A 2010 utáni Fidesz-kormányoktól sosem állt távol a gazdasági aktivizmus, de az a lendület még részükről is párját ritkító, ahogyan az építőipari áremelkedéselleni harcba belevetették magukat kezdi beszámolóját a G7 gazdasági portál.

Ha Orbán Viktor megfújja a kürtöt a jogalkotás és az állam csatarendbe áll – hiába segítene a kormány, megbolondult a logisztikai szektor

Ha Orbán Viktor megfújja a kürtöt, akkor nemcsak a jogalkotás áll azonnal csatarendbe, hanem a teljes államapparátus, sőt még az elvileg független intézmények is.

- írja a lap.

A napokban azzal kereste meg lapot egy vállalkozó, hogy hiába tárgyalt három-négy szállítmányozó vállalkozással a héten, képtelenek voltak az áruja számára fuvart szerezni, pedig csak belföldi szállításról volt szó.

Sejtése szerint az állhat a háttérben, hogy az építőanyagok exportjára bevezetett bejelentési kötelezettség megbolondította a piacot, elszívta a fuvarkapacitásokat (noha ő egész más ágazatban tevékenykedik).

Gyors piaci kitekintésünk alapján valószínűleg igaza is van, azzal együtt, hogy – mint egyik szállítmányozási forrásuk fogalmazott:

valóban roham van, de azért nincs katasztrófa

Ez alatt azt értette, hogy a hosszú távú fuvarozási szerződésekkel dolgozó cégeket nem érinti a probléma. A Magyarországról kifelé menő exportfuvarokra a keretszerződések jellemzőek, legfeljebb 10 százalék lehet az előre le nem kötött kapacitás, ami most hirtelen betelt.

Minden bizonnyal ez magyarázza meg azt is, hogy a hirtelen jött kereslet miért szívta el még a belföldi kapacitást is:

néhány igazán jól fizető külföldi fuvart az is elvállalhat, aki egyébként csak az országon belül szokott szállítani.

Miért koncentrálódott ennyire most a kereslet? A választ a múlt csütörtöki Magyar Közlönyben kell keresni, ebben jelent meg ugyanis az a kormányrendelet, amely szerint „az építőipari ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű nyersanyagok és termékek” külföldi eladása és kiszállítása bejelentés- és engedélyköteles.

Ha a kormányzat úgy ítéli meg, hogy a szóban forgó építőanyag külföldre szállítása kockázatja a magyar építőipari ellátásbiztonságot, akkor az államot elővásárlási/vételi jog illeti meg.

A rendelet hatályba lépését pedig úgy határozták meg, hogy a legkésőbb ma lezajló szállításokra nem vonatkozik a bejelentési kötelezettség. Azaz péntek éjfélig még szabad az export, utána viszont már egyrészt bejelentést kell tenni, másrészt számolni kell az állam elővásárlási jogával, ráadásul a mérlegelésre tíz napja lesz az államapparátusnak.

A más ágazatokban működő vállalkozások számára legalább jó hír, hogy jövő héten minden bizonnyal már nem szívja el az építőanyag-export a fuvarkapacitásokat.

Forrás:G7.hu

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A bűnöző román cigány a civil életben soha nem dolgozott, kivéve a pofázást és a közpénzlopást!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
justhpeter
Komolytalan kormány komolytalan intézkedése.
Néro
Ha a Nagy Orr Bán megfújja a kürtöt mindenki kapjon a zsebéhez és nagyon fogja a pénztárcáját mert pár percen belül kilopják a zsebéből.
Eladott Ország
A bűnöző román cigány a civil életben soha nem dolgozott, kivéve a pofázást és a közpénzlopást!
ómió
Pedig, ugye, efftársilag az építőanyag árakat hagyni kéne! Még a végén kifogy a "mutogatnivalótok"!
istván irén
Egymás picsáját is fújhatjátok szart se értek

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.