Bár hivatalosan inflációkövető a nyugdíj, ezt a nyugdíjasok többsége nem érzi meg.

A Népszava cikke szerint az idősek jelentős többsége fokozatosan elszegényedik egy friss kutatás alapján, hiába inflációkövető a nyugdíj 2011 óta. Ezzel csak egy kis részük jár jól.

Egyre kevesebbet ér a nyugdíj, az idősek kétharmada fokozatosan elszegényedik

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Stikel János, a Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége elnöke a lapnak elmondta, hogy 

az átlag alatti ellátásban részesülő idősek nagyjából kétharmada vesztese az elmúlt tíz évnek.

Erre a következtetésre a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatait felhasználó szakmai anyagukban mutattak rá, melyben a nyugdíjasok és a járandóságaik alakulását mutatták be 2011 óta (ekkor született meg a jelenleg is érvényben lévő törvény az inflációt követő nyugdíjról).

A cikk szerint bár a változást a döntéshozók azzal indokolták, hogy ezzel a nyugdíjasok életszínvonalát őrzik meg, a gyakorlat azt mutatta, hogy a nyugdíjemelés ezen módja befagyasztotta a 2010-es szintet, az átlag alatti járandóságot kapó nyugdíjasok nyugdíjának értékét pedig nem őrzi meg.

Noha a kormány folyamatosan azt állítja, hogy a nyugdíjak reálértéke változatlan maradt, a számok azt bizonyítják, csak az átlagnyugdíj feletti ellátást kapók járnak jobban a mostani rendszerrel, a nagy többség viszont nem. (...) Évek óta jeleztük a döntéshozóknak, még Orbán Viktor miniszterelnöknek is több levélben leírtuk, rossz a jelenlegi rendszer, de érdemben senki sem reagált a felvetéseinkre

- mondta el Stikel János a lapnak.

A cikk szerint a szakmai anyagból kiderült, 2019-ig 20 százalékos infláció mellett 30,1 százalékkal emelkedtek a nyugdíjak, ez annak volt köszönhető, hogy 2013-16. között negatívan vagy alig nulla feletti inflációt meghaladóan nőtt az idősek járandósága. A szakmai anyag szerint azonban a számok azt mutatják, hogy az átlag feletti ellátásban részesülők az igazi nyertesei az infláció másféleszeresét jelentő növekedésnek, viszont minél kevesebbet kap valaki az átlagnyugdíjnál, annál nagyobb a vesztesége. Az elmúlt tíz évben tehát kinyílt az olló: a leginkább rászorulókat érintette rosszul az inflációkövető nyugdíjrendszer.

Ők szép folyamatosan elszegényedtek. (...) A járandóságuk reálértéken egyfolytában csökkent, a vásárlóerejük romlott. Az inflációba ugyanis rengeteg olyan dolgot beleszámolnak, ami nem érinti az időseket, az élelmiszerek, a gyógyszerek ára viszont bőven inflációt meghaladóan emelkedett.

A számok bizonyítják, hogy a mostani, százalékos egyenemelés elfedi a nyugdíjrendszer ellentmondásait, a nyugdíjak tagozódását. S ezen nem változtatnak azok az egyéb, nyugdíjasokat érintő juttatásokat, mint például a két alkalommal kifizetett nyugdíjprémium, amelyek megítélésem szerint érdemben nem befolyásolták az átlag alatti nyugdíjjal rendelkezők életszínvonalát, csak éves szinten egy-két hétre kicsit „gazdagabbá tették” őket. Cseppet sem mellékesen, a nyugdíjprémium is az átlag alatti nyugdíjak esetében volt a legalacsonyabb. Éppen ezért szerintünk az inflációs számítást meghagyva, az átlagnyugdíjra kiszámolt forintosított összeggel kellene mindenkinek emelni a nyugdíját, mert így meg lehetne akadályozni, de legalábbis le lehetne lassítani az átlag alatti nyugdíjak folyamatos reálérték-vesztését, s az érintettek teljes elszegényedését

– mondta el a Népszavának Stikel János.

A somogyi szervezeti vezető a lapnak elmondta, kétpilléres rendszerben gondolkodik szövetségük, és ehhez jönne hozzá az éves béremeléshez valamilyen szinten hozzáigazított százalékos emelés, és ez utóbbi biztosíthatná a szolgálati időből, a befizetett járulékokból és a munkakört tükröző felelősségből fakadó differenciálódást.

