Az öt százalékos hazai infláció Európán belül a legmagasabb, hónapok óta nem lassul az áremelkedés – írja a 24.hu.

Durván elszállt az élelmiszerek ára, újabb pénzromlási hullám jöhet

Fotó: Pixabay cco

A drágulás különösen érzékenyen érinti a nyugdíjasokat. Bodnár Zoltán, a Magyar Nemzeti Bank korábbi alelnöke azt mondta az ATV Híradójának:

határozottabb kamatemelésre lenne szükség a pénzromlás ütemének csökkentéséhez.

Beke Károly, a Portfolio.hu elemzője azt nyilatkozta:

Hónapok óta megfigyelhető, hogy az Európai unió legmagasabb inflációja van Magyarországon

Az infláció pedig drágulást hoz.

Az inflációs ráta áprilisi és májusi 5,1 százalékról júniusban 5,3 százalékra emelkedett, utoljára 8 és fél éve, 2012-ben volt ennél magasabb az áremelkedési ütem.

Beke Károly szerint

a tavaszi hónapokban ezt egyrészt, az alacsony bázis indokolta, ugye tavaly a világjárvány kitörésekor gyakorlatilag egyik napról a másikra beszakadt pl az olaj ára, láttunk negatív olajárakat is a piacon, de gyakorlatilag 0 dollár volt az olaj világpiaci ára, és ez a bázis az, ami most megemelte jelentősen az inflációt.

Az infláció csökkentésére június közepén alapkamat emelés mellett döntött a Magyar Nemzeti Bank. A jegybank korábbi alelnöke úgy véli, a jelenlegi kamatemelés legkevésbé sem elégséges.

Semmire sem elég és ezt a piac is így érzékelte, hiszen a forint a bejelentést követően egy nagyon rövid időre megerősödött, majd ismét visszagyengült és ennél sokkal világosabb, egyértelműbb kamatlépések és határozottabb kamatlépésekre lenne szükség

- mondta Bodnár Zoltán. Az MNB korábbi alelnöke kiemelte: bizonyos előrejelzések őszre további emelkedést jósolnak,

az 5,3 vagy az 5,7 százalékos szintet is elérheti az infláció.

Azt is hozzátette:

a problémát az okozza, ha az 5-6 százalékos sáv között ragad be az infláció, mert a magasabb infláció magasabb béreket fog kikényszeríteni, és egy ár-bér spirál alakulhat így ki.

Forrás: 24.hu
Címlapkép: Pixabay cco

31 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kissé felnőttem
majd ledöntik a keritést aztán orbán is leshet hogy merre zavarják el mert a hegedű húr is sokat bír, de ezt a böszme élelmiszer gyümölcs üzemanyag árat már csak a KÉPVISELŐ elvtársaik tudják lazán megfizetni a NÉP már sajnos messze régen nem. Hát még az egyedül élők és a nyugdíjasok, aztán konzultáljon a kútágassal ez is,"elment a kútágas maradt csak a kútja,hívasd a törvénybe ha tudod Werbőczy "
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
kissé felnőttem
majd ledöntik a keritést aztán orbán is leshet hogy merre zavarják el mert a hegedű húr is sokat bír, de ezt a böszme élelmiszer gyümölcs üzemanyag árat már csak a KÉPVISELŐ elvtársaik tudják lazán megfizetni a NÉP már sajnos messze régen nem. Hát még az egyedül élők és a nyugdíjasok, aztán konzultáljon a kútágassal ez is,"elment a kútágas maradt csak a kútja,hívasd a törvénybe ha tudod Werbőczy "
madlaci66
@Shikari: és akkor ki fizetné sz orbánc bandának az urizálását? Kína? Putyin? Azok inkább visznek,mint adnak.
balos
@Shikari: Meg anyádnak a seggébe a bránered!Rohadt nemzethys csicska vagy,mint apád a kalauz!Nem az ország népével,hanem a "keresztapáddal" van baj,meg a többi haszonleső keltre nyaló köcsöggel!Mint az annyira szídott átkost írányító anti kommunista pártapparatcsikkal!Nyísd ki a gázt ha cigizel!
justhpeter
Szép lassan leépülünk, míg a választásoz közeledve az ígéretek is követik az inflációt. Orbán pedig már régen nem képes ezt a spirált leszorítani. Meredekebb lesz és gyorsabb.
134.bátor
Erről beszèlj ocsmány,dagadt bunkó!! Ne terelj folyton a problèmákról!!!
csak úgy....
@Shikari: és az gátat vetne az inflációnak, te ökör!?
kereső
@sgl: vele együtt a megtakaritásokat.
istván irén
De jó lehet dicsekedni ebben is mi vagyunk az elsők fantasztikus köszönet a kedves vezírünknek
madlaci66
Tudod leéltem 55 évet, de csak most hallom ezeket a szavakat, és mindíg csak a fidesstől, és a hű követőitől. Konkrét bizonyítékokat még eddig nem láttam, csak a mocskolódó szavakat. Szerintem te se tudnád gyorsan elmondani, hogy mit jelent a libsi, és hasonló kifejezések. Csak fröcsögitek őket, mert az orbánc kihányta a száján. MIndenki próbálja a másikat felül licitálni. Elég szánalmas.
dr. prédikátor
@Shikari: @Shikari: nocsak takony náci!!! apád kaller volt??? anyád meg a Rákóczi téren posztolt???!!! tudod ki volt az apád???te genetikai korcs kotonszokevény!!!
Namely
www.mnb.hu/statisztika/statisztikai-adatok-informaciok/adatok-idosorok/vi-arak
Ha itt lekérjük a "Maginfláció és változatlan adótartalmú árindex" excel-t, és a 12 havi árindexet összehasonlítjuk a maginflációval láthatjuk, hogy a március óta tartó növekedés a korábbi külföldi deflációs hatások megfordulása miatt következett be.
A hazai hatások pedig a "Fogyasztóiár-index" excelben érhető el.

