Matolcsy Az euró csapda című írása a Magyar Nemzetben jelent meg. 

Mindenki rosszul járt Európában, aki bevezette az eurót, Magyarországra katasztrófát hozna Matolcsy szerint
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A jegybankelnök a következőkkel kezdi a magyarnemzet.hu-n lehozott szövegét:

A jövő évi választás valójában arról szól, hogy képesek lesznek-e az Európai Unió intézményei – egy, az Európai Egyesült Államokban hívő, balliberális magyar vezető csoporttal közösen – arra, hogy Magyarországot rövid úton bevigyék az euróövezetbe. Ha igen, akkor bezáródik a hazai felzárkózás útja a fejlett világ felé. Ha nem, akkor folytathatjuk a nemzeti felemelkedést, a gazdasági felzárkózást és az EU megreformálásának 2010-ben megkezdett folyamatait.

Matolcsy ezután arról értekezik, hogy mi is az euró, és a fizetőeszköz első 20 évét is röviden górcső alá veszi. Ez utóbbit azzal kezdi, hogy bár az euró elsőre sikertörténetnek tűnhet, ez igazából csak illúzió.

Első pillantásra az euró egy európai sikertörténet, mert az euróövezet legtöbb tagja a fejlettség és az életszínvonal terén a világ legjobbjai közé tartozik. Ezek az országok valójában akkor emelkedtek a legjobbak közé, amikor még nemzeti valutájuk volt, mára pedig már tisztán látható, hogy az euróval ezt nem tehették volna meg.

Mindenki rosszul járt, aki az eurót átvette, és az nyert, aki megtartotta a nemzeti valutáját. (...) Az összes többi ország is veszített, így az egész EU rosszabbul járt az euróval. 

Természetesen Magyarország döntését – miszerint egyelőre kimaradt az euróövezetből – is méltatja röviden:

Lengyelország, Csehország és Magyarország sokat nyert azzal, hogy az EU-csatlakozás után nem követte azonnal Szlovákiát és Szlovéniát az eurózónába. (...) Ma a V4-csoport – különösen a három nemzeti valutát használó ország – azért lehet az EU növekedési motorja, mert megőrizték az önálló gazdaságpolitika és pénzpolitika nagyobb mozgásterét. 

Végül, leírja véleményét arról, mi történne hazánkkal, ha átváltana euróra:

Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy egy ellenzéki győzelem miért jelentene drámai visszafordulást és gazdasági katasztrófát Magyarország számára. A még titkos, de szivárgó terv szerint vagy utcai anarchiával, vagy választási győzelemmel lehetne olyan népszavazást kiírni, ami az alaptörvényt kijátszva bevinné az országot az eurózónába.

Forrás: magyarnemzet.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Magyarországra a katasztrófát a fidesz hozta el.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rokker33
Ez hülye xD Ausztria is örül hogy megszabadult a schilingtől és a német márkát sem sirja vissza senki. Az a baj hogy ha Magyarországon is bevezetnék az eurót, akkor sokkal rosszabbul nézne ki az átlag minimálbér. 450=600 eurós minimálbér szinte nevetségesen kevés! Ausztriában 1250 és csak az kap 4=600 eurót aki 4=6 órát dolgozik kurzarbeitba!
rokker33
Ja és ne felejtsük el, hogy 350 Ft 1 euró amivel egy páran jól járnak főleg így hosszútávon...
NKF
Bármennyire is nem kedvelem ezt a csókát,de igaza van!Amikor bevezették az eurót a németeknél dolgoztam,szidták az eurót mint a bokrot!Minden 100%-kal drágult! A
Nessy
Miből lenne "nyeresége" Matolcsyéknak, ha nem lehetne az uniós támogatásokat forintosítani???
rokker33
@NKF: Mesélj már barátom mi drágult annyira Németországban? Lehet az évek alatt bekövetkezett infláció növekedés miatt feljebb mentek az árak is, de nézz már körül Magyarországon!Egy normális albérlet Sopronba 4=500 eurótól kezdődik,míg pl Ausztriában is lehet találni ennyiért.Minden egyre drágább az üzemanyagár az egekben az euró mindig 350 forint a lakás árak az élelmiszerek, útdíjak, hús és minden egyéb egyre drágább és nálunk van a legmagasabb áfa is 27%!
simmering73
Magyarországra a katasztrófát a fidesz hozta el.
Emmersson71
Sőt, a mongol tugrik bevezetése volna javallott!
laszlobihari
nem mindenki, hanem csak te járnál rosszul, mivel nem tudnál shortolni! minket meglopni! vagy úgy ügyeskedni a valuta árfolyammal, hogy amikor a deviza hitelesek elszámolása/törlesztése van akkor az árfolyam mindig magasabb mint korábban!
Giovanni Alba
És ő a Magyar Nemzeti Bank elnőke, akit még a friss, ropogós jógaoktató sem tudott megszabadítani "A nyolcas szám szörnye" miatt érzett rettegéstől. A Túró Rudi jeligéjének kisdedekre alkalmazója, miszerint a piros pöttyös az igazi, a számok mágusa (a nyolcas, mint említettem, kivétel), az egyéni meglátások apostola, a sajátos látószög élő propagandája, ebből a szempontból tökéletes kiegészítője Máriának, a történelmi látásmód megreformálójának.
csak úgy....
és a fideszbirkák ezt a baromságot is nagykanállal eszi!
vacsi
Az euróhoz nem értek, de azt látom, hogy az egykori Nyugat-Európa teljesen lezüllött, elgagyisodott...
csak úgy....
@vacsi: miböl látod te gagyi? kádárék is nyugatra köpködtek,most orbánék.., személyesen mikor gyözödtél meg utoljára vagy valaha is nyugatról?
gina
Te elmebeteg kancsal barom, aki nyert az ti vagytok aljas szemetek,, a népnek egy figyisz nektek milliók
gina
Rá kell csak nézni ennek is nő a zsiros hasa , mind a libazabáló szemetek, a kolesztein az egekbe, reménykedjünk egyszer felkapják a mocskos lábukat
gina
@vacsi: Idióta vagy ennyire elmebeteg csak fidesz szektatag lehet hol élsz te? nézz körül a legmocskosabb lezüllött balkánon te IQ nulla
Qqberci
"Ha igen, akkor bezáródik a hazai felzárkózás útja"

