A hőség mellett zivatarveszéllyel is számolnunk kell a következő napokban.

Narancssárga veszélyjelzés az egész országra – ekkor érkeznek a heves zivatarok
Fotó: MTI/Varga György

Késő délutántól a Dunántúl nyugati felén kisebb valószínűséggel már előfordulhatnak délnyugat felől érkező heves zivatarok – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Nagyobb eséllyel péntekre virradó éjszaka, péntek hajnalban alakulnak ki az intenzív zivataros csapadékgócok, először az Alpokalján és az Észak-Dunántúlon, majd az Északi-középhegység nyugati felében. Éjszaka a zivatarokat 70 km/h-t meghaladó szél, 2-3 cm-t elérő jég és intenzív csapadék kísérheti.

Péntekre az egész országra másodfokú (narancssárga veszélyjelzést adtak ki:

Narancssárga veszélyjelzés az egész országra – ekkor érkeznek a heves zivatarokPénteken délelőtt és kora délután elsősorban a Dunántúl keleti felén és a középső országrészben alakulhatnak ki heves zivatarok, melyek akár rendszerbe is szerveződhetnek. A délután első felében már a Tiszántúlon és az Északi-középhegység keleti felében is kipattanhatnak zivatarok. A heves zivatarokat 90 km/h fölötti széllökés, 2-3 (helyenként akár 4+) cm-t meghaladó jég és felhőszakadás kísérheti. A délután folyamán a zivatarok fokozatosan kelet felé helyeződnek át, estétől, éjszakától jellemzően a Dunától keletre fordulhatnak elő.

A hőség is velünk marad

Csütörtökön tovább erősödik a nappali felmelegedés, így a középhőmérséklet sokfelé meghaladja a 28, 29 fokot. Pénteken a nyugat felől érkező hidegfront és a csapadék hatására mérséklődik, a déli és keleti területekre szorul vissza a hőség.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.