Ahhoz, hogy az Európai Unió a járványokkal és a migrációs hullámokkal szemben erős legyen, beruházásokra, biztonságra és bővítésre, kibővített piacokra van szüksége – mondta a külgazdasági és külügyminiszter hétfőn Brüsszelben.

Szijjártó az európai uniós tagországok külügyekért felelős minisztereinek egynapos találkozóján vett részt. Az ülés szünetében magyar újságíróknak nyilatkozva arra hívta fel a figyelmet, hogy az Európai Unió veszélyes idők előtt áll: a világjárványok és a migrációs hullámok fogják meghatározni a legfontosabb világpolitikai és világgazdasági folyamatokat.

Szijjártó: ahhoz, hogy Európa biztonságban legyen, meg kell állítani a migrációs hullámokat

Menekültek a Szerb-Észak Macedón határon 2015. szeptemberében -Fotó: ©wabeno/123RF.COM

A beruházások tekintetében elmondta, alacsony adókra van szükség, és arra, hogy az európai kormányok továbbra is támogathassák a hozzájuk érkező beruházásokat. Amennyiben ez nem teljesül, a munkahelyteremtő és a magas technológiai beruházásokat az elkövetkezendő időszakban a nagyvállatok Európán kívülre fogják vinni – közölte. Ehhez kapcsolódóan Magyarország a globális minimumadó bevezetését nem támogatja, az ugyanis adóemeléshez és a versenyképesség csökkenéséhez vezetne – mondta.

A miniszer kijelentette: ahhoz, hogy Európa biztonságban legyen, meg kell állítani a migrációs hullámokat. Arra figyelmeztetett, hogy a NATO-csapatok kivonása Afganisztánból biztonsági kihívást jelent, ami újabb tömeges migrációs hullámok forrásává teheti az országot. Már most családok ezrei hagyják el Afganisztánt napi szinten Európa irányába – tette hozzá. Hangsúlyozta, az újabb bevándorlási nyomás elkerülése érdekében

minden nyitott kérdést gyorsan el kell rendezni Törökországgal a migráció ügyében.

Meg kell erősíteni az unió „védvonalait” – tette hozzá.

Kiemelte azt is, hogy az Európai Uniónak bővülnie kell a Nyugat-Balkán irányába. Szerbiát és Montenegrót haladéktalanul fel kell venni az unióba, Albániával és Észak-Macedóniával pedig meg kell nyitni a csatlakozási tárgyalásokat. Ha ugyanis egy területet az unió nem tud integrálni, akkor mások fogják ezt megtenni – tette hozzá Szijjártó Péter.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Soós Lajos

18 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Ahhoz, hogy Európa biztonságban legyen a legfontosabb az lenne, hogy tőletek megszabaduljunk! =))
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kokopelli
A Szarjártó-ék anno átengedték a menekülteket a nyugatnak! Akár gyalog is nyugatra akartak menni! Valamit már
akkor tudtak Európáról!...min. a kelet-nyugat különbségét! (;-))
jesz
..."meg kell állítani a migrációs hullámokat."...

Kedves miniszter úr..rendkívüli az éleslátása a migrációt illetően...

oszt hogyan kellene megállítani? Mertugye nem úgy, hogy mi magyarok is mélyen a zsebünkbe nyúlunk, és támogatjuk az afrikai, közelkeleti, és más, migráncsokat kibocsájtó országok gazdaságát? Ugye nem?..

Mert pont nekünk nincs semmi közünk a szegény országokból menekülőkhöz...viszont az afrikai gyarmatait még ma is fosztogató franciáknak, belgáknak,stb annál inkább...az angolok 72 országot szálltak meg, ezek zöme afrikai...nos a hollandok, spanyolok, portugálok, és a többi népírtó fosztogató nyúljon a zsebébe, és juttasson vissza a zsákmányból oda, ahonnan elvette...nekünk ehhez semmi közünk...persze annyi van, hogy a Trianoni szégyenünkben tökig sárosak...áttételesen velünk is kibasztak a gyarmatok fosztogatói...

.hát akkor most fizessenek, és takarítsák el azt a sok mocskot, amit okoztak.
jesz
Például Győri Enikő minden nap szólhatna ez ügyben. A képviselő zseniális diplomata, aki minden nap az orruk alá tarthatná a büdös zoknijukat a gyarmatosítóknak...minket ne baszogasson a nyugat...van elég bajunk...
Horizont
Akkor lenne egész Európa biztonságban ha ti eltakarodnátok a picsába ...persze jobb lenne ha inkább börtönbe.
verőce21
Dánok se kérnek a migrációs EU-s értékekből...!

Pedighát nem látják milyen jó nekik, hogy a sok tanulatlan migráns odajön ingyenélni?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.