A szerda este közzétett kormányhatározattal létrehozták az alapítványokat, és az intézmények fenntartói jogát mint vagyoni értékű jogot átruházták rájuk.

Mint arra a hvg.hu emlékeztet, ezzel lehetővé válik, hogy az alapítói jogok gyakorlására kijelölt Palkovics László innovációs és technológiai miniszter kinevezze a kuratóriumok elnökeit és tagjait, akiket a továbbiakban már ő vagy egy következő kormány illetékes tagja sem válthat le, mert a törvény szerint a jövőre nézve „az alapítói jogok teljes körének gyakorlására” ezeket a testületeket jelölik ki.

6,6 milliárd forintból létrehozták az egyetemekért felelő alapítványokat

A debreceni egyetem főépülete – Fotó: 123rf.com

Két új formában működő felsőoktatási intézményhez középiskolákat is csatoltak a fenntartói jog átadásával:

a Dunaújvárosi Szakképzési Centrum Bánki Donát Technikuma a Dunaújvárosi Egyetemhez,

az Északi Agrárszakképzési Centrum Tokaji Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium, valamint a Szerencsi Szakképzési Centrum Tokaji Kereskedelmi és Idegenforgalmi Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium pedig a Sárospatakon újonnan megalakuló Tokaj-Hegyalja Egyetemhez kerül.

A cikk szerint a kormány intézkedett a szintén áprilisi törvény alapján az egri Eszterházy Károly Egyetem átadásáról a katolikus egyháznak, egyúttal 5,5 milliárd forintot adott az átvevő egri főegyházmegye közelebbről meg nem határozott „folyamatban lévő beruházásainak folytatására”. A határozatban újdonság, hogy Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettest megbízták: az egyetem átadása kapcsán kezdeményezze a Szentszékkel kötött megállapodás módosítását.

Forrás: hvg.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.