Talán nincs még egy szektor, amelyet annyira megviselt volna a pandémia, mint a vendéglátást, egyik pillanatról a másikra állt le, globálisan 1300 milliárd dollárnyi bevételkiesést regisztráltak – kezdi a cikket a Pénzcentrum.

Összeomlóban Budapest – nincs vendég, nincs turista. Így hullik darabjaira a fővárosi turizmus

Ez rávilágított olyan problémákra, melyeket eddig a szőnyeg alá söpörtek, holott foglalkozni kéne vele sürgősen. Az egyik ilyen, hogy vajon miért nem jönnek a magyarok Budapestre nyaralni? 

A tavalyi évhez hasonlóan idén is rekordokat döntöget a belföldi turizmus, Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség vezérigazgatójának elmondása szerint a 2020-as 22 millió után idén 30 millió vendégéjszakára számítanak.

Vidéken. A főváros külföldi turisták híján ugyanis szinte kong az ürességtől.

Budapesten békeidőben az európai turisták adták az szállodák vendégeinek 80-85 százalékát, 8-10 százalék volt vidéki magyar és az ideérkezők 5-10 százaléka jött Európán kívüli országból

– mondta el Fleisch Tamás Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke.

A fővárosi szállodák gyakorlatilag már le is mondtak a szezonról, legjobb esetben is 30-40 százalékos kihasználtsággal működnek. Többen még külföldiek megindulására várnak, ám a csoportos utazásokra, melynek keretében a legtöbben érkeznek hazánkba, még egy darabig biztosan várni kell, hiszen megszervezésük hosszabb időbe telik.

Bár látni kell azt is, hogy a legtöbb országban a kormányzat amellett kampányol, hogy a lakosság lehetőség szerint ne utazzon külföldre, részben a járvány megfékezésének érdekében, és persze a gazdaság jobban szereti, ha az emberek otthon költik el a pénzüket, nem pedig más államokat hizlalnak. A belföldi turista mindenhol úgy kell most, mint egy falat kenyér.

A szektor még egy bezárást nem élne túl

– szögezte le Guller Zoltán, a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) vezérigazgatója a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége (MSZÉSZ) tisztújító közgyűlésén. Ha a helyzet szükségessé teszi, ha lesz negyedik hullám, a védettségi igazolványokat vezetik vissza első lépésben a szálláshelyeken és a vendéglátásban.

Az, hogy a magyarok nem jönnek a fővárosba nyaralni, nem új keletű probléma, évtizedekre nyúlik vissza. Egyszerűen nincs benne a vidéki magyarok tudatában, hogy ide is lehet jönni.

Az mostanra kiderült, hogy nagy számú külföldi turista nem érkezik idén Budapestre, ami jellemző, az néhány rendezvény, ezen kívül még a Forma1-et várjuk, és nem egy elhanyagolható a külföldön élő magyarok hazai házasságkötése de rajtuk kívül a korlátozások és a mutációk megjelenése miatt másokra nem nagyon számítunk

– mondta el a lapnak Bártfai Endre, BGE Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karának mesteroktatója. De nagyobb baj, hogy úgy tűnk a magyarok körében sem népszerű a főváros, ennek az egyik legfőbb oka az, hogy

Pedig az mindenki számára egyértelmű, hogy a csak úgy lehetne megmenteni a fővárost, ha az előttünk álló nyári, kora őszi hónapokban idehozzuk a magyar turistákat. Egyelőre ez még nem sikerült.

Halhattunk ugyan a szállodák különféle kedvezményes ajánlatairól, vannak például a 2-t fizet, 3-at kap akciók, mellyel a az ideérkező belföldi turizmust igyekeztek felpörgetni, de máig nagy kérdés, milyen csomagot kéne létrehozni ahhoz, hogy a főváros valóban vonzó legyen a vidéki magyarok számára.

Van a magyarokban egy olyan beidegződés, hogy a főváros nekünk drága – nagyot nem is tévednek, hiszen egy 4 tagú család részére egy horvátországi apartmant egy hétre adott esetben még olcsóbb is, mint néhány éjszaka Budapesten, ahol még tenger sincs.

Emellett persze vannak olyan szállodák, amelyek relatíve kedvező ajánlattal csábítják a magyarokat, de egy vidéki wellness szállodánál jellemzően nem tudnak olcsóbbak lenni még így sem. Nem is nagyon mozdultak rá ezekre az ajánlatokra – több szállodavezetővel való beszélgetésemből legalábbis ezt szűrtem le

– mondta Bártfai Endre.

