Czukor József hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítése miatt járt 2018 elején a közel-keleti államban.

A 444 cikke szerint 2018. február 13-án járt Izraelben Czukor József, Orbán Viktor miniszterelnök biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, akit személyesen Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő fogadott. A cikk szerint hivatalosan a terrorellenes együttműködés, a kétoldalú diplomáciai-biztonsági kapcsolatok elmélyítéséről és egyéb, kétoldalú témákról volt szó a találkozón. A Direkt36 vasárnap napvilágot látott cikke szerint nem sokkal később kezdték el az izraeli NSO cég kémprogramjával, a Pegazussal tömegével célba venni a magyar telefonszámokat.

Véletlenek: miután Orbán biztonsági tanácsadója Izraelben járt, azután indult be Magyarországon a Pegazus kémprogram használata

Czukor József volt berlini nagykövet, miniszterelnöki főtanácsadó beszél Henry Kissinger volt amerikai külügyminiszter Világrend és Helmut Kohl volt német kancellár Aggodalom Európáért című könyve bemutatóján a 23. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztiválon a Millenárison 2016. április 23-án. Fotó, címlapkép: MTI/Mohai Balázs

A tényfeltáró csapat a cikkében nem álltja, hogy Czukor tárgyalta volna le a kémszoftver beszerzését, de egy volt titkosszolgálati tiszt arról beszélt az újságíróknak, hogy tudomása szerint 2018 elejétől kezdték el használni a magyar szervek az említett programot. 

A 444 cikke szerint 2018 júniusában Orbán viszonozta a figyelmet és fogadta Netanjahu főtancsadóját, Meir Ben-Sabatot, aki a visegrádi országok és Izrael biztonságpolitikával foglalkozó főtanácsadóinak értekezletére érkezett Magyarországra.

Itt egyeztettek Orbán júliusban esedékes izraeli útjáról is, és ott volt Czukor is, aki pár hónap múlva a polgári hírszerzés (Információs Hivatal) vezetője lett. 

A lap megkereste a Külügyminisztériumot, ahonnan azt a választ kapták, hogy Czukor a kormányfő külpolitikai tanácsadójaként utazott Izraelbe, tehát sem feladata, sem pedig mandátuma nem volt arra, hogy bármilyen, a titkosszolgálatok működésével kapcsolatos kérdéseben tárgyalásokat folytasson. A külügy szerint az egyeztetés célja Orbán Viktor hivatalos izraeli látogatásának előkészítése volt, amelyet 2018. július 18-19-én tartottak meg. A magyarázatban még az is szerepel, hogy Czukort azért fogadták ilyen magas szinten, mert akkortájt Netanjahu nemcsak kormányfő, de külügyminiszter is volt. 

Czukor József a 444 cikke szerint

még a kommunista rendszerben kezdte pályafutását hírszerzőként, 1982-ben került belügyi állományba.

1986-ban a bécsi magyar nagykövetségre került, onnan két évvel később Németországba helyezték. 1993-ban a hírszerzésnél folytatta a pályafutását, de 1997-ben visszament Németországba, ahol Balázs Péter későbbi külügyminiszter első beosztottja volt. A cikk szerint

itt került jó viszonyba fideszes vezetőkkel, főleg Kövér Lászlóval.

Innen két évvel később Szlovéniába került nagykövetnek, állítólag nem viselték jól előző állomáshelyén a vezetők az okoskodó stílusát. 2009-ben tért vissza a külügybe, szakállamtitkárként  az európai uniós tagállamokkal fenntartott kétoldalú kapcsolatokért felelt. 

2010 után először berlini nagykövet lett, 2015-ben Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadónak nevezte ki. 2018-ban a Fidesz nevezte ki az Információs Hivatal élére, ezt a posztot tavaly őszig töltötte be, azóta Svájcban nagykövet.

Forrás: 444.hu

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
A szoftvert a magyar kormány vásárolta. Senki más nem vásárolhatta. Ha a kormány utasítására történtek a kizárólag politikai okokra visszavezethető lehallgatások, akkor azért, ha a kormány tudta nélkül történtek, akkor meg azért hibás a kormány, Orbán Viktor, Varga Judit, Pintér Sándor külön is. És pont.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
FL4K
@Csizmás Kond: 1113

Orbán fél a legjobban - mindentől és mindenkitől -, te paraszt!
justhpeter
Hosszú lesz az év, ha minden nap ráég valami Orbánra és a kormányára. Jövőre, ha ezt a sok szemetet el akarjuk távolítami a kukásautónak legalább kettőt kell fordulnia - ahogy ma látom óránként.
FL4K
Orbán csak addig bátor, amíg védik.
Amikor már nem védik, úgy fog szűkölni, sírni, nyáladzani, mint fiatalon, amikor az apja hülyére verte!
Aki Én
@Csizmás Kond: Nem mennél a f@szba ezekkel az ostoba népi bölcseletekkel?
Akkor minden rendben, a gazdád bolsi módszereivel minden ok? Lehallgatás rendben, ha a szeretett vezető teszi?
Egyébként nem ,,lehallgassák", hanem elhallgassál.
Csizmás Kond
@FL4K: ...és ezt pont egy gyogyós kell megállapítsa ?
ómió
Aha! Szóval, utána kellett belehazudnotok a köztudatba!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.