Sok év után most először párezer forintos béremelést kaptak a közmunkások. Az évek alatt a közmunkásbérek nagyon leszakadtak az átlagos és a medián keresetről. A közmunkások száma jelentősen apadt az elmúlt években, még a járványválság sem dobta meg.

Akár kemény háromezer forinttal is emelték a közmunkások bérét

Fotó: pixabay.com

Öt év után először emelkedett a közmunkás minimálbér (hivatalosan: közfoglalkoztatotti bérminimum) összege 2021. március 1-jével. A teljes munkaidős közmunkás foglalkoztatásért adható legkisebb összeg 2016 óta 81 530 forinton állt, ezt emelte a kormány kerek 85 ezer forintra. Ez persze bruttó összeg, családi adókedvezmény nélkül 56 525 forint marad belőle.

Számszerűen az emelés rossz esetben (családi kedvezmény nélkül) 2 ezer forint, jó esetben bő 3 ezer.

Vagyis egy bérminimumos közmunkás április óta havonta nagyjából egy-másfél zsák krumplival többre elég pénzt vihet haza.

A kormány nyilván nem véletlenül hagyta leszakadni a közmunkásfizetéseket a versenypiaci bérekről, hiszen a cél deklaráltan az volt – már azon túl, hogy aki nem dolgozik, ne is egyék, avagy legyen munkaalapú társadalom –, hogy a közmunka a munka világába visszavezető út legyen. A versenypiaci munkavállalást nyilván motiválja, ha közmunkával csak jelentősen kevesebb pénzt lehet megkeresni. Még motiválóbban hat, ha a közmunkából szó szerint megélni se nagyon lehet.

Sajnos erős túlzás lenne azt mondani, hogy a közmunka sikeresen vezette volna át az embereket a munka világába. Az igaz, hogy a közmunkások fele korábban inaktív volt

– derül ki Szabó Lajos Tamás, a jegybank kutatója által készített elemzésből. Vagyis a program sikeresen szívta fel az inaktív, alacsonyan képzett embereket. Igaz, nekik sok választásuk nem volt, mivel a Fidesz a közmunka felfuttatásával párhuzamosan leépítette a szociális juttatásokat.

Forrás: hvg.hu

Címlapkép: pixabay.com

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
@Pokróc: ma, 18:02 ☻ Sajnos én mint nyugger már nem tudok tovább állni. Minél tovább nyugdíjas az ember annál inkább kiszolgáltatottabb lesz Orbanisztánban, és az ilyen aljadék maffiaállam mellett. A nyugdíj kompenzációjukat meg megb@szhatjuk!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Ábel
@Mirabilis: Mert rettegnek, ha nem oda ixelnek, a fideszes polgármester másnap kirúgja őket. És akkor vége a világnak.
Pokróc
Kormányváltás után nincsen közmunka .Segély van és pártfogó aki piaci valós munkát segít keresni és találni a jaóembörnek.
Pokróc
@Ábel: A mobilt ki kell rakni az asztalra fülke előtt . Kijött viheti .Mindenki ! Aki a mobit bevitte az érvénytelen szavazat és 100 ezer forintos bünti + legközelebb nem xavazhat . Bár én a halmozott büntetés ellen vagyok .
Eladott Ország
A munka nemesít. A közmunkaprogram gerjesztette önmagát: valójában tömegesen megvonták a szociális segélyeket, három hónapra csökkentették a munkanélküli ellátást, azaz az érintett személyeknek gyakorlatilag nem maradt más lehetőségük a létfenntartáshoz, mint a közmunka. Ez a kormánynak sem volt kedvezőtlen, hiszen a közfoglalkoztatottak és a külföldön élők beszámításával el is lehetett érni az áhított célt: az Orbán által ígért egymillió új munkahelyet.
scontent.fbud10-1.fna.fbcdn.net/v/t1.18169-9/15977612_1367343836651150_77665318329192949_n.jpg?_nc_cat=106&ccb=1-3&_nc_sid=9267fe&_nc_ohc=X05sJGEiRtwAX_XaNJm&_nc_ht=scontent.fbud10-1.fna&oh=735a9a97471d093450f78d8f88dfe819&oe=60E8A9AE

Munkások ( József Attila)
"A munkabér, a munkaerő ára,
cincog zsebünkben, úgy megyünk haza.
Ujságpapír az asztalon kenyérrel
s az ujságban, hogy szabadok vagyunk -
poloskát űzünk lámpával s a kéjjel
s két deci fröccsel becsüljük magunk'."
Eladott Ország
@Pokróc: ma, 16:55 ◘ De most a fidesz nevű bűnöző szekta van hatalmon, ők mondják meg a játékszabályokat és a hatalom megtartása érdekében mindenre képesek. Majd választásra megint megszaporodnak a kamu pártok és az ellenzéki pártok szavazatait lesz hova "tenni".
Pokróc
@Eladott Ország: Akkor sincsen sok esélyük .Szerintem .Reményeim szerint jövő ilyenkor 1másik ,1 normális országban élünk tovább .
namihami
A parlamenti képviselőket pedig eheti a sárga irígység. Már megint a közmunkások jártak jól.
Eladott Ország
@Pokróc: ma, 18:02 ☻ Sajnos én mint nyugger már nem tudok tovább állni. Minél tovább nyugdíjas az ember annál inkább kiszolgáltatottabb lesz Orbanisztánban, és az ilyen aljadék maffiaállam mellett. A nyugdíj kompenzációjukat meg megb@szhatjuk!
ómió
És a "vörös segíj" hogy áll? Abban sosem volt "limit"?
Néro
Igy már havi bérből vehet egy lángost meg egy gombóc fagyit a Nagy Nemzethy Magyarok hazai tengerpartján.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.