Naponta ötször adott engedélyt az igazságügyi miniszter az év első 3,5 hónapjában nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre a titkosszolgálatoknak. Április közepéig ez 500 eset, miközben tavaly 1285 volt egész évben – írja a 168.hu.

168.hu: Varga Judit naponta 5 ember megfigyelését engedélyezte – pár hónap alatt 499 esetben kaptak engedélyt a titkosszolgálatok
Kép:Pixabay

Csaknem 500 nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtést engedélyezett Varga Judit igazságügyi miniszter idén bő negyed év alatt:

április 14-ig 499 esetben kaptak engedélyt a titkosszolgálatok, hogy valakit az illető tudta nélkül megfigyeljenek, lehallgassanak, a lakását titokban átkutassák, leveleit elolvassák. Ez azt jelzi, hogy idén jóval aktívabbak voltak a titkosszolgálatok, mint tavaly, összességében pedig az a tendencia, hogy évről-évre nő az ilyen miniszteri engedéllyel végzett titkos műveletek száma

– derül ki a lap közérdekű adatigénylésére a tárca által megküldött számokból.

Magyarországon a Terrorelhárítási Központ (TEK) és a katonai, illetve polgári titkosszolgálatok – a Terrorelhárítási Információs és Bűnügyi Elemző Központ (TIBEK) kivételével – jogosultak az olyan, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésre, amelyhez igazságügyi miniszteri jóváhagyás kell. (A Nemzetbiztonsági Szakszolgálat, mint titkosszolgálat az információgyűjtés technikai végrehajtójaként szerepel.)

Ilyen, nemzetbiztonsági célú titkos információgyűjtésből az Igazságügyi Minisztérium közlése szerint 2021-ben április közepéig 499-et engedélyeztek, ami naponta csaknem 5 titkos művelet jóváhagyását jelenti.

Tavaly 1285 engedélyt hagyott jóvá Varga Judit, ami átlagosan kevesebb, mint napi hármat jelent. Ha hosszabb távon vizsgáljuk az adatokat, akkor kiderül, hogy a koronavírus-járvánnyal sújtott 2020-as évet leszámítva a titkosszolgálatok évről-évre egyre több ilyen titkos műveletet végeznek kormányzati jóváhagyással.

De mit is takar az évente ezerszám végzett nemzetbiztonsági célú titkos művelet a gyakorlatban? A miniszteri engedély birtokában a titkosszolgálatok ezekre jogosultak az érintett(ek) tudta nélkül:

lakás, jármű valamint használati tárgyak átkutatása és ennek rögzítése,

lakás és jármű lehallgatása, rejtett kamerás megfigyelése,

levelek, csomagok felbontása és ennek rögzítése,

a telefon lehallgatása és online adatforgalom/kommunikáció megfigyelése,

az „információs rendszerben” kezelt adatok megismerése és rögzítése.

Ezen kívül a titkosszolgálatok végezhetnek olyan titkos információgyűjtést is, amelyhez sem bírói, sem pedig miniszteri jóváhagyás nem szükséges, hanem elegendő az adott szakszolgálat főigazgatójának engedélye.

Forrás: 168.hu
Címlapkép: Pixabay

24 hozzászólásarrow_drop_down_circle

percsi
Lám, lám, csak kibújik a szög a zsákból.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@ómió: Gondolom, ha hazugság, akkor Varga Judit perelni fog. Ha pedig igaz nem perel, hanem elsunnyogja a dolgot.
gina
Ócska ribanc, téged kellene megfigyelni miközben nyalod Viktor zsiros fenekét te sarki
ómió
@namihami: A "hazugságérveitekkel", bizony, tele van a kiber-tér! Azt kérdezed, mi van odahazudva? Hát, olvasd el! Varga Judit a nemzetbiztonsági bizottságnak szokott elszámolni - ott vannak "haladó" moslékkoalíciótok delegáltjai is - ti meg a bolsi hazugságkódexnek!
ómió
@human: Lásd a namihami efftársadnak írottakat!
human
@ómió: Elolvastam, de nullát ér a kommented.
1. Arra nem volt benne válasz, hogy Varga Judit miért nem perel?
2. Ha esetleg figyeled a híreket a nemzetbiztonsági bizottsági ülésre a gyáva, hazaáruló fideszesek nem mentek el

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok