethy Vezetés mint mindent a focin kívül. Pusztulnak a halak a népek 30 ezrével nem számít hisz itt csutilandban minden Siker Siker és Siker.
Sámannus
No hiszen a Duna is így fog főni Paks alatt. Természetesen csudájára járnak majd sokan míg kinyögi valaki hogy merről fúj a szél. Kíváncsi vagyok mennyi nádat taroltak le ami még rá tehetett néhány lapáttal.
teuton57
Hat ez kerem varatlanul jött, mint a vasutnal telen a havazas, amikor 2 centi ho miatt leallnak a vonatok. Mert ugye arra senki sem szamithatott, hogy nyaron kanikula lehet! Aztan pedig komoly, több napos vizsgalat kellett ahhoz, hogy megallapitsak, miert pusztultak el a halak: oxigenhianyban! Ki gondolta volna??? Az mondjuk erdekelne, hogy az afrikai tavakban miert nincs tömeges halpusztulas, mikor honapokig 40 fok feletti a hömerseklet? Lelegeztetögepeket ajandekoztak nekik???

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.