Kettős euróárfolyamot javasol Matolcsy György az eurózónában az északi tagállamoknak és a délieknek az e heti cikkében – írja az MTI.

Matolcsy kettős euróárfolyamot vezetne be, északit és délit
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzet internetes oldalán azt írta, az EU tovább veszít korábbi súlyából, a 2020-as években lemarad a pénzügyi, kereskedelmi és az új típusú hadviselés eszközeinek kifejlesztésében. A két fő hadviselő fél – az Egyesült Államok és Kína – hatalmas innovációs áttöréseket érnek el a versengés összes területén, ebből azonban az EU lényegében kimarad – állapítja meg a szerző.

A jegybank elnöke a közös pénzt, az eurót az EU legerősebb pontjának egyben a leggyengébb területének is tartja, amelyet „a nyugat-európai nemzetek új háborújától és a keleti birodalomtól való félelem hozott létre”, abban a pillanatban (1992), amikor Szovjetunió felbomlása nyomán megszűnt a külső fenyegetés, azaz megszületése egybeesett létezési okának megszűnésével.

Ma két eurócsoport él együtt egy eurózónában: az északiak és a déliek. A gazdasági fejlettség, az életmód, életfelfogás terén sem egységes Európa. A válság során az északiak jelentősen növelték a déliekhez képest már korábban is jelentős előnyüket. Ez így lesz az egész évtizedben – várja MatolcsyGyörgy.

Véleménye szerint az Európai Unió hármas adósságot halmoz fel. A válság alatt minden tagállam államadóssága nőtt az Európai Központi Bank – helyesen –jelentősen növelte mérlegét, ezzel megmentette az eurózónát a gazdasági összeomlástól. Ez az államok második eladósodási szintje. Az eurózóna kormányai és a közös jegybank együtt nagyjából a GDP 40 százalékát fordították válságkezelésre, de ezzel sem előzhették meg a belső fejlettségi törésvonal erősödését – vélekedik az MNB elnöke.

Az eladósodás harmadik szintjét abban látja, hogy az EU döntött, a teljes közösség is elindul az eladósodás útján: a mostani 750 milliárd eurós kötvénykibocsátás csak az első lépés. Matolcsy György szerint ezzel az EU rálépett a japán útra, ami két elveszített évtizedet és a GDP 260 százalékát elérő államadósság felhalmozását hozta a távol-keleti szigetország számára. Úgy vélte, innen már nehéz a visszaút.

Az MNB elnöke úgy látja, hogy az Európai Unió a közös fizetőeszköz miatt valójában euró-csapdában van. A közös pénzpolitika az északiaknak fejlődést hoz, a délieknek további lemaradást. Ezen nem segít a hármas eladósodás, mert a pénz nagyobb mennyisége nem oldja fel a pénz minőségi hátrányát: a közös monetáris politikát és az egységes árfolyamot.

Matolcsy György szerint külön euró kellene az északiaknak és a délieknek, de megjegyezte, hogy ez ma lehetetlennek tűnik, hozzátéve, hogy csak az évtized elején járunk. Az új digitális jegybanki pénz szerinte megteremti az elvi lehetőséget az európai monetáris mozgástér tágítására és egy kettős árfolyamrendszer bevezetésére.

Gondolatait azzal zárja, hogy ahogyan 30 évvel ezelőtt nem az euró bevezetéséről kellett volna dönteni, hanem a szolgáltatások egységes piacának megteremtéséről, most sem a hármas eladósodás, hanem a kettős euró a megoldás.

