Az Eötvös Loránd Tudományegyetem egyik adjunktusa közösségi oldalán hívta fel a figyelmet a felsőoktatásban lévő helyzetre – írja a Telex.hu.

Doktori végzettséggel 200 ezer alatt keres az ELTE oktatója
Kép:Facebook/ELTE-ÁJK

542 EUR (192 506 forint). Ennyit keres ma Magyarországon egy egyetemi adjunktus, doktori végzettséggel, folyamatos kutatói és publikálási kötelezettséggel

- írta pár napja az elutalt fizetéséről szóló kép mellé 

Urkom Aleksander ehhez még hozzátette

Megfogalmazódott bennem a kérdés, vajon miért is kedvetlen a kollégáim legnagyobb része? Miért vannak egyáltalán a pályaelhagyók, ha már ez egy olyan ”dicsőített„ szakma? És egy adjunktusnak ma Mo.-on miért kell vállalnia 3 mellékállást ahhoz, hogy egyáltalán meg tudjon élni?

A Felsőoktatási Dolgozók Szakszervezetének elnöke csütörtökön azt mondta az RTL Híradónak, hogy

szerinte ez egyáltalán nem kirívó eset, hanem a magyar valóság. Egy egyetemi tanársegéd, aki doktori iskolába jár, vagy már el is végezte, 147 477 nettót keres. 

Az RTL a csütörtöki kormányinfón ezzel kapcsolatban arról kérdezte Gulyás Gergely minisztert, terveznek-e fizetésemelést adni az oktatóknak az állami fenntartású intézményekben. Gulyás erre azt mondta,

szeptember 1-jével 15 százalékos, január 1-jével újabb 15 százalékos fizetésemelés lesz az állami fenntartású egyetemeken.

Forrás: Telex.hu
Címlapkép: Facebook/ELTE-ÁJK