A vidéki kórház félmillió forintos kártérítést követelt egykori ápolónőjétől, aki azért mondott fel a felmondási tilalom alatt, hogy az iskolabezárások miatt otthon maradhasson nyolc éves autista kisfiával – írja az index.hu.

Felmondott egy ápolónő, hogy autista gyermekével foglalkozzon – A kórház kártérítést követel tőle
Fotó: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán

Az ápolónő az RTL Klubnak mesélt a történtekről. A nő 25 évig dolgozott a munkahelyén, tavasszal pedig aláírta az új jogállásról szóló munkaszerződést. Ágnesnek két gyermeke van, egyikük nyolc éves és autista, így őt nem hagyhatta otthon egyedül, amikor bezártak az iskolák – írja az index.hu. Kérelmet írt tehát az intézet vezetőjének, hogy felmondhasson, amit el is utasítottak. Ágnes azt mondta, ez egy nagyon nagy gyomron rúgás volt neki.

Felmondását ennek ellenére is beadta. Ezután a kórháztól azt a választ kapta, hogy fizessen félmillió forintot. Ezt a Munka törvénykönyve alapján követelték, ez ugyanis lehetővé teszi, hogy ha valaki jogellenesen mond fel, a munkáltató egyhavi bért követeljen tőle. Ágnes azonban elmondta, hogy csak havi 220 ezer forintot vitt haza.

Hogy jár nekik kereken 508 ezer pár forint, és hogy nyilatkozzak arról, hogy úgy tudom ezt a legkönnyebben kifizetni nekik, ha ezt az 508 ezer forintot ezt az én jubileumi juttatásomból levonják. Akárhogy is néztem, az 508 ezer forint az nem egyezik meg egyhavi béremmel

– fogalmazott a neve elhallgatását kérő Ágnes. Végül nem fizetett, hanem a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) nevű civil szervezethez fordult. Ekkor a kórház már a valós, egyhavi összegnek megfelelő összeget követelte tőle, azonban a TASZ úgy látja, ez sem jár az intézménynek, ugyanis ha kitölti a felmondási idejét, és ezzel nem okoz kárt a munkáltatójának, nem kell megfizetnie ezt a kártérítést.

Az érintett kórház elfogadta az ápolónő és a TASZ érvelését, így jelen állás szerint eltekintenek a követelésüktől.

Forrás: index.hu
Fotó: illusztráció, MTI/Balogh Zoltán

16 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
szegfue
@ómió: 9:08 Ez igaz. De akkor vegyük figyelembe az előzményeket is. Ha az "uj jogállásról" szóló szerződését nem irta volna alá, akkor gyakorlatilag megszünt volna a munkaviszonya... kénytelen volt aláirni . Az uj szerződésben pedig szerepel, hogy "vészhelyzetben" nem mondhatnak fel és más helyre is "vezényelhetők" ... Szerintem gyakorlatilag minden e.ü. intézményben dolgozó embert egy ilyen szerződéssel "megzsarolták": ha nem irod alá, nincs munkád. Valószinüleg kevesen mondanak fel, igy 1-1 hasonló esetben kicsit "normálisabban" is el lehet járni...
namihami
@vacsi: 09.02: Csupán csak annyi, hogy mint mindenhova, így a kórházak élére is kineveztette a kis alführerét. Mert ami nincs az ellenőrzése alatt, az csak ""sosos, gyurcsány, brüsszel, stb."" lehet.
""Nem kell látni a baj, hogy érezd a jelenlétét!"" --- ezt egy nálam okosabb ember mondta. Lassan már nincs olyan szegmense a létezésnek, ami felett nem akar legalább rálátást.
ómió
@szegfue: És ő mindezt még akkor nem volt képes felfogni? És "zsarolva"meg annyian meg voltak, hogy párezer fel is mondott.
szegfue
@ómió: Feltételezem, hogy felfogta. De mostanra akár meg is változhattak az életkörülményei, igy ez volt az egyetlen megoldás számára. Mindezek ellenére, akkor is "zsarolásnak" tartom az uj szerződéseket, hiszen nem mindenki tudott volna elmenni a magánszférába, nincs annyi hely. Neked más a véleményed, de ez igy van rendjén.
ómió
@Shikari: Látod, erre magam se gondoltam! )))))))
ómió
@szegfue: Sajnos az életkörülmények már csak olyan non-stop változóak, de ("swarcékon" kívül) nincs az a munkáltató, aki erre való hivatkozással eltekintene az érvényes munkaszeződés meglététől.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.