Még a mai napig nincs meg az a magyarok fejében, hogy akár Budapesten is el lehet tölteni a nyári szabadságot. Korábban, néhány évtizeddel ezelőtt a belföldi és a külföldi vendégek számára nem ugyanannyiba került egy szállodai szoba, ez széles körben ismert tény volt, talán ezt a ma már nem jellemző gyakorlatot is vissza lehetne építeni. Egy ilyen döntés tényleg csak a szállodán múlik, hiszen a közvetlen foglalás esetén szabadabban játszhatnának a kiajánlott szobaárakkal.

Ha megnézzük, a Budapestet hirdető reklámok száma, elérése alacsonyabb, mint adott esetben a Horvátországot vagy a vidéki Magyarországot hirdető plakátoké, spotoké. A jelenlegi kommunikáció, nagyon kevés.

2019-ben a magyarországi turizmus felét a belföldi forgalom adta, ennek viszont a 75-80 százalékát a vidékre utazó budapestiek generálták. Ők alapvetően többet keresnek általában és többet is szeretnek utazni, mint a vidékiek.

Szektor mostani nagy feladata, hogy a vidéki utazókat megszólítsuk eseményturizmus és élménykommunikáció kell a tévében és online is, hogy tudjanak róla az emberek

- emelte ezt ki Flesch Tamás is.

