A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia szerint ellenkezik az alaptörvénnyel a DK frakcióvezető-helyettesének törvényjavaslata, amely az egyházon belüli pedofil bűncselekményeket tárná fel. Vadai Ágnes múlt szerdán a budapesti Szent István-bazilika előtt tartott sajtótájékoztatón közölte, „valódi pedofilellenes” javaslatot terjeszt az Országgyűlés elé, amely átfogó vizsgálatot ír elő a Magyar Katolikus Egyháznak a pedofil bűncselekmények feltárására, és a gyónási titok megsértésével is feljelentésre kötelezi a gyermekek elleni szexuális bűncselekményekről tudomást szerző papokat. Vadai Ágnes jelezte, felveszi a kapcsolatot az MKPK-val, hogy egyeztessenek a javaslatról.

Forrás: 168.hu
Feltöltő: Emmersson71
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
@Emmersson71: Kaleta hozzájuk képest egy csínytevő! =))
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Emmersson71
Na, már megy a jajveszékelés..félnek, hogy lebuknak, mint Kaleta!
simmering73
Fostok? Ezt lehet, hogy megússzátok, de Isten elől nem fogtok tudni elbújni.
RonaGyuri
@Emmersson71: Kaleta hozzájuk képest egy csínytevő! =))
creativehun
Gyónási titkot nem sérthet meg gyóntató. A gyónás és magga a gyónási titok egy olyan erős lelki kapocs amelnyke során a gyónó személy bármit elmondhat gyóntatójának..tudván..az sem közvetlenül sem jközvetve nem sértheti meg a gyónási titkot mivel ezzel akár a kiátkozást is kockáztatja. A gyónási titok alól egyébként még a pápa sem adhat felmentést.
Csizmás Kond
Bűnös ember mindenhol van függetlenül vallástól, párttól, színtől, fajtól, nemtől, kortól egybevéve. A vallási törvényeket pedig párvonalon nem lehet megváltoztatni. Az, hogy a katolikus gyónik attól még a nemkatolikus is ugyanazt a bűnt elköveti csak nem gyónja meg, tehát ez a malackaféle korteszagyvaság egy újabb zsákutca, ami csak arra volt jó, hogy néhány hasonszőrű balfaszt felcsigázzon egy szarakodó beírás erejéig.
Emmersson71
@creativehun: Így van!

A vallomástétel akadályai lehetnek elháríthatók (felmentés a titoktartási kötelezettség alól) vagy elháríthatatlanok (a tanúskodási képesség hiánya, a védői, a gyónási titok).

A törvény az akadályokat két csoportja osztja aszerint, hogy vannak személyek:
- akiket nem lehet tanúként kihallgatni,
- akik megtagadhatják a tanúvallomást.

Az első esetben az akadály a kihallgatandó személy akaratától független, a másik esetben az akadály az ő nyilatkozatától függ.

10. Az abszolút akadályok >81. § (1) Nem hallgatható ki tanúként a lelkész, illetőleg az egyházi személy arról, amire a hivatásánál fogva titoktartási kötelezettsége áll fenn.

A Be. újra intézményesítette a lelkészt és más egyházi személyeket megillető védelemként a tanúvallomás tételének elháríthatatlan akadályát. Az 1896. évi Bp. ugyan ilyen akadályt ismert, de az 1951. évi Bp. azt eltörölte; a lelkész a hivatásának gyakorlása során a tudomására jutott titkot az 1951. évi Bp. után is megőrizhette, mert jogában állt a tanúvallomást megtagadni. Az 1998. évi Be. figyelembe veszi és honorálja azt a tényt, hogy a lelkészre vagy más egyházi személyekre bízott titok megtartása, akár gyónás által, akár más egyházi tevékenység során jutott a tudomására, meg nem szeghető hivatási parancs. Emiatt a Be. értelmében e körben kihallgatására sem kerülhet sor, és kérdés sem tehető fel. Odáig tehát a törvény szerint az eljárás el sem juthat, hogy a lelkésznek a tanúvallomást meg kellene tagadnia.

Forrás: regi.tankonyvtar.hu/hu/kereses/gy%C3%B3n%C3%A1si
Emmersson71
@Csizmás Kond: Már megint az almát körtével :)
Nem kell meggyónnia a pedofil papnak, ha rábizonyítják, hogy kisgyerekeket molesztál, hanem vallomást kell tennie! A papokra is vonatkozik ám a BTK!!!
Csizmás Kond
@Horizont: Valaki csak úgy tudna bármilyen akármit feldolgozni ha annek minden egyes részletét tisztán és tökéletesen ismerné...szóval ez a perintfalvirita is csak írt egy könyvet és azzal annyi.
Dehamát vallás...miért nem dolgozza fel pl a zsidó talmudban, tehát ugymond hivatalosan leírt visszásságokat a kiskorúak, pontosabban gyerekek ellen hivatalosított szexuális erőszakok elkövethetőségét...vagy miért nem ír a cigány gyerekanyák szintén szexuális erőszaknak kitettek ellen...vagy ezerféle vallásuak gyerekvásárai gyerekkihasználásai stb ellen...::
...szerintem azért mert azzal nem tudna ekkora felhajtást csinálni itt és most...
Biztos hogy az ilyen dolgokat nem szabad csendben túrni, elhallgatni de nehogymá mittudommilyen elképzelésből és hivatalos formahiány nélkül kezdjünk egy könyv szerint itéletet hozni.
Csizmás Kond
@Emmersson71: ...szerintem neked ismét hetnéked támadt...kötözködhetnéked...olvasd el mégegyszer és ha akkor sem értewd kérdezz...és csak azutánn állíts...tudod a jó szabó is tízszer mér és csak azután vág.
Emmersson71
@Csizmás Kond: Te pedig a cikket értelmezd :P
magyar1
A papok ugyanúgy a pedofil törvény alá esnek nem kell ezeknek külön törvényt alkotni, ugyanaz vonatkozik rájuk mint pld. rám vagy bárki másra ez ügyben is.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.