A jövőben nyilvánosságra kell hozni azoknak a nevét, akik támogatást vagy adományt nyújtanak civil szervezetek számára, a magyar kormány rendelete alapján - írja a HVG.hu.

Önmaga alatt vágja a fát a kormány? Több százmilliónyi NER-támogatás eredetére derülhet fény

A rendeletben azt írják, az adott szervezet köteles a közhasznúsági mellékletében és a kiegészítő mellékletében is feltüntetni a támogatóit, adományozóit.

Ez gyakorlatban azt jelenti, hogy

megszűnik az anonim adományozás,

ha valaki pénzt ad, annak nyilvánosságra fog kerülni a neve, azt bárki megnézheti majd, ha a birosag.hu-n rákattint a kérdéses dokumentumokra. 

A kormányrendelet szövegszerűen így szól:

Az Ectv. 29. §-ának alkalmazása során a civil szervezet köteles a közhasznúsági mellékletében – az Ectv. 29. § (4) bekezdése szerinti esetben a kiegészítő mellékletben is – feltüntetni a részére támogatást, adományt nyújtó személy (e § alkalmazásában a továbbiakban: adományozó) tekintetében a végső adományozót.

A rendelet jelenleg ebben a formájában hatályos.

Az ígéret szerint lesz egy összeghatár, amely alatt megmarad a névtelen adományozás lehetősége,

ez pedig 500 ezer forint lesz.

Az új szabály ellen számtalan szervezet tiltakozott, és voltak, akik már most jelezték, hogy nem hajlandóak nyilvánosságra hozni adományozóik listáját, hiszen féltik őket az esetleges retorzióktól.

Ligeti Miklós, a TI jogi igazgatója a gyakorlati szempontokat kiemelve a lapnak hozzátette,

a rendelet alapján az adományozó nevét kell majd megadni, de azt azért minden magyar állampolgár tudja, hogy egy név beírása az azonosításra nem elég, tehát ha tényleg a pontos átláthatóság volt a cél, akkor az nem fog megvalósulni.

Példát is mondott rá:

Probléma még, hogy ahol nagyon tipikus a készpénzes adományozás, ott hogyan fogják begyűjteni ezeket az adatokat. Ha kiraknak egy perselyt, például valamelyik egyházi alapítvány, akkor az adományhoz az adományozó nem fogja a személyi igazolványának másolatát mellékelni.

Erre az egészre nehéz mást mondani, minthogy itt semmiféle átláthatóság nem volt cél, csak az, hogy el lehessen mondani, hogy gond van a civilek átláthatóságával, de a kormány rendet rak

Az új szabály kapcsán eddig főként a tiltakozókról volt szó, arról viszont nem, hogy a rendelet szerint nemcsak nekik, hanem a kormányhoz közel álló alapítványoknak is elő kell állniuk az adatokkal.

Mivel a civil szervezetekről szóló törvényhez kapcsolódó egyik rendeletet módosították, ezért az új kötelezettség a civiltörvény hatálya alá tartozó valamennyi egyesületre és alapítványra vonatkozik, tehát mindenkire, a kormány számára kedves szervezetekre is

- mondta a lapnak Ligeti Miklós.

Talán az egyik legismertebb közülük a felcsúti focicsapatot működtető "A Felcsúti Utánpótlásért Nevelésért Alapítványt", amely 2011 óta már majdnem 28 milliárd forint támogatást kapott – és itt nem a taóról van szó, az egy külön tételt jelent, pluszban.

"Más gazdálkodó", eddig csak ennyit lehetett tudni a felajánlókról, ezt szokták beikszelni az adományok forrását megjelölő rubrikához, illetve a honlapon is fent van egy lista a támogatókról, bár ezt hivatalosnak épp nem lehet tekinteni,

itt mindenesetre a NER színe-javát megtaláljuk, Orbán Viktor apjának cégétől kezdve a Szíjj László-féle Duna Aszfalton át szinte a teljes Mészáros-birodalomig.

A lap kérdésére Ligeti Miklós megerősítette, hogy

az új rendelet a felcsúti alapítványra is vonatkozik, elméletben tehát nekik is elő kell állniuk a listával.

Forrás:HVG.hu

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

szegfue
Én ugy gondolom, hogy majd "finomitják" ezt a törvényt, "személyre szabottan" módositják ... nehogy már tudjuk pl. a CÖF, felcsuti alapitvány, stb támogatóit?! Pontosan ugy, ahogy a nagyköveti kinevezések korhatárát... először 60 évről felemelték 70 évre, de aztán jött Szapáry György a maga 72 évével, igy a törvény ezen részét módositották kimondottan miatta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
...navazzzee...most azért vannak egyesek berezelve hogy kiderül mennyit támogat a kormány ?...
namihami
@Csizmás Kond: Nem az aggódás, hanem esetleg az eddig is elvárt, csak soha meg nem kapott tudás felett érzett öröm hangjait hallhatod.
Persze, nyugtával...
Csizmás Kond
@namihami: ...háááát...tudod a kormány egy olyan szerv amelyminden esetben meg tudja őrizni a titkoságát mindenfajta tettében...és bárkinek a kezén is van ...vagy te nem így hiszed ?
nezelodo
Na ennyit a törvényalkotásról, amelyet sokszor az indulat, és a politikai haszonszerzés vezérel! Nekik a civil szervezet csak az akit kijelölt ellenségnek Orbán. A jogalkotóik a legelvárhatóbb alapismerettel sem rendelkeznek, nem tudták, hogy nem csak az ellenség szervezetei léteznek, hanem a közpénz visszaosztás is ilyen szervezeteken keresztül bonyolódik a kormányzati maffiánál, és jogilag azonosak az üldözendővel. Mondhatni látszik a meggondolatlanság, a bosszú, és megint lebuktak a sanda szándékaik miatt.
Istenakinincsen
Visszamenőleg kellene nyilvánosságra hozni,mert adományozni már nem fognak csak elszedni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.