A tegnapi nap folyamán annyira brutális zivatarok voltak az ország nagy részén, hogy közel 300 esetben riasztották a tűzoltókat. Az OMSZ most elemezte a helyzetet.

Az OMSZ az időjárásról: Ez már kiérdemli a "brutális" jelzőt!
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az OMSZ Facebook-oldalán elemezte a pénteki időjárást:

A várakozásoknak megfelelően* elég keményre sikerült a pénteki nap. A mért adatokból is jól látszik, hogy többfelé alakultak ki heves zivatarok, szupercellák, éjszaka pedig az Alföldön egy MKR (Mezoléptékű Konvektív Rendszer) is végigvonult. Kollégáink a következő napokban részletesebben is elemzik majd a helyzetet.

Hatalmas károkról, jégesőről, szélviharról kaptunk híreket! Továbbra is kiemelt fontosságúnak tartjuk, hogy mindenki vegye komolyan a veszélyjelzést 

– írják. Majd rövid előrejelzést adtak a szombati napról is:

Várható időjárás az ország területén szombat éjfélig:

Ma a Nyugat-Dunántúlon és késő délutánig a Tiszántúl nagyobb részén, holnap az egész Dunántúlon sok napsütés várható, máshol erőteljes gomolyfelhő-képződés valószínű. A nyugati megyéket leszámítva több hullámban várható záporok, zivatarok kialakulása, amelyek rendszerbe is szerveződhetnek. Este, késő este elsősorban az Alföldön hevesebb zivatartevékenység valószínű, a zivatarokat arrafelé viharos szél és jégeső nagyobb eséllyel kísérheti. Holnap a Dunántúlon alapvetően napos, száraz idő várható. A Duna-Tisza közén délelőtt, a Tiszántúlon még délután is elszórt záporok, zivatarok kialakulása várható. Az északnyugatira forduló szél ma az ország nagy részén, holnap inkább már csak a Dunántúlon élénkül meg, néhol lehetnek erős lökések is.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között valószínű.

A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 27 és 33 fok között alakul, a Dunántúlon lesz a hűvösebb

– jelentették.

Fotó: MTI/Mohai Balázs

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.