Hiába mennek a tárgyalások, még mindig nem derült ki, hogy mely kormánytól független civil szervezet oszthatja szét a Norvég Alap civileknek szánt támogatásait. Az Ökotárs is jelentkezett a posztra, korábban őket a kormány rendőrséggel és ellenőrzésekkel vegzálta.

A 24.hu cikke szerint még mindig nem hirdették ki, hogy melyik szervezet oszthatja ki a Norvég Alap támogatásait itthon. A norvég kormány azt állítja a lapnak, az elmúlt napokban ugyan tárgyaltak többször is a magyar kormánnyal, de csak a hét második felében lehet eredmény az ügyben.

A Miniszterelnökség nem válaszolt a lap megkeresésére.

A határidő azonban szerda éjfélkor lejár, addig kell kiválasztani, hogy melyik, a kormánytól független civil szervezet ossza szét a civileknek szánt támogatásokat.

Éjfélkor lejár a határidő, de még mindig nem tudni, ki osztja szét a Norvég Alap civil támogatásait

Fotó: Facebook/Orbán Viktor

Magyarország és Norvégia között tavaly december jött létre a megállapodás "az Európai Gazdasági térség országai és a Norvég Alapok" felhasználásáról. A cikk szerint a támogatási alapnak Magyarország a harmadik legnagyobb kedvezményezettje a 214,6 millió eurós összeggel (ami megközelítőleg 77 milliárd forint, plusz-mínusz az árfolyamingadozás), a támogatásokból azonban eddig egyetlen forint sem érkezett a magyar kormány civilekkel szembeni hadjárata miatt. A Fidesz-kormány ugyanis azt szerette volna, ha beleszólhat abba, hogy mely szervezetek kezelhessék a civileknek szánt pénzt, de a támogatók kikötötték, hogy a kormánytól független szervezetet kell kiválasztani.

A cikk szerint ugyanakkor fontos leszögezni, hogy a norvég alapos pénzeknek "csak a töredéke, mintegy 10 százaléka civil vonatkozású, jelenleg is a Belügyminisztérium, az Emmi és az Innovációs és Technológiai Minisztérium több száz munkatársa várja sok hónapnyi előkészítő munka után, hogy végre" kiderüljön, elindulhatnak-e kifizetés, vagy sem.

A lap információi szerint van jelentkező több is a független támogatásosztó szervezet posztjára: az egyik az Ökotárs, akik ezt a munkát már végezték, de 2014-ben a választások után a kormány látványosan lerohanta őket rendőrségi és egyéb vegzálással – aztán kiderült, hogy minden rendben volt a támogatások elosztásával. Rajtuk kívül a Magyar Vöröskereszt is elismerte, hogy indult a pályázaton, a Magyar Hang korábban a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálatot is megemlítette, mint lehetséges jelöltet, de ők a 24.hu kérdéseire nem válaszoltak. Rajtuk kívül még a szóbeszéd szerint egy NER-hez közeálló szervezet és egy nagy nemzetközi csoport is versenyben lehet.

A rendelkezésre álló összeget 2024 tavaszáig kell elkölteni, a tervek között zömmel felzárkóztatási programok vannak a cikk szerint.

Forrás: 24.hu, hang.hu

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
A CÖF nem jelentkezett? Hiszen ők "független civilek"! ???
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
tudode
@tudode: .
Ejnye: egy "is" szót kihagytam a mondandómból:
.
Rinocérosz orca kell ahhoz, hogy megossza azt, hogy mit művel évek óta a Norvég Alappal "IS"!
tudode
@sgl: .
Az a bukÉJA ennek a cirkumparádénak, hogy a választásra jogosúltak, közzük az ország vémszedői, tájékozatlanok 1/5-e miatt szívunk mint az állat úgy, hogy állatvédelmi törvény van, de embervédelmi törvény csak iratlanúl, az alapizéjében,
"Az élethez, és az emberi méltóság"-hoz való jogot hagyta meg ez a senkiházi politikai szélhámos, azzal együtt, hogy szembrebbenés nélkül aláznak meg bárkit, még "EMBERI MÉLTÓSÁGÁBAN" is!
.
Tudnék nyomdafestéket nem tűrően is kommentelni, de azt magambasn mormogom!
ómió
"Civileknek"? Akkor, Gyuri gazdi csicskaszervezetei megint "kaszálnak"! Jöhet az újabb "Zorbánrahazudnivaló"!
namihami
Az Orbán család valamelyik lánya még nem szólt? Pedig nála biztos helyen lenne.
justhpeter
77 milliárd megy a levesbe. Na és ? Elszartak a NER-ben ennél már többet is.
Béla333
" "A norvégokkal nem tudtunk megegyezésre jutni"
Gulyás ezzel a szerény bejelentéssel ismerte be, hogy Magyarország 77 milliárd forintnyi támogatástól esik el azért, mert a kormány a határidőig nem tudott kiválasztani senkit a Norvég Alap civil támogatási programjának lebonyolítására, így a norvég kormánnyal kötött decemberi megállapodás is hatályát veszti. "
444.hu/2021/07/22/hallgatnak-lehallgatnak

Ezeknek a mocskos maffiózóknak mit sem ér az országunknak szánt pénz, ha abból ők nem tudnak lopni...!!
Micsoda egy aljas banda...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.