A szakértő szerint ha a gyerekek újra elkezdenek közösségbe járni, 10 napon belül újra apokalipszis vár majd ránk, amin nem segít, hogy az újabb variánsok sokkal erőteljesebbek az eddigieknél. 

Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének volt elnöke szerint szerencsésebb lett volna, ha a 12-15 éveseket még a nyári szünet előtt beoltják, sőt, mint mondja, tulajdonképpen még ennél is hamarabb és szervezetten kellett volna cselekedni – írja a Népszava.

Ha tegnap kezdtük volna el oltani a gyerekeket is késő lenne, figyelmeztet a szakértő

Fotó: 123 RF.com

"Tavaly már bebizonyosodott, ahogy elkezdődött az iskola, tíz napra rá már az egekben volt a fertőzöttek száma, csak akkor az a hullám, ott nyár végén nem generált komoly megbetegedéseket, nagyon enyhén átment rajtunk. Most itt van ez a delta vagy indiai variáns, amely, úgy tudni, a gyerekeket is intenzívebben érinti, a körükben is agresszívebben terjed."

- nyilatkozta a Magyar Narancsnak Póta György.

A gyermekorvos becslése szerint a 16-18 évesek száma 180-190 ezer lehet, ennek a korosztálynak az 50-60 százaléka regisztrált az oltásra. Az eggyel fiatalabb korcsoportban a 12-15 évesek 360-370 ezren lehetnek, de itt egyelőre nem tudni, közülük mennyi gyerek lesz regisztrálva, hányan kapnak majd oltást. Mindezek mellett komoly probléma, hogy "irdatlan számban növekszik az úgynevezett poszt-Covid szindrómás esetek száma." Póta a saját praxisából is tud példákat hozni: hozzá is fordultak már fejfájással és gyengeségérzéssel gyerekek, akiknek aztán a sportot is abba kellett hagyniuk.

Forrás: Népszava

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.