A héten a kormány beharangozta, hogy közbelépnek az építőanyagipari árak elszabadulása miatt, Orbán Viktor kormányfő pedig péntek reggeli rádióinterjújában meg is nevezte a lépéseket írja a Napi.hu.

"Világkereskedelmi háború zajlik"-  újabb piacnak mehet neki a kormány

Ezek közül kiemelkedik az októbertől élő kiviteli tilalom az építőanyagokra, azért csak akkor, mert egy ilyen lépésnek van egy uniós átfutása. A tervek szerint hatályba lép egy extraprofitadó is a kavicsra, sóderre, és bukhatja bárki a bányakoncesszióját, ha annak elnyerését követően egy éven belül nem kezdi el a kitermelést.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, azonban több szakember helyett ez már késő, és a kormány nem tudja megakadályozni a pénz kiszivattyúzását.

Most Nagy Márton, a miniszterelnök főtanácsadója további részleteket árult el a lépésekről. Szerinte az építőanyag-hiány nemcsak a lakossági, hanem a vállalati és az állami építőipari beruházásoknál is súlyos zavarokat okozhat, ami indokolttá teszi az áruk szabad mozgásának, ebben az esetben az építőanyagok kivitelének korlátozását.

Az ilyen és ehhez hasonló piaci beavatkozásokat az Európai Unió megvizsgálja, ami pedig több hónapig is eltarthat. Ezért dönthet a kormány egyéb intézkedésekről is, vagyis a regisztrációs kötelezettségről, az állami elővásárlási jogról és az extraprofitadóról

– magyarázta a Magyar Nemzetnek.

A miniszterelnök főtanácsadója azt is elmondta, hogy az extraprofitra vonatkozó intézkedések egyelőre a kavicsra, a homokra és a sóderre vonatkoznak, de várhatóan kiterjednek a cementre és adott esetben egyéb termékekre is.

A regisztrációs kötelezettségnek köszönhetően a kormánynak nagyobb rálátása nyílik a piaci folyamatokra, és ha szükséges, az állam elővásárlási joggal élhet.

Nagy arra számít, hogy várhatóan komoly árcsökkentő hatása lesz az extra­profitadó bevezetésének a sóderre, a kavicsra és a homokra. Az állam meghatározza azt az árszintet, amely fölött az értékesítésből származó bevétel kilencven százalékát adó formájában beszedi. Azzal hárította el a szakmai szervezetek érvelését, hogy

nemzetközi folyamatok határozzák meg az árakat, hogy "semmilyen fundamentális alapja sincs a hazai kavicsbányákból kitermelt alapanyagok jelentős árrobbanásának, amely nem indokolható például a vas és a fa világpiaci áremelkedésével."

Azt, hogy a hazai bányák leálljanak védheti ki a bányászati koncessziók visszavonásáról és újrakiosztásáról szóló kormányzati döntés, ha ugyanis egy cég leállítja a kitermelést, akkor az állam visszaveheti a jogot.

Arról is beszélt, hogy a bejelentett intézkedések célja, hogy az építőanyagok árának emelkedését féken lehessen tartani, illetve a nélkülözhetetlen alapanyagok az országban maradjanak. Cél, hogy ezekből az anyagokból elegendő mennyiség álljon rendelkezésre idehaza. A kínálat pedig a lakosság és a gazdasági szereplők igényeihez igazodjon, ne pedig a többségében külföldi tulajdonú építőanyag-gyártók és -forgalmazók extraprofitját gyarapítsa.

Világkereskedelmi háború zajlik, az ágazat importkitettsége pedig 48 százalékos, a hazai piaci szereplők és a kormány csak részlegesen tudják kezelni az építőanyagok drasztikus áremelkedésével és hiányával járó problémákat

- kommentálta az ágazati szakértő.

Forrás:Napi.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
Azt a céda mindenit ! Az extraprofit 90 százalékos adója nem semmi ! A gánti kőbánya ezek szerint kezdhet a földön futni ? Orbánék eladnak ingatlanokat ? Mészárostól válni fog a bemondó ? Egy új autópálya is kijön az új adóból - kijönne, ha megfelelően vetnék ki, akikre kellene ...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Toller Béla
Azt a céda mindenit ! Az extraprofit 90 százalékos adója nem semmi ! A gánti kőbánya ezek szerint kezdhet a földön futni ? Orbánék eladnak ingatlanokat ? Mészárostól válni fog a bemondó ? Egy új autópálya is kijön az új adóból - kijönne, ha megfelelően vetnék ki, akikre kellene ...
csipetke
Azannyát! Ezekszerint orbán a kedves papát is sújtani fogja az extra profitadóval?Majd még a végén elszegényedik a maffia-család...
FL4K
Rosszul vagyok ettől az egésztől.
Ez már az őrület legfelső foka.
Mit műveltek egymással emberek?
Ez már elviselhetetlen!

Éppen itt van az ideje a világvégének!
Te fasz, Armageddon a szabadságról szól valójában - a jó emberek bégre megszabadulnak a rossz emberektől.

(néha csak úgy mellékesen annyi okosságot írok le Istenről, a világról és mindenről, amiről te ezer év alatt sem hallasz egy keresztény templomban sem - én meg csak kirázom a kisujjamból
Ez azért minimum elgondolkodtató...)
Qqberci
A csútkány már a piaci szabályozáshoz IS elkezd érteni? Be is b@szik!...
tudode
Most akkor álljon meg a menet!
.
Volt már olyan, a pályakezdése során, amikor a mai kedves vezető "hideg polgárháborúról" beszélt, mert kritika érte őt Szárszón György Péter által, és Gombár Csaba világosította fel, hogy miről is szól a "hideg plgárháború"
.
Lássuk csak:19.34-nél vetődött fel nyilvánosan először az a bizonyos székházmutyi, amiből napjainkig is az Orbán-klán nagyúri módon éldögél:
.
----- Sínek és sátrak / 1. rész
www.youtube.com/watch?v=XSelW7Pvsf4
-------------------------
.
Aztán kiderült, hogy nem csak Matyó Ágnesi magasságokról volt szó, hanem A-Z-ig feldolgozásra került a székházmutyi rafcsi története
.
---- 25 éve lett vége az ártatlan srácok korszakának
index.hu/belfold/2018/01/10/fidesz_szekhaz_botrany_mdf_tiszti_kaszino_1993_orban_viktor_simicska_lajos_varga_tamas/
---------------------------
.
A kereskedelemhez nem értve, előfordulhat az, hogy a zorbán-bányák árdrágító hatása is hozzájárulhatott ahhoz, hogy a nevelhetetlen fiacskája "világkereskedelmi háboró"-ról vízionál, mai napig pislogva ha -- nem támadás -- kritika éri amiatt, amely úgy beleégett, mint harhára a billog!
ómió
Pedig efftársilag nyilván hagyni kéne ránk omlani ezt az egészet!
solidedge
Orbán naponta talál ki új ellenséget. Arra azonban nagyon vigyáz, hogy ne valós legyen, mert azzal nem tud mit kezdeni.
Nessy
A hőhullámok ellen nem akar háborút vívni Orbán?? Ez már kórós eset, hogy mindenhol, mindenben "háborút" lát, ami ellen neki egyedül kell felvenni a harcot! Már a vírusok ellen is ágyukat akar bevetni.
kokopelli
Piacot keres a vidéki ME? Kiszáll a vonatból,és a kosaras nénikék után baktatva eljut biztos egy piacra!? A Petike
majd viszi a kosarat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.