A Népszava összesítése szerint az átlagos nyugdíj most 148 450 forintot jelent és tavaly majdnem 1,4 millióan kaptak ennél kisebb ellátást a KSH adatai szerint. Nagyjából 36 ezer embernek a havi ellátása 350 ezer forintnál magasabb nyugdíjat jelent, miközben a majdnem kétmillió ellátott túlnyomó többsége nem, vagy alig tud megélni.

A szakértők reálisabbnak tartják a medián összeg leírását, eszerint 2020-ban 127 ezer forint volt a nyugdíj, idén pedig 132 780 forint – ennél az összegnél kaptak ugyanannyian kevesebbet, mint ahányan többet.

"A Nyugdíjasok Szervezeteinek Somogy Megyei Szövetsége számításait konkrét esetekre lefordítva: a 2011-es 96 488 forintos átlagnyugdíj 2020-ra 127 666 forintra nőtt, a változás tehát 31 178 forint. Ennél jobban jártak, akiknek az átlagnál magasabb nyugdíjat folyósítottak tíz éve, hiszen az akkori 110 ezres nyugdíj 31 350 forinttal, a 120 ezres 34 200-zal, a 130 ezres 37 070-nel nőtt. Ezzel szemben, aki 90 ezerről indult, annak csak 25 650-nel, a 80 ezres 22 800-zal, a 70 ezres 20 950-nel, míg a 60 ezres járandóságról startoló mindössze 17 100 forinttal kapott magasabb nyugdíjat az évtized végére. Vagyis míg szerencsésebb, 130 ezres indulónyugdíjjal rendelkező társaik közel 19 százalékkal nagyobb összeghez jutottak az átlagnyugdíjnál, addig a 60 ezres indulónyugdíj 46 százalékkal kevesebbel emelkedett, mint az átlagnyugdíj. Nem beszélve azokról, akiknek például 200 ezres nyugdíjról indulva 57 439 ezerrel nőtt a járandóságuk, ami több mint háromszorosa egy 60 ezresnek"

- olvasható a cikkben.

Stikel János szerint ennél még nagyobb különbségek is akadnak bőséggel, mivel csak Somogyban a nyugdíjasok ötödénél még ma sem éri el a nyugdíj a 90 ezer forintot, és a megye időskorúinak közel 60 százaléka 90-100 ezer forint közötti ellátásban részesül. Egy korábbi felmérés szerint a nyugdjasok mindössze 6 százaléka gondolja úgy, hogy normálisan meg lehet élni 150 ezer forintnál kisebb havi ellátásból.

Forrás: nepszava.hu

7 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Amíg ez a kormány van hatalmon és szabadlábon, nyugdíjkérdésben változás nem lesz és az összes többi szociális kérdésben sem!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Gauntlet
@Eladott Ország: magasról tesznek rá ! :(((
jesz
a cikkből az jön le, hogy a jelenlegi nyugdíjszámolók nem értenek semmihez...de, értenek...nagyon is...csak...
...csak Orbán kezükbe nyomott egy kottát, és a' szerint játszanak...a nyugdíjasok meg a' szerint élnek(méghozzá jól)
Nessy
Az idősek már nem szülnek, nincs gazdasági hasznuk. Amit létrehoztak munkás éveik alatt azt már ellopták, elosztogatták. Rájuk már nincs szükség. Kivéve a saját apukát!
Eladott Ország
@jesz: ma, 08:41 ◘ Elítélem, de megértem, aki sok pénzért fideszes aki viszont ingyen hülye azt már nehezebben.
Akik egy nárcisztikus, hatalommániás politikai kalandort ( többgenerációs bűnöző román cigányt, migránst) - akiről Lázár János a fidesz egyik nagy szellemi vezére az államtudós tótum-faktum is megmondta, 600 év után sem tudtak a társadalomba integrálni - fenntartások nélkül követnek és bálványként imádják, azok saját magukat degradálják birkává, a nyáj meg ugye megy a kolompos , a vezérkos után.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.6435-9/68770672_662208604259050_3199238885871714304_n.jpg?_nc_cat=104&ccb=1-3&_nc_sid=8bfeb9&_nc_ohc=0gC82eiu2ykAX8Xv3nv&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=5a3285f51f5695388b1e5a31a8058a52&oe=60E709CE
ómió
Az inflációkövetés, efftársak, sosem jelentett "jóljárást"! Viszont nyugdíjlenyulást se, Böszme-módra!
Lepényleső
...és kiszorulnak ilyen - olyan indokkal az egészségügyi ellátásból,- is?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.