A Washington Postnak nyilatkozott az izraeli kémszoftvert gyártó cég egykori alkalmazottja, aki szerint tényleg a magyar kormány vehetett a programból.

Az izraeli NSO által gyártott Pegazus nevű kémszoftver használatát egy nemzetközi, több lap szerkesztőségéből összeállt újságírócsapat vizsgálta az elmúlt hónapokban. Magyarországon vasárnap robbant az ügy, miután a Direkt36 megírta, hogy itthon is használták a kémprogramot – aminek eladását az izraeli nemzetbiztonság felügyeli, és általában csak kormányoknak adnak el belőle – ellenzéki szereplők, ügyvédek és újságírók ellen. (Legfrissebb cikkek a témában ezen és ezen a linken olvashatók.)

Washington Post: egy volt NSO-alkalmazott szerint a magyar kormány is vett a kémszoftverből

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az oknyomozásban részt vett az amerikai Washington Post is, amely külön cikket szentelt Magyarországnak is – vette észre a 24.hu

Az NSO a Postnak tagadta a mély érintettséget, és azt állította, hogy csak a szoftvert adta el, de az azzal megszerzett adatokhoz nem fér hozzá. Magát a Pegazus programot is csak olyan célokra adják el, mint a bűnüldözés, vagy a nemzetbiztonság. Shalev Hulio, az NSO vezetője a Postnak elmondta, hogy aggasztják azok a hírek, miszerint egyes kormányok nem ezekre a célokra használták a kémprogramot, ki is fogják vizsgálni ezeket a híreszteléseket.

A cikk szerint Hulio szavaival ellentétes, hogy az NSO olyan államoknak is értékesítette a szoftvert, ahol az emberi jogok betartása nem áll fényesen. 

A lap szerint a Washington Post cikk legfőbb állítása itt jön, ugyanis egy neve elhallgatását kérő volt NSO-alkalmazott a Postnak elárulta, hogy a magyar kormány is vásárolt a Pegazusból. 

A Washington Post a cikkében még idézte a magyar kormányzati szereplők semmitmondó nyilatkozatait a lehallgatási botrány kipattanása után, a legfőbb állítások azok voltak, hogy Magyarország jogállam, szabályozva és ellenőrizve van az adatgyűjtés, és amúgy sem tud senki semmit a Pegazus programról, vagy annak használatáról. Ennek elleneére az tudott, hogy itthon 300 telefont hekkeltek meg, és mivel a programból csak kormányzati szereplők vásárolhatnak, elég szűk a lehetséges "gyanúsítottak" köre.

Forrás: 24.hu, washingtonpost.com

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ááá, nem vett, iszen a színyártó megmondta nem használták illegális lehallgatásra a lehallgatóké szüléket. De.

Egyre rosszabbul hazudnak. Ja, és a pipitér is megmondta, akkor igaz. Mármint az, hogy megmondta.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Aki Én: Ne üzengess nekem a vigyorgóból, vazze! Inkább kérjél magadnak valami hatásosabb hazudozáscsillapítót!
ómió
@FL4K: Rólad kéne leválasztani az idiotizmust! De - látom - elválaszthatatlanok lettetek!
csak úgy....
@Shikari: 17:17 a te elmeállapotodtól lehet is ! :(
134.bátor
@Shikari: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy vettek a. kèmprogramból. 18 órai RTL Klub hîradóban.
csak úgy....
@Shikari: ellened és a demokratikus magyarország ellen!-persze ez neked magas..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.