Több mint kilenc éve nem látott, rekordszinten a hazai üzemanyagárak átlaga. A fő ok a forintgyengülés – írja a Népszava.

Rekordszinten az üzemanyag átlagára – ez állhat a háttérben
Kép:Pixabay

Mai hatállyal ismét 5 forinttal nő a benzin és 2-vel a gázolaj átlagára ezzel a benzin literenkénti hazai átlagára 451 forintra áll be. A tarifa így pont beéri a 2012 áprilisában mért eddigi csúcsát.

Ugyanakkor mások – mint például a Cargopedia, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és az Autóklub – hasonló adatközléseit is figyelembe vevő átlagunk már most 456 forintot mutat.

Akárhogy is, a több mint kilenc éves rekord e héten bizonyosan megdőlt. Bár a gázolaj ára a Holtankoljak-számítás szerint ezzel még "csak" 447 forintra nő, a többi adatközlő alapján már eme üzemanyagfajta átlagtarifája is megérintheti 2012 eleji, 453 forint 50 filléres csúcsát.

A mai és a 2012-es, 451 forintos benzinár nem ugyanaz – hangsúlyozta a lapnak Grád Ottó, a nagy hazai olajcégeket tömörítő Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára.

A termelői árak, illetve a jövedelmek emelkedését alapul véve mai áron a csúcsot 520-560 forint jelentené

- hangsúlyozta a szakember.

Grád Ottó jelentős további drágulásra már nem is számít, mivel szerinte az áremelkedés alapjául szolgáló, tőzsdei, hordónkénti nyersolajtarifa belátható időn belül nem kerül sokkal 80 dollár fölé. A 300 forint körüli dollárárfolyam szintén az elmúlt évek átlagához közelít. Így Grád Ottó ebben sem számít nagy kilengésekre. Mindazonáltal az is megjegyzendő:

épp a forint dollárhoz viszonyított jelentős értékvesztésének tudható be, hogy míg 2012-ben 120 dollár körüli nyersolajkurzus hozott nálunk üzemanyagárrekordot, addig ma már elég ehhez az évtizedes távlatban nem különösebben kirívó, 80 dollár alatti szint is.

A hazai üzemanyagárak jó része egyébként továbbra is adó. Ráadásul, tekintve, hogy az olaj 50 dollárnál drágább, jelenleg az alacsonyabb, gázolaj esetén 110 forint 35 filléres, benzin esetén pedig a 120 forintos, nettó, literenkénti jövedéki adó terheli a két terméket. Természetesen erre még rárakódik az Európa-rekorder, 27 százalékos áfa, valamint benzin esetén további 4 forint 15 filléres, gázolajnál pedig 3 forint 88 filléres, literenkénti készletezési díj.

Forrás: Népszava
Címlapkép: Pixabay

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.