Az Amnesty International szakértői több olyan esetet is meg tudtak erősíteni, ahol a kémprogramot sikeresen telepítették.

"Magyarország megfigyelési gyakorlata régóta aggodalomra ad okot" – felszólította a kormányt a legnagyobb jogvédő civil szervezet

A leleplezések a Pegasus Project részeként történtek, amely egy úttörő együttműködés, amelyet 10 ország 17 médiaszervezetének több mint 80 újságírója koordinált a Forbidden Stories, egy párizsi székhelyű média non-profit szervezet által. Az Amnesty International technikai támogatást nyújtott, és a legmodernebb törvényszéki vizsgálatokat végezte el mobiltelefonokon az NSO Group kémprogram nyomainak azonosítására.

A magyar kormánynak haladéktalanul érdemi választ kell adnia a Pegasus Project legújabb leleplezésére, és tisztáznia kell, hogy tudott-e az újságírók, üzletemberek és mások titkos megfigyeléséről, vagy jóváhagyta-e azt. Ha a magyar hatóságok tudtak ezekről a jogsértésekről, akkor meg kell magyarázniuk, hogy milyen alapon engedélyezték azokat

- mondta Vig Dávid, az Amnesty Magyarország igazgatója.

A magyar kormánynak haladéktalanul érdemi választ kell adnia

A Pegasus Project legújabb felfedezésére, és tisztáznia kell, hogy tudott-e az újságírók, üzletemberek és mások titkos megfigyeléséről, vagy jóváhagyta-e azt.

Magyarország megfigyelési gyakorlata már régóta aggodalomra ad okot. A nemzetbiztonsági szolgálatokról szóló törvény lehetővé teszi a titkos megfigyelést mindenféle független külső felügyelet nélkül, és ez a vizsgálat rámutat, hogy sürgős reformra van szükség. A magyar kormánynak olyan szabályozást kell bevezetnie, amely megfelel a nemzetközi normáknak, és amely biztosítékokat nyújt a személyes adatok ellenőrizetlen gyűjtése és a személyes adatokkal való esetleges visszaélés ellen.

Az NSO Group nem bújhat többé azon állítás mögé, hogy kémprogramjait csak a bűnözés elleni küzdelemre használják – elsöprő és egyre több bizonyíték van arra, hogy a Pegasust szisztematikusan elnyomásra és visszaélésre használják. Felszólítjuk az NSO Groupot, hogy azonnal hagyjon fel a berendezéseinek olyan országokba történő értékesítésével, amelyekben az emberi jogok védelmezőit és az újságírókat jogellenes megfigyelésnek vetik alá.

A megfigyelési ipar kicsúszott a kezünkből.

Az államoknak globális moratóriumot kell bevezetniük a megfigyelőberendezések értékesítésére, átadására és használatára, amíg nem jön létre egy emberi jogi keretrendszer.

Az NSO Group kémprogramjait világszerte tömegesen használták az emberi jogok megsértésének elősegítésére – derül ki az 50 000 potenciális megfigyelési célpont telefonszámának kiszivárogtatásával kapcsolatos nagyszabású vizsgálatból. Ezek között vannak államfők, aktivisták és újságírók.

Az NSO Group izraeli megfigyelési óriáscéget a Novalpina Capital és a Francisco Partners magántőke társaságok finanszírozzák, számos befektető áll mögöttük. Az Egyesült Királyságban és az Egyesült Államokban működő nyugdíjalapok is részesedéssel rendelkeznek a jogokat sértő vállalatban.

Forrás: amnestyinternational.org

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Soroscsicskáék majd meghazudják nekünk! Ahogy az "okot" is meghazudták!
Aki Én
@Shikari: @ómió: Minden kritikust, tényfeltárót betiltani, olyan bolsisan, ahogy azt a komcsibolsi kedvenceitek szokták.
III/III ügyosztály megvan, lehallgatás megvan, már csak cselekedni kell.
Két ilyen buta hazaáruló balfaszt, mint ti...
Aki Én
@Shikari: Nektek a kritika hazudozás, rágalmazás

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.