Hétfő este jött ki a kormányrendelet, hogy csütörtöktől már egy különleges gazdasági övezetbe tartozik Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területe, ahol többek között a Hankook gyára is fekszik – és amelyik eddig egy megállapodás értelmében Dunaújvárosnak fizette az iparűzési adót a megyei jogú város csatorna- és vízhálózatának használatáért cserébe. A lépéssel a megyei jogú város ellenzéki polgármestere szerint fejelentént 100 ezer forintot vesz el a kormány a dunaújvárosiaktól.

A 444 cikke szerint a kormány hétfő este megcsinálta azt, amitől az ellenzéki vezetésű Dunaújváros már május óta tartott: egy kormányrendelettel a gödihez hasonló különleges gazdasági övezetet hoztak létre Iváncsa, Rácalmás, Adony és Kulcs területén, a dél-koreai SK Innovation új akkumulátorgyárának tervezett helyszínén. Az Orbán Viktor által szignózott rendelet szerint az új zóna neve Duna-mente – Fejér megye különleges gazdazági övezet lesz.

A kormány meglépte azt, amitől a dunaújvárosiak féltek: elvette a Hankooktól hozzájuk befolyó milliárdos iparűzési adót

Fotó: Illusztráció/Facebook/Orbán Viktor/videórészlet

A cikk szerint a kijelölt területeket július elsején a fideszes vezetésű megyei önkormányzat szerzi meg, így attól fogva a területen működő cégek (mint például a Hankook) a megyének fizeti be többek között az iparűzési adóját, amit az érintett települések között osztanak majd szét. 

Az adóbevétel a cikk szerint a következő években biztosan nőni fog, mert az SK Innovation 681 milliárd forintos beruházással a legnagyobb európai egységét építi fel Iváncsán, mellett a török Yaris Kabin épít 6,5 milliárdból telephelyet, valamint Rácalmáson a Hankook az abroncsgyárában 2022-re egy egy 8 milliárdos beruházást tervez.

Emiatt viszont a jobbikos vezetésű Dunaújváros elesik az eddig neki járó milliárdos bevételekből, mert egyetlen kiemelt beruházás sem fekszik a város területén, a különleges gazdasági övezetről szóló törvény pedig kizárja, hogy az övezet területe megyei jogú város közigazgatási területére terjedjen ki. Korábban Rácalmás és Dunaújváros között volt egy megállapodás, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a megyei jogú városhoz folyt be, mert hogy a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja a cikk szerint. Iváncsás is hasonló megállapodás lett volna, mert az ottani ipari parkot a dunaújvárosi Modern Városok Program keretéből építették. 

Pintér Tamás, Dunaújváros jobbikos polgármestere már májusban, mikor a terv kiszivárgott, úgy számolt, hogy ezze la lépéssel minden egyes dunaújvárositól 100 ezer forintot vesznek el, ezért arra kérte a kormányt, hogy hagyja abba a város "ostromlását".

Az első ilyen övezetet a cikk szerint tavaly tavasszal alakította ki Gödön a kormány, mivel a helyi ellenzéki vezetésű önkormányzat feltételeket támasztott az ott terjeszkedő Samsung-gyárnak. Az övezet létrejöttével a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak volt ráhatása a vállalat beruházásaira.

Forrás: 444.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ómió
Ja, hogy még egy kisnyilas önkormányzat se szedjen iparűzési adót onnét, ami nem az ő területe!
rokker33
Nah 44 ezerrel kevesebb szavazója lesz a Fidesznrk 22 ben xD Kb ennyi embert érint csak Dunaújvárosban!Ezek tényleg bukni akarnak!
Emmersson71
@ómió: "Pedig eddig volt egy megállapodás Rácalmás és Dunaújváros között, aminek értelmében a Hankook iparűzési adója a dunaújvárosi önkormányzathoz folyt be, hiszen a gyár a dunaújvárosi csatorna- és vízhálózatot használja. Iváncsán is egy hasonló megállapodás alapján működött volna az iparűzési adó szétosztása, mivel az iváncsai park a dunaújvárosi Modern Városok Programból épült."

"Az első ilyen övezetet a kormány tavaly tavasszal Gödön alakította ki, mivel a helyi önkormányzat feltételeket támasztott az ott terjeszkedő Samsung gyárnak. Ettől fogva csak a fideszes vezetésű megyei önkormányzatnak volt ráhatása a vállalat beruházására."

Magyarázhatod a lopást, de csak magad égeted.
namihami
És a Nézőpont legfrissebb felmérése szerint megint nőtt a Fideszes szavazók már eddig is 134%-os aránya
Pálinkás Pál
ellenzék...!...megint petíció, vagy végre csináltok valamit?
sokanvagyunk
Akkor a csatorna- és vízhasználatot a megyei önkormányzat székháza fogja biztosítani a cégnek?
sokanvagyunk
@sokanvagyunk: ...akkor az már székletház lesz. :)
tudode
Erre, és Gödre is csak azért keríthetett sort az, akinek lepke gáz fogalma nincs arról, hogy miről szól az ÖNKORMÁNYZATISÉG:
..
--- Van valami, ami még Orbán Viktornak sem sikerült soha
444.hu/2018/01/05/van-valami-ami-meg-orban-viktornak-sem-sikerult-soha
.
----A történelmi pillanat, amikor két vereség után Orbán Viktor lemondott
444.hu/2018/01/08/a-tortenelmi-pillanat-amikor-ket-vereseg-utan-orban-viktor-lemondott
-------------------------
.
Arról nem is szólva, hogy még a saját házatáján sem tudja hol van a porszívó, de azért a félresikerült politikájávla képes tisztogatni, akár még a pártjában is
.
----- Lezáruló tisztogatás a Fideszben: Minden szinten szinte mind megy
magyarnarancs.hu/belpol/lezarulo_tisztogatas_a_fideszben_minden_szinten_szinte_mind_megy-62653
--------------------------
.
A tisztogatás után mindenkinek KUSTI az előneve, amely nyilvánvalóvá vált a keretszámok körüli balhénál is
.
----- Keretszámok és liftajtó
www.youtube.com/watch?v=nbcpz46gOYo
----------------------
.
Mert
..
----- Dupla KáVé - Miért múlik el minden, ami szép? - Moulin Rouge - 2003
www.youtube.com/watch?v=GckysCht1Mk
---------------------
.
Annak reményében, hogy kevesebb van előre mint hátra a felcsúti megszálLÓ uralmából!
amaramaistanna
Bosszú a folyamatos vereségért amely a Fideszt és KDNP-és csatlósait érte éri Dunaújvárosban. Itt az ideje, hogy elküldjük oda, ahová való, a történelem szemétdombjára.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.