Pontosítok: Ha igen, akkor bezáródik a hazai lopás útja...
terlasz
Ti nagyot kaszáltok az árfolyam-trükkjeitekkel, de nézzük meg a Ft árfolyamát az €-hoz képest... A nép meg csodálkozik, amikor nem tudja követni és megfizetni a folyamatos áremelkedéseket.
Pipás
A rohadékok meg akarják győzni az embereket, hogy milyen jó szegénységben élni.
Toller Béla
Ez egyrészt nem igaz, másrészt meg hülyeség, rossz gondolkodás ! Lehet, hogy mégis a pénzügy szakot kellett volna választani anno ...
Yoda69
Mi meg a forinttal duplán rosszul jártunk. Hiszen majd 40% romlott mióta kuszaszem a pénzügyes. Akkor viszont csak jobb lett volna ha Euronk van.
ómió
Efftársilag nyilván totál érthetetlen a monetáris-fiskális összhang szükségessége! Inkább hazudnak helyette valamit.
Yeromos
Azért nagy szerencse, hogy a fideszes super közgazdászok megvédtek bennünket az euro bevezetésétől.
Lassan már fö llehetne fogni a fidesz fanoknak is, hogy, európa elhaladt melletünk, a volt keleti országokban, már mgassabb az életszínvonal mint nálunk. A lényeg, hogy a vezér és csalédja jól él (bérből és fizetésből)
Yoda69
@vacsi: Honnan latod, hogy Ny.Europa lezullott? Gondolom mert orban ezt sulykolja beletek.
Macskaszem
Persze pöttyös seggű kretén majom, akkor nem tudnál szórakozni az árfolyammal, hogy a fidesz alapítványokba nyomd át a különbözetet, ami többszáz milliárd forint mimagyarok zsebéből kilopva.
Milyen felzárkózásról beszél ez az féreg? Mert az utolsók közé zárkóztunk le a fidesz uralom alatt, innen már nem igazán van lejjebb akár forintban, akár euróban mérjük. Takarodjatok, tolvaj hazaárulók!
balos
Ez a szerencsétlen,nem is olyan hülye!Kitalálta,hogy Mi "jobban" járunk a fost érő forinttal,így ök nyerészkedhetnek vele továbbra is!A hitelesek,mikor újra fizetniük kell a moratórium után olyan pofont kapnak,hogy a fal adja a másikat!Hajrá krumpli-sokk!
lusta
@Yeromos: Bulgáriában rövidesen euró lesz.
vacsi
@Yoda69: Nem. Rokonaim dolgoznak ott.
Yoda69
@vacsi: Es ezt mondjak a rokonaid hogy Ny.Europa lezullott? Hat, fura egy meglatas.
NKF
Kint dolgoztam Németországba az euró bevezetésekor!A németek szidták,persze hiszen minden 100%-kal drágább lett!Azért még mindig sok áru olcsóbb a német Lidl-ben mint a magyar Lidl-ben!
Clavigo
@NKF: Kár ,,hogy keveset dolgoztál az EU-ban,,( Németo-ban )..,,mint a csúzliszájú ,,ringlispirkezelő Orbán apád...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.