Most lett világos, hogy a kormány miért módosította pár órája a népszavazásról szóló szabályokat.

Orbán gyermekvédelmi népszavazással akarja elütni a lehallgatási botrány élét – itt az öt kérdés

Fotó: Facebook

Gyermekvédelmi népszavazás kezdeményezését jelentette be szerdán délelőtt Budapesten Orbán Viktor miniszterelnök, miközben egyre intenzívebben hömpölyög az ország nyilvánosságának még független részében az évszázad legsúlyosabb lehallgatási botránya.

Nem kell politológia szakon végzettnek lenni ahhoz, hogy megjósoljuk, minden eddiginél harsogóbb brüsszelezés és melegellenes szitokáradás ömlik ezután a kormány által ellenőrzött és befolyásolt médiában.

Orbán szerdán a bejelentés elején rögtön ezzel kezdte:

Brüsszel megtámadta Magyarországot.

Nem egészen világos, milyen jogtechnikai-közjogi megfontolás tesz érvényessé egy népszavazást egy már elfogadott törvényről.

Nyilvánvaló, hogy a Rogán-adminisztráció az Orbánék számára egyre kínosabb lehallgatási ügyről próbálja elterelni a figyelmet.

Orbán a rendkívüli szózatában kijelentette:

"[Brüsszelben] sérelmezik, hogy nálunk nem lehetséges az, ami Nyugat-Európában már állandósult, ott az LMBTQ-aktivisták bejárnak az óvodákba és iskolákba, ők végzik a szexuális felvilágosítás".

A hajmeresztő gondolatot a kormányfő így görgette tovább a kormánypárthoz feltétlenül lojális Magyar Hírlap összefoglalója szerint: "nálunk is ezt akarják, ezért a brüsszeli bürokraták fenyegetőznek, kötelezettségszegési eljárásokat indítanak, vagyis visszaélnek a hatalmukkal". 

Ezért a kormány úgy döntött, hogy népszavazást kezdeményeznek öt kérdésben.

Az öt kérdés:

1. Támogatja-e Ön, hogy köznevelési intézményben a szülő hozzájárulása nélkül szexuális irányultságokat bemutató foglalkozást tartsanak?

2. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyerekek számára nemi átalakító kezeléseket népszerűsítsenek?

3. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek nemi átalakító kezelések?

4. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek fejlődésüket befolyásoló szexuális médiatartalmakat korlátozás nélkül mutassanak be?

5. Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekeknek a nem megváltoztatását bemutató médiatartalmakat jelenítsenek meg?

A kérdések alapján a figyelemelterelés mellett a cenzúra, a véleménynyilvánítás alkotmányos alapjoga korlátozásának intézményesítése is az Orbán-kormány legfontosabb célja.

Szerdán reggel látott napvilágot a hír: eddig úgy volt, hogy csak a járvány miatti veszélyhelyzet megszűnése után lehet országos népszavazást kezdeményezni, de a kormány előrehozta az időpontot.

Minderről a hvg.hu-ban a magyar sajtó egyik legtapasztaltabb parlamenti-jogi szakírója, Domány András számolt be.

Orbán-bejelentése azonnal megválaszolta a kérdést: miért kellett – ahogy Domány fogalmazott: "szokatlan időben, szerda reggel" – módosítani a jogszabályt.

Forrás: Magyar Hírlap/hvg.hu

Címlapkép: Facebook

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Ez most komoly? Van olyan ember aki nem létező problémákról akar népszavazni? Én még soha nem hallottam kiskorú gyerekkel kapcsolatban nemváltoztató műtétről, vagy kezelésről. Egyszerűen nincs ilyen. Ennek az embernek teljesen elborult az elméje.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Feltehetne öt találós kérdést is, az idő meg a pénz elmenne azzal is !
Néro
@Nessy: Akkor már csak az Andrássy út marad. Az már bevált. Mi baj lehet belőle ? Lesz még egy ünnepnap. Van hely a naptárban. Én meg szeretem az ünnepnapokat.
(De asszem a lényégét nem értetted.)
Nessy
@Néro:Értem, hogy elmész, de nem a "megfelelő" választ jelölöd be. Összesítéskor majd eltünik.
Nessy
@durbincs: Menjen a pokolba! Azért még az elmondanám, hogy az Echo tv. évek óta megszűnt! Néha próbálja követni az eseményeket!
ómió
Nocsak! Ez lett a bolsi hazugsághullám hullámtörője?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.