Forrás: MTI
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Gyurika te maradj a japán bébi popsiknál, abban kevesebb baromságot zagyválsz össze! =))
nezelodo
Nincs ezzel semmi baj, a Gyurika majd úgy bandzsit, hogy az egyik szemével a délit, a másikkal az északi EU árfolyamot vigyázza.
mágnes
Hát b+ sokmindent lehetne csinálni de ahhoz értelmes világdiplomáciára és együttműködésekre lenne szükség nem napi botránypolitikára hataloméhségtől átitatva,vagy annak birtoklásától megrészegülve . Itt már tényleg mindenki ellenség csak az Ausztrál beszülöttek nem .
simmering73
A heti viccmester. Magyarországon meg egy reggeli és egy estit is be kellene vezetni.
csak úgy....
ezek az idióta ötleteikbe fognak beledilizni..
Yeromos
Magyaroszágon ez a rabló banda nem vezette be az eurot, és javaslatot tesz azoknak a tagállamoknak akik használják, hogy mit csináljanak.
Gratulálok.
Namely
Csak én nem olvastam a fenti "szakértő" bőgőmajmoktól ellenérveket?
:D
human
Fideszesnek mindenre az EU szétverése a megoldás. Ahogy Orbánnak az emberek megosztása a hatalom kulcsa.
Clavigo
@simmering73: Megelőztél,,,én délelőtt-délutánit akartam javasolni...
sokanvagyunk
Az MNB segedelmével meg külön a forintra - persze csak a forintban fizetett állampolgárai kárára.
Peller Anikó
@sokanvagyunk: Beszéljünk nyíltan, egyet a fidesznek és egyet a pondróknak (= ezek vagyunk mi)
human
Matolcsi kettős Forint árfolyamot vezetett be. Déltől egyig nő, a többiben meg csökken.
karma1
@Namely: nem ellenerveket kell felsorolni, joember, hanem hasznalni azt a keves eszedet, amit az Isten adott ...Azokat a tagallamokat kevesbbe erinti a napi valutamozgas, akik euroban gazdalkodnak, ugyanis a nagy nyugati valutak arfolyamanak aranya mindig ugyanaz! A font-dollar-euro-yen aranya csak nagyon kis szazalekban mozog, mint az osszes szar kis alig-valutak ehhez kepest! Es persze mindenki rajonne az elso nyugdijanal arra, hogy 11 eve orbanek az orruknal fogva vezette oket, es a 28 500 forintos minimalnyugdijuk meg 100 eurot sem er, csak kb. 80-at - EGY HONAPRA! Milyen gyorsan rangatnak ki a fonit meg kuszaszemet a hivatalabol AKKOR??? A sotet magyarnak nem lehet am az orrara kotni, hogy mi van az orszaghatarokon kivul, hiszen akkor mivel tartana felelemben es ketsegben az orszag nepet?
ómió
Ezért jobb, ha nem görcsölünk a saját euróért!
Namely
@Eladott Ország: @simmering73: ellenérv megint annyi tőletek, mint az agysejtjeitek száma: 0.

@karma1: "nem ellenerveket kell felsorolni"
de. Ha valamit kritizálsz, akkor azt cáfolni illene.
"Azokat a tagallamokat kevesbbe erinti a napi valutamozgas, akik euroban gazdalkodnak, ugyanis a nagy nyugati valutak arfolyamanak aranya mindig ugyanaz! "
:) a déli államok akik euróban fizetnek, az eurónak köszönhetik a gazdasági bajaik egy részét. Amit írsz az a bankoknak igen jó :) de az embereknek nem, azoknak, akik nem utazgatnak szabad idejükben, hanem azzal szembesülnek, hogy a megszorítások miatt a gyönyörű autópályák mellett 15%-os munkanélküliség van náluk.
"A font-dollar-euro-yen aranya csak nagyon kis szazalekban mozog"
:D kicsit nézz chartokat, mert ez baromság.
"Es persze mindenki rajonne az elso nyugdijanal arra, hogy 11 eve orbanek az orruknal fogva vezette oket, es a 28 500 forintos minimalnyugdijuk meg 100 eurot sem er, csak kb. 80-at - EGY HONAPRA! "
Mindig jönnek ezzel a minimálnyugdíjjal, de azt mennyi ember kapja, ÉS mit tett le az asztalra azért? Mennyit dolgozott? Milyen pozícióban? Aztán meg Orbán előtt nem volt ilyen? De.
"A sotet magyarnak nem lehet am az orrara kotni, hogy mi van az orszaghatarokon kivul, hiszen akkor mivel tartana felelemben es ketsegben az orszag nepet? "
Ezt mindkét oldal csinálja. Orbán is, az összefosás is.
Amúgy meg Matolcsy cikkére:
Az Unió két/három sebességes. A nyugat és a dél ugyan közös pénzt használ, de olyan fejlettségi különbség van közöttük, amely garantálja, hogy a dél csak folyamatos megszorításokkal tudja tartani magát valamennyire a kritériumokhoz. Így aztán a közös pénz nem rendelkezik semmilyen hozzáadott értékkel az ország számára. Hogy kiknek jó: a bankoknak és a multinacionális cégeknek lerabolni mindent.
Az euró tényleg jó lenne, ha közel azonos fejlettségű ÉS költségvetési fegyelemmel rendelkező országokban vezették volna be: at, Benelux, no, fr.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.