Persze nem tudom, miért strapálom magamat, a bőgőmajmok úgysem értenek ehhez.

Szóval inkább alkalmazkodok:
A magasabb infláció oka az illuminátusok / zsidók / mészároslőrinc / cigányok / brüsszel / soros / szándékos elinflálás / szánkékos tömeggyilkosság / óbán / katolikus papok / szíriuszi magyarok / az szfe rabszolgasorba döntése / stb (a kívánt rész aláhúzandó).
namihami
És ez csak a bevallott. Menjen már el egy ""szakértő"" valamelyik bevásárlóba és ott nézzen körül. Ha talál olyan alapvető élelmiszert, aminek az áremelkedése kevesebb, mint 10-12-15%, akkor itt és most megkérném, hogy hozza már a tudomásunkra.
És hagyja a pic...(bocs) francba a lapostévét, meg a sastollat és a malomport, amire semmi szükség. Nekem ne jöjjenek ""fogyasztói kosárral"", mert az csak parasztvakítási célra kell és jó. Ennél már csak a ""nyugdíjaskosár"" a szebb statisztika.
Eladott Ország
Inflációban is verjük Európát. Az Eurostat a KSH adataira alapoz, amely már igen régóta nem annyira független intézmény. Csak találgatni lehet azt, hogy mik is a valós inflációs számok, de az szinte biztos, hogy a létfenntartást tekintve magasabbak a hivatalos statisztikákban megjelenő átlag inflációnál. Ezt nem csak én mondom, hanem szinte mindenki, aki elmegy vásárolni és szembesül az akár havonta emelkedő élelmiszerárakkal. Már jó ideje vannak olyan termékek a hazai boltokban, amelyek külföldön jóval olcsóbbak. Sokan Németországból vagy Angliából visznek, vagy küldenek haza termékeket, hiszen olcsóbb, mint Magyarországon. Vajon miért van ez így?!
namihami
@Eladott Ország: A szocializmusban az állítólagosan ""mertjobb"" okból vették az emberek a mosószereket, ételízesítőket, csoki, desszert, stb. a határmenti üzletekből. Még volt olyan is, aki 200-300 km-t volt hajlandó utazni egy nagyobb tételért. (gondolom, még Te is emlékszel)
Mára ez szimplán az árak okán kezd egyre inkább gazdaságossá válni. Hosszabb útnál (benzinár) még nem, de az idő vasfoga már keményen dolgozik. Az osztrák határ mellett élők már akkor is, most újra és egyre inkább.
Namely
@Eladott Ország: 12:36-kor írod, de valaki (te magad egy másik profilról) máris like-olta :D :D :D :D :D :D :D :D :D

Amúgy köszönöm, hogy szépen elismerted, hogy az aljanép egyik jeles képviselője vagy, és magadra ismertél a kommentemben :D

Szánalmas vagy. :D
Namely
@namihami: fúúúúúúú a statisztika az csak egy zsidó trükk
:DDDDDDDDDDDDDDDDDD
Amit nem lát át a nép egyszerű gyermeke, az a hatalom aljas módszere :D
namihami
@Namely: Én ezt eddig csak a szakértelemmel és a bolsevizmussal ismertem. (kösz--Pistabácsi)
csipetke
Az alapvető élelmiszerek ÁFA-ját kellett volna már régen csökkenteni 5%-ra. De ennek a kormánynak/orbánnak kb annyi szociális érzékenysége van,mit egy marék molylepkének. Ameddig sajátlábú récsölnek 12 millás óra van a csuklóján,az apját hol érdekli,hogy Józsi bácsi,vagy Manci néni már csirkefarhátat se tud venni.Ameddig a fidesznyákoknak jól megy,pont lesz@rják az inflációt.
kissé felnőttem
@justhpeter: legalább előbb letünik a porondról nem várja meg mig letaszitják mint a sztalin szobrot 56 ban. és senki nem fog sírni.
Nessy
Kérem szépen az nem lehet! A kