Az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők szerint a Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére - írja az Átlátszó.hu.

Atomkatasztrófa Pakson? Az osztrák szakértők szerint a Paksi Atomerőmű és Paks II  telephelye a magyar a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére
Fotó:MTI Fotobank/Bizományosi, Jászai Csaba

A Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. atomerőmű telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére. Erre a következtetésre jutottak az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők az MVM Paks II. Zrt. által a paksi bővítés előkészítése során készült földtani kutatás adatait elemezve.

"Geológusként úgy gondolom, hogy reális a földrengésveszély Paksnál"

Dr. Kurt Deckerrel, a bécsi egyetem geológusa a lapnak azt mondta:

lényeges különbségeket találtak a földtani kutatási jelentés és az abból készült telephely biztonsági jelentés között. A szakember szerint a törésvonalat jelenleg is aktívnak és kapabilisnek kell tekinteni, és reális esély van egy pusztító földrengésre Paksnál.

Az, hogy Paks törésvonalon helyezkedik el, 2017-ben került nyilvánosságra. Akkor azonban azt mondták, nem kapabilis a törésvonal:

ez a felszíni törés képessége.

A szakember a lapnak azt mondta, átnézték azokat a kutatási eredményeket, amelyeket a magyar geológiai és szeizmológiai, geofizikai tudományos közösség szolgáltatott.

Ezt átnézve megtudtuk, hogy alapos vizsgálatok folytak a telephely körül annak céljából, hogy geofizikai módszerekkel, geológiai módszerekkel azonosítani lehessen ezeket a törésvonalakat, és ezekben a dokumentumokban meggyőző bizonyíték van arra, hogy a meglévő Paksi Atomerőmű és a leendő Paks II. Atomerőmű telephelye egy aktív törésvonalon helyezkedik el

- mondta Dr. Kurt Deckerrel.

Dr. Kurt Decker arra a kérdésre, hogy a Telephely Biztonsági Jelentés a Földtani Zárójelentéshez képest elbagatellizálta-e a geológiai incidens valószínűségét, úgy válaszolt:

Ezt nem állíthatom, de nagyon világosan rámutattunk az általunk talált különbségekre. És ezek a különbségek mind arra irányulnak, hogy azt a benyomást keltsék, hogy a telephelyen kisebb a földtani kockázat

A szakember elmondta, hogy a Földtani Zárójelentésből 20-30 súlyos földrengésről találtak bizonyítékot, amelyek mindegyike dokumentáltan az elmúlt 30 ezer évben történt a paksi régióban.

Ez földtani értelemben nagyon nagy földrengéssűrűség. Nincs okunk feltételezni, hogy ez a földrengés-tevékenység mostanra hirtelen megszűnt

- fogalmazott Dr. Kurt Deckerrel.

Forrás: Átlátszó.hu
Címlapkép: MTI Fotobank/Bizományosi, Jászai Csaba

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
sgl
Maradjunk annyiban, ez a téma sok éve porondon.
Most nyár van elő kell szedni, vagy tényleg baj van??
Ez ígycsak szarkenegetés, riogatás, ...
Csizmás Kond
...ők először a rába szennyezettségét kéne orvosolják, és azután geológuskodjanak máshol.
balos
Szeretném látni,mikor a fideSSes nagyurak a PaksII mellett vennének kacsa lábon forgó házat a gyermekeiknek!!!
kakambuki
Szerintem PaksI.-II. nem egy fukushimai létesítmény, hiába igyekeznek bizonyítani az ellenkezőjét a labancok. Paks I. közel ötven éve működik már, a legkisebb rengések nélkül. Labanc uraimék szórakozgatnak egy kicsit megint mert ugye ők a királyok, náluk semmilyen probléma nincs, nem is volt és nem is lesz soha. Majd meglátjuk!
kakambuki
@balos: Szeretnéd? hát akkor látogass oda lökött, ne csak pofizgass össze vissza. Én ott születtem ott vannak a rokonaim ma is, a felmenőim meg a temetőben már sajnos. Két-három hetenként oda járok hozzájuk virággal de nem nagyon látom a rémületet a városlakók szemében. Ja és az erőmű folytán lett város az egykori kis mezővároskából és ez sem mondható az idegenkedés jelének.
durbincs
@balos:aki Mirabilis: aki @Horizont: Ótvar ? Mert maga is csak Milliárdokat kapott az EU-tól ? 50Iq-s bányás Seglény ?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.