A döntés fényében az ügyészségnek vagy a bíróságnak minden olyan ügyben meg kell szüntetnie a büntetőeljárást, amit a jövőben a „kuruzslótörvényre” alapozva indítanak. A több ezer szakember számára fontos ítélet a TASZ ügyfelének beadványára született meg. E szerint a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Szembement a kormánnyal az Alkotmánybíróság: Elbukott a „kuruzslótörvény", ami másfél évig tartotta bizonytalanságban több segítő szakma tagját is

Fotó: Pixabay cco

Az Alkotmánybíróság óvatoskodva döntött: a kuruzslótörvény velünk marad, de nem lehet alkalmazni, mert alaptörvény-ellenes.

Elbukott a „kuruzslótörvényként” hírhedtté vált Btk.-módosítás, ami másfél évig tartotta bizonytalanságban a művészetterapeutákat, coach-okat, szociális ellátásban dolgozókat és más segítő szakmák tagjait. Ügyfelünk beadványa nyomán az Alkotmánybíróság alaptörvény-ellenesnek ítélte a jogszabályt

- közölte a Társaság a Szabadságjogokért.

A kuruzslás büntetőjogi fogalmát kiterjesztő módosítás elvileg az áltudományos „terápiákat" nyújtó sarlatánok ellen irányult, ám a törvény szövege több ezer valódi, képzett szakembert fenyegetett büntetőeljárással pusztán azért, mert a munkájukat végzik. Németh László, a Magyar Művészet- és Szocioterápiás Közösségépítő Egyesület elnöke korábban úgy fogalmazott:

A bizonytalanságot az alapozta meg, hogy egy, a szakmával való érdemi egyeztetés nélkül, összecsapott törvénymódosítás során egészségügyi szakképesítéshez kötötték a pszichoterápiás gyakorlat végzését, de nem határozták meg pontosan, hogy mit tekintenek pszichoterápiás gyakorlatnak. Ehelyett egy olyan elnagyolt definícióra hivatkoztak, ami olyan szakemberek munkájára is illeszkedhet, akik nem klinikai szakpszichológusok vagy szakorvosok, de a saját feladatuk elvégzéséhez nyilvánvalóan megvan a tudásuk és végzettségük: ilyenek például a nevelési tanácsadóban, családsegítésben, krízisambulancián, drogprevencióban, egyházi segítő szakszolgálatnál dolgozók, a tanácsadó pszichológusok, családterapeuták, művészetterapeuták, mozgásterapeuták, a pszichodráma-vezetők, mentálhigiénés szakemberek és a coach-ok.

Az Alkotmánybíróság elfogadta Németh és a TASZ érvelését, és kimondta, hogy az alkotmányos büntetőjog legalapvetőbb elveivel ellentétes, ha nem lehet előre látni, hogy ki és pontosan milyen cselekedettel követ el bűncselekményt és a szabályozás a pontatlan megfogalmazás miatt ugyanis olyan tevékenységekre is kiterjedhet, amelyek a munkához való jog védelme alá esnek.

Hozzáteszik:

Nem számítunk arra, hogy az Alkotmánybíróság óvatoskodásának gyakorlati jelentősége lenne, de ha mégis indulnának büntetőeljárások, ingyenes jogi segítséget kínálunk az érintett mentális segítőknek.

Forrás: 444.hu, Blik.hu

Címlapkép: Pixabay

4 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toller Béla
De most akkor menjenek tovább, túl sok mindenhez értenek a jogászok, holnap már műthetnek is ! Nem kellene ennek is gátat vetni valahol, és visszazavarni a doktorokat a satupad mellé ?
Nessy
A jogszabály kodifikáció komoly szakismeretet, tudást igényel, kivéve kis hazánkat! A törvények egy része elnagyolt, "ha akarom vemhes, ha akarom, nem vemhes!"
Néro
Ezt is ebaxták Fitymáék. Nem tudnak ezek mást csak lopni.
ómió
Na, akkor már csak az aberrált-szaporítás "haladó vívmányát" kéne "feltámasztanotok", efftársak!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.