Nyilván azért akarta kihúzatni azt a bizonyos kérdést és választ, mert a hazai viszonyokhoz, a kormány által ellenőrzött média szolgalelkűségéhez szokott. Ez a szándék még a magyar törvényt is sérti.

Varga Judit hazudott egy hatalmasat? Lényegében cenzúrázni akarta a Le Monde-ot

Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

Jean-Baptiste Chastand, a Le Monde című francia napilap bécsi tudósítója, a Varga Judittal július elején készült interjú szerzője megerősítette lapunknak: az igazságügyi miniszter sajtósa valóban szeretett volna kihúzatni egy kérdést és választ a megjelenés előtt álló cikkből, ő azonban nem járult hozzá:

“Azt mondtam a szóvivőnek, hogy csak akkor javíthatnak bele az írásba, ha közben rájöttek, hogy a miniszter hibás választ adott. Harminc perc múlva jött a megerősítés, hogy az interjú teljes szövegét jóváhagyták”,

idézte fel az eseményeket.

“Ha valaki azt kérné, hogy hallgassanak le egy újságírót vagy egy (politikai) ellenfelet), elfogadná-ezt a kérést?”, hangzott az inkriminált kérdés, amire Varga felháborodottan reagált:

“Micsoda kérdés! Ez már önmagában provokáció!”.

A Pegasus-projekt néven elhíresült nemzetközi lehallgatási botrányt kiteregtő Washington Post című amerikai újság írta meg, hogy a miniszter irodája a kérdést és a választ ki akarta vetetni az ellenőrzésre megküldött interjúból. Varga Judit azonban hétfői brüsszeli sajtóértekezletén tagadta, hogy az inkriminált rész eltávolítását kérték volna, arra hivatkozva, hogy az általa látott és jóváhagyott, majd meg is jelent interjúban szerepel az idézett szöveg.

Ezt egyébként a magyar jogszabályok sem teszik lehetővé – ezt már a Propeller teszi hozzá a Népszava-cikk ismertetéséhez.

"...a nyilatkozat vagy a szereplés nem vonható vissza, 

ha

a) azt a nyilatkozó a helyi, országos vagy európai közélet eseményével összefüggésben tette,

b) az Magyarország polgárai és a magyar nemzet tagjai számára jelentőséggel bíró valamely eseménnyel kapcsolatos, vagy

c) azt hivatalos vagy közfeladatot ellátó személy, vagy politikai közszereplő közmegbízatása ellátásával összefüggésben tette."

Ez a a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól szóló törvény 15. paragrafusában olvasható. Egyértelmű, mindhárom eset irányadó a mostani esetre.

A törvény a Fidesz kétharmaddal fogadta el 2010-ben.

Érdemes megismételni: Varga Judit a Fidesz kormányának igazságügyminisztere, akinek éppen a törvények betartása érdekében kellene ténykednie és nem – jogellenesen – cenzúrázni.

Forrás: nepszava.hu

Címlapkép: MTI/Szigetváry Zsolt

17 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Qqberci
A liba nem adhat mást, csak mi lényege...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Dr. Proktor
@Aki Én: Lehet, hogy egy cipőben járnak... :-)
ómió
Hazudjátok rá, efftársak! Eggyel több, vagy kevesebb...!
laszlobihari
@Aki Én: nem kéne etetni ezt a visszamaradt "örökítő anyagot! nem kell válaszolni, bármit is ír! ha nincs reakció nincs fizetés!
balos
@laszlobihari: Sajnos a nernél a pénzt nem a kommentelésért fizetik!Ott névsor van a kitartóikról és a komment 1 jelzés,hogy veszik a lóvét!
Lepényleső
Nem lehet,hogy az igazság elfedésének minisztere,- annak is csak egy képviselője?
(Talán szerencsés hogy nem kell borotválkoznia,s annak okán naponta tükörbe néznie?)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.