Forrás: Pénzcentrum 

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Yoda69
Korulottunk mindenhol tombol a delta varians. Mi ebben a meglepő ha senki nem akar utazgatni?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
vacsi
"máig nagy kérdés, milyen csomagot kéne létrehozni ahhoz, hogy a főváros valóban vonzó legyen a vidéki magyarok számára."
Mint vidéki, én azt mondanám, hogy nem a "csomagtól" függ, megyek-e Pestre. Budapest valaha, a 60-as, 70-es években valóban gyönyörű volt. Ma meg?! Ha azt mondom, köpedelem, akkor még finom voltam. Menjenek csak végig a körutakon, a Thököly úton, a Rákóczi úton, nézzék meg a pályaudvarokat - az ember csak a földet nézi, hogy bele ne lépjen valamibe...
Még a szocializmusban 2-3 utcánként az utcaseprők ott söprögették a szemetet, elérhető távolságban volt rendőr - mára mindez eltűnt, és ez nagyon meglátszik a városon.
Gazella
Egy bibi van... Bp csakis a turisták pénztárcájához van igazítva, nem a magyarokéhoz.. Lassan balatonra se mennek a magyarok, mert lolo (zsírháj) pénztárcája vastag zsetont szed be.
Yoda69
Korulottunk mindenhol tombol a delta varians. Mi ebben a meglepő ha senki nem akar utazgatni?
rokker33
Minek menjen a magyar ember Budapestre? Már Karácsony tönkretette teljesen!2 év alatt csak szerencsétlenkedik a fővárossal a turisták meg mennek inkább nyugisabb helyre nyaralni!Ez van ha nem egy kormány közeli ember vezeti a várost!
vacsi
@rokker33: Karácsony valóban egy semmirekellő, Budapest előtt már tönkretette a XIV. kerületet, és még a miniszterelnökségen gondolkodik... De a mi vidéki városunkat sem fideszes vezeti, mégis gyönyörű, fejlődik - egyszerűen jó itt élni!
sokanvagyunk
Egy kicsit megváltozott a budapesti turizmus újabban - az ország számtalan részéből megrendelt csomagjaim a fővároson keresztül érkezett, komoly turistautat megtéve és 1-2 napot ott lézengve... - még talán a vajszlói dinnye is onnan érkezett volna Pécsre, ha el nem veri a jég.
mágnes
@vacsi: Akkor ne is mozdulj ki onnan . Mindenki jól jár !
tudode
Mi zörög, a mi zörög a narancsködös bokorban, mát a látszatra sem adva, hogy NE MI NYERJÜNK A LEGTÖBBET
.
Csak emlékeztetőül:
.
---- Tokaji céggyűlés a miniszterelnöknél
index.hu/belfold/orbankft0317/
.
„”””"Ne nyerjünk annyit, amennyit kértünk, ne mi kapjuk a legtöbbet" - tanácsolta Orbán Viktor még aktív miniszterelnökként, miután a részben neje által tulajdonolt Szárhegy dűlő-Sárazsadány-Tokajhegyalja Kft. számos állami forrásból próbált pénzt szerezni az az évi fejlesztésekre. A végül 41 milliós állami támogatást elnyert cég az Élet és Irodalom által közölt jegyzőkönyvek szerint a miniszterelnöki rezidencián is tartott taggyűlést.”””
---------------------
.
És mi van/lett a pandémia következtében a turisztiKÁVAL:
.
---- Sokkoló: a kormány az igénylők fél százalékának adta a turisztikai támogatások kétharmadát
www.valaszonline.hu/2021/02/26/turisztika-tamogatasok-ugynokseg-mtu-guller-zoltan/
-----------------------
.
Nem azért, csak amiatt hasonLÓ csínytevésért:
.
----- Két év letöltendő börtönt kértek Nicolas Sarkozyre
24.hu/kulfold/2020/12/08/nicolas-sarkozy-borton-vesztegetes/
------------------------
.
De ami késik az nem múlik!
.
----- Mácsai Pál: Dicsőséges nagyurak (Petőfi Sándor verse)
www.youtube.com/watch?v=5UxjWISWslg&t=14s
----------------------
Nem kell félni, nem fog fájni!
mágnes
Erre nem tudok mit mondani .Jöttek tömegével ,fapados gépeken filliérekért ,a szálloda potom pénzért ,hotelszolgáltatások ingyen, svédasztal az árban . a többi pénzt ami jelentősebb azt a programokra és a külső fogyasztásra hagyták itt.
Most ez szinte zéro .-((((((((((((((((((((((((( A hülye Magyar pedig most sem bír magával ,Görögbe vagy Horvátba foglal.
:-(((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((((
mágnes
22 euróért /fő/ éj és svédasztalos reggeli, tv -s légkondis szoba , ingyen wifi ,24 h portaszolgálat meglehetett szállni 1 belvárosi *** -os ban a válság előtt a főszezonban , és igy is ritkán volt tele . Most ez kong az ürességről 2 éve . :-((((((((((((
Árakat ennél jobban már nem lehet levinni .
Macskaszem
Szerintem sok helyen ez a helyzet. Múlt héten kimentem a városi strandra a legforróbb kánikulában, és nagyon kevesen voltak.
mágnes
@Macskaszem: Rossz az üzletpolitika . A belépőn gondoják hogy majd keresnek közben az olcsóbb belépőkkel több ember megy be és a benti elfogdható áron értékesített étel ital és egyéb szolgálttásokon kellene keresni . Ha minden drága senki nem fog bemenni . Ha be is megy nem fogyaszt . Nem bérelnek teniszt ,lábteniszpályát ,napernyős nyugágyat stb .
rokker33
@vacsi: Ja nálunk is Borsodban Miskolc, Kazincbarcika, Ózd az mind ellenzék vezeti, de van fejlődés és nem járnak hetente sírni a sajtónak, hogy nincs pénz! Karácsonyéknak 2 év kellett, hogy a lánchídat elkezdjék felújitani és most még a Blahát is szét verik a nyári szezon közepén!Az amúgy is forgalmas és szűk utcákra meg bicikli utat festett amivel nem oldott meg semmit csak az autósok bosszankodnak. Tudom mert sok ismerősöm dolgozik Pesten...
balos
Amíg a fideSSes csürhe bent ülhet a "Cirkuszban"MINDIG EZ LESZ"!A haza nem lehet ellenzékben!Ki mondta és ki csinálta?Most akkor ki a felesleges a hazánkban?Aki zsebre dolgozik és gyilkolja a népet!fideSS a neve!
rokker33
@sgl: Mondjuk azért azt tudni illik, hogy Tarlós nagy adóssággal vette át Budapestet Demszkytől és a 4 es metró befejezésével és a hármas metró felújításával kellett foglalkoznia.A lánchíd felújítása jóval a választás előtt meglett hirdetve és megvolt rá a pénz csak Tarlós visszadobta az ajánlatokat, mert sokalta a felújításért elvárt összegeket És ki szúrt hátba kit? Nem akarom Tarlóst védeni, de 9 évig becsületesen Budapest főpolgármestere volt, míg Karácsony a második év után már lelépne! Akkor ki az igazi szarházi! Hát nem Tarlós, pedig sose szerettem maga az ember egy hányinger, de akkor is jobb mint Karácsony!És nem vagyok Fideszes csak Karácsony egy óriási csalódás a számomra!
Toller Béla
Naaaaaa, Budapest azért nem omlik össze olyan könnyen ...
ómió
Szóval, akkor, Dugógeri ezért adóztatná meg? Amig még létezik?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.