A Washington Postnak nyilatkozott az izraeli kémszoftvert gyártó cég egykori alkalmazottja, aki szerint tényleg a magyar kormány vehetett a programból.

Az izraeli NSO által gyártott Pegazus nevű kémszoftver használatát egy nemzetközi, több lap szerkesztőségéből összeállt újságírócsapat vizsgálta az elmúlt hónapokban. Magyarországon vasárnap robbant az ügy, miután a Direkt36 megírta, hogy itthon is használták a kémprogramot – aminek eladását az izraeli nemzetbiztonság felügyeli, és általában csak kormányoknak adnak el belőle – ellenzéki szereplők, ügyvédek és újságírók ellen. (Legfrissebb cikkek a témában ezen és ezen a linken olvashatók.)

Washington Post: egy volt NSO-alkalmazott szerint a magyar kormány is vett a kémszoftverből

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

Az oknyomozásban részt vett az amerikai Washington Post is, amely külön cikket szentelt Magyarországnak is – vette észre a 24.hu

Az NSO a Postnak tagadta a mély érintettséget, és azt állította, hogy csak a szoftvert adta el, de az azzal megszerzett adatokhoz nem fér hozzá. Magát a Pegazus programot is csak olyan célokra adják el, mint a bűnüldözés, vagy a nemzetbiztonság. Shalev Hulio, az NSO vezetője a Postnak elmondta, hogy aggasztják azok a hírek, miszerint egyes kormányok nem ezekre a célokra használták a kémprogramot, ki is fogják vizsgálni ezeket a híreszteléseket.

A cikk szerint Hulio szavaival ellentétes, hogy az NSO olyan államoknak is értékesítette a szoftvert, ahol az emberi jogok betartása nem áll fényesen. 

A lap szerint a Washington Post cikk legfőbb állítása itt jön, ugyanis egy neve elhallgatását kérő volt NSO-alkalmazott a Postnak elárulta, hogy a magyar kormány is vásárolt a Pegazusból. 

A Washington Post a cikkében még idézte a magyar kormányzati szereplők semmitmondó nyilatkozatait a lehallgatási botrány kipattanása után, a legfőbb állítások azok voltak, hogy Magyarország jogállam, szabályozva és ellenőrizve van az adatgyűjtés, és amúgy sem tud senki semmit a Pegazus programról, vagy annak használatáról. Ennek elleneére az tudott, hogy itthon 300 telefont hekkeltek meg, és mivel a programból csak kormányzati szereplők vásárolhatnak, elég szűk a lehetséges "gyanúsítottak" köre.

Forrás: 24.hu, washingtonpost.com

22 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Peller Anikó
Ááá, nem vett, iszen a színyártó megmondta nem használták illegális lehallgatásra a lehallgatóké szüléket. De.

Egyre rosszabbul hazudnak. Ja, és a pipitér is megmondta, akkor igaz. Mármint az, hogy megmondta.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Néro
Ez nagyon egyszerű. Nem zsebből fizette Senki János. Amelyik Hívatal átutalta annál ott a ténye.
Peller Anikó
Ááá, nem vett, iszen a színyártó megmondta nem használták illegális lehallgatásra a lehallgatóké szüléket. De.

Egyre rosszabbul hazudnak. Ja, és a pipitér is megmondta, akkor igaz. Mármint az, hogy megmondta.
human
@Shikari: Ajjaj. Nagyon kétségbe lehetsz esve hogy ilyen marhaságokat írj.
kereső
"Illegálisan teszteltek egy izraeli kémprogramot Magyarországon, mielőtt a bangladesi hadsereg 2018-ban megvásárolta volna azt – számolt be még februárban egy neve elhallgatását kérő forrásra, valamint a kiszivárgott iratokra hivatkozva az Al Jazeera, a cikket most a Narancs.hu vette észre. A februári cikk szerint a PicSix, egy volt izraeli hírszerzők által alapított cég P6 Intercept nevű termékéről van szó, ami egyidejűleg 200-300 mobiltelefon megfigyelésére alkalmas, hogy tömegek mozgását követhessék általa.

Azt írják, Magyarország közvetítő szerepére azért volt szükség, hogy ne derüljön ki, hogy Izrael és Banglades kapcsolatba lépett. Banglades ugyanis nem tart fenn diplomáciai kapcsolatot Izraellel, és az izraeli-palesztin konfliktus miatt szankciókat is életbe léptetett az országgal szemben. Az Al Jazeera által megszerzett iratok egy része a P6 Intercept származási országaként Magyarországot tüntette fel, míg más dokumentumok szerint valójában Izraelből származik. Az Al Jazeera legsúlyosabb állítása Magyarországról nézve az, hogy informátoruk szerint,

illegálisan, magyarokon használva demonstrálták a kémprogram működését a bangladesi vevőknek."
ómió
És elég lesz ráhazudni, vagy még számlát is hamisítanak majd róla?
134.bátor
@Shikari: Hagyd már abba ezt a hülye dumát. Bizonyîthatóan a magyar kormány vette, tudtommal az nem " libsi". Mi kell nektek már ,hogy èszrevegyètek,amit mindenki tisztán lát???
Csizmás Kond
@134.bátor: ...bizonyithatóan ?...mert itt az áll feltételezhetően...van valami bizonyítékod amit más nem tud ?
csak úgy....
@Csizmás Kond: havi mennyiért véded körmödszakadtáig a fideszt?
FL4K
@ómió: 0845

"Ne felejtsük el leválasztani az extenzív ágazatközi munkamegosztást."
134.bátor
@Csizmás Kond: Èrtem. Az egèsz világ hazudik,csak a magyar kormány nem. Vègülis igazad lehet. Saját magukat hallgatták le az ellenzèkiek:)
Aki Én
@ómió: Totál beteges és végtelenül ostoba amit teszel. Nehéz eldönteni, hogy mennyire gondolod komolyan, amit idehozol.
De gy biztos:
Neked sürgős szaksegítségre lenne szükséged. Nincs családod? Nincs senki körülötted, aki észrevenné, hogy segítségre szorulsz?
Komolyan.
Theorba
@sgl: Varga Judit: "A jogállamiság fogalma önkényes politikai eszköz" (2021.03.13.)
Theorba
@Theorba: Sorry! Véletlenül like-oltam magamat. Mivel pl. a Disqus-ban úgy lehet promt megnézni, kinek tetszett, hogy magára like-ol az ember, majd rögtön dislike-ol is. Itt - mint látom - nincsen dislike.
Csizmás Kond
@134.bátor: ...ahogy nyilatkozol nemhogy érted hanem még meg sem közelíted...ez egy újságcikk alapján elindult valami, amit naponta lehet találni azon lapokban akik pénzért írnak...olyan mint a szargentini vagy a tavaris jelentés...megadják a témát és a megrendelés szerint szépen kikerekítik...
csak úgy....
@Csizmás Kond: cirmi,bután fogsz elpatkolni !
134.bátor
@Néro: Azt már megsemmisîtettèk. Bizonyitèk nem maradhat!
ómió
@Aki Én: Ne üzengess nekem a vigyorgóból, vazze! Inkább kérjél magadnak valami hatásosabb hazudozáscsillapítót!
ómió
@FL4K: Rólad kéne leválasztani az idiotizmust! De - látom - elválaszthatatlanok lettetek!
csak úgy....
@Shikari: 17:17 a te elmeállapotodtól lehet is ! :(
134.bátor
@Shikari: Gulyás Gergely miniszterelnökséget vezető miniszter elismerte, hogy vettek a. kèmprogramból. 18 órai RTL Klub hîradóban.
csak úgy....
@Shikari: ellened és a demokratikus magyarország ellen!-persze ez neked magas..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.