Az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők szerint a Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére - írja az Átlátszó.hu.

Atomkatasztrófa Pakson? Az osztrák szakértők szerint a Paksi Atomerőmű és Paks II  telephelye a magyar a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére
Fotó:MTI Fotobank/Bizományosi, Jászai Csaba

A Paksi Atomerőmű és a tervezett Paks II. atomerőmű telephelye a magyar szabályozás és a nemzetközi ajánlások alapján nem alkalmas atomerőmű létesítésére. Erre a következtetésre jutottak az osztrák környezetvédelmi hatóság által felkért szakértők az MVM Paks II. Zrt. által a paksi bővítés előkészítése során készült földtani kutatás adatait elemezve.

"Geológusként úgy gondolom, hogy reális a földrengésveszély Paksnál"

Dr. Kurt Deckerrel, a bécsi egyetem geológusa a lapnak azt mondta:

lényeges különbségeket találtak a földtani kutatási jelentés és az abból készült telephely biztonsági jelentés között. A szakember szerint a törésvonalat jelenleg is aktívnak és kapabilisnek kell tekinteni, és reális esély van egy pusztító földrengésre Paksnál.

Az, hogy Paks törésvonalon helyezkedik el, 2017-ben került nyilvánosságra. Akkor azonban azt mondták, nem kapabilis a törésvonal:

ez a felszíni törés képessége.

A szakember a lapnak azt mondta, átnézték azokat a kutatási eredményeket, amelyeket a magyar geológiai és szeizmológiai, geofizikai tudományos közösség szolgáltatott.

Ezt átnézve megtudtuk, hogy alapos vizsgálatok folytak a telephely körül annak céljából, hogy geofizikai módszerekkel, geológiai módszerekkel azonosítani lehessen ezeket a törésvonalakat, és ezekben a dokumentumokban meggyőző bizonyíték van arra, hogy a meglévő Paksi Atomerőmű és a leendő Paks II. Atomerőmű telephelye egy aktív törésvonalon helyezkedik el

- mondta Dr. Kurt Deckerrel.

Dr. Kurt Decker arra a kérdésre, hogy a Telephely Biztonsági Jelentés a Földtani Zárójelentéshez képest elbagatellizálta-e a geológiai incidens valószínűségét, úgy válaszolt:

Ezt nem állíthatom, de nagyon világosan rámutattunk az általunk talált különbségekre. És ezek a különbségek mind arra irányulnak, hogy azt a benyomást keltsék, hogy a telephelyen kisebb a földtani kockázat

A szakember elmondta, hogy a Földtani Zárójelentésből 20-30 súlyos földrengésről találtak bizonyítékot, amelyek mindegyike dokumentáltan az elmúlt 30 ezer évben történt a paksi régióban.

Ez földtani értelemben nagyon nagy földrengéssűrűség. Nincs okunk feltételezni, hogy ez a földrengés-tevékenység mostanra hirtelen megszűnt

- fogalmazott Dr. Kurt Deckerrel.

Forrás: Átlátszó.hu
Címlapkép: MTI Fotobank/Bizományosi, Jászai Csaba

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
csak úgy....
egy atomerömünek elég a folyamatos ,szinte mérhetetlen földmozgás,hogy repedjen a beton és hasadjon a mag..
Néro
A made in Csajna vasút átmeny Pakson ? Akkor egyben lehetne látni fidióták elmebajait száz és ezer MILIIÁRDOKÉRT.
ómió
"Grétáék" ezt is "megszakértették"? Látszik!
rokker33
@csak úgy...: Te hülye vagy? Nem egy egyszerű beton alapra építik az erőművet,mint egy családi házat Egy nagyobb földrengést is simán elkellene bírnia és Pakson mostanában nem nagyon volt földrengés !A cikkben is leírták 30.000 év alatt 20=30 nagyobb földrengés volt! Ez megint csak arról szól hogy az EU bele akar szólni, hogy mit csináljunk és megakarják ijeszteni az embereket,hogy paks 2 ellen legyenek!
Csizmás Kond
...ők először a rába szennyezettségét kéne orvosolják, és azután geológuskodjanak máshol.
balos
Szeretném látni,mikor a fideSSes nagyurak a PaksII mellett vennének kacsa lábon forgó házat a gyermekeiknek!!!
kakambuki
Szerintem PaksI.-II. nem egy fukushimai létesítmény, hiába igyekeznek bizonyítani az ellenkezőjét a labancok. Paks I. közel ötven éve működik már, a legkisebb rengések nélkül. Labanc uraimék szórakozgatnak egy kicsit megint mert ugye ők a királyok, náluk semmilyen probléma nincs, nem is volt és nem is lesz soha. Majd meglátjuk!
kakambuki
@balos: Szeretnéd? hát akkor látogass oda lökött, ne csak pofizgass össze vissza. Én ott születtem ott vannak a rokonaim ma is, a felmenőim meg a temetőben már sajnos. Két-három hetenként oda járok hozzájuk virággal de nem nagyon látom a rémületet a városlakók szemében. Ja és az erőmű folytán lett város az egykori kis mezővároskából és ez sem mondható az idegenkedés jelének.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.