De már folynak a klinikai kísérletek a Pfizer harmadik oltásáról, az előzetes adatok biztatóak.

A Népszavának úgy nyilatkozott Vereckei Péter, a Pfizer Hungary Kft. ügyvezető igazgatója, hogy mivel a klinikai vizsgálatok nem támasztják alá, ezért 

jelenleg nem támogatjuk az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását.

Nem támogatja a Pfizer jelenleg az oltóanyagok felcserélhetőségét és kombinált alkalmazását

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Vereckei szerint a Pfizer és a BioNTech nem értékelte a hármas fázisú klinikai vizsgálatában a különböző oltóanyagok kombinálását, és a vakcina jelenlegi hatósági engedélye nem tartalmazza az oltóanyagok felcserélhetőségét. Az ügyvezető igazgató hozzátette, bár az egyes oltóanyagok kombinálásáról az egészségügyi hatóságok döntenek, a Pfizer nagyon fontosnak tartja, hogy megfelelően vizsgálják és kövessék nyomon az oltóanyagok ötvözését, és a renelkezésre álló legjobb tudományos adatokon alapuló oltási javaslatot tegyék meg.

A Népszava cikke szerint az orvosok nem lesznek könnyű helyzetben, amikor a harmadik vakcina beadásáról kell majd dönteniük. Kásler Miklós egészségügyért is felelős miniszter a hétvégén arról beszélt, ugyan a döntés a háziorvosoké, de a tárca minden esetben támogatja a vakcinák variálását, azaz akár azt is, hogy Pfizerre Sinopharmmal oltsanak rá.

A cikk szerint a Pfizernél a közeljövőben zárulnak azok a klinikai vizsgálatok, melyekben a saját oltóanyaguk harmadik adagjának felhasználását tesztelik – és csak elvétve vannak olyan tudományos kutatások, melyek a különböző vakcinák "mixelésének" hatásait vizsgálják. A Pfizernél folyó vizsgálatok előzetes adatai az immunitás felfrissítése és az egyes vírusvariánsok elleni védelem szempontjából biztatóak a cikk szerint.

A Népszavának nyilatkozott Komáromi Zoltán budai háziorvos (aki a DK egészségpolitikusa), aki meg fogja várni a harmadik oltásról szóló új eljárásrendet, mert ha ezt nem tenné, akkor egyrészről érvénytelenné válna a felelősségbiztosítása, ha olyan eljárást alkalmazna, amire nincs megismerhető szakmai protokoll, másrészről pedig ha a páciens egészségkárosodást szenvedne a harmadik oltástól, övé lenne a felelősség.

Komáromi Zoltán budai háziorvos a Népszavának azt mondta: biztosan megvárja a harmadik oltásról szóló új eljárásrendet. Egyrészt azonnal érvénytelenné válna a felelősségbiztosítása, ha olyan eljárást alkalmazna, amire nincs megismerhető szakmai protokoll. Másrészt, ha a harmadik oltástól a páciensének bármilyen egészségkárosodása lenne, övé lenne a felelősség.

Forrás: nepszava.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

istván irén
a tetves vén geci most rá terheli a felelősséget a házi orvosokra , a dagadt disznó most nem pózol most mélyen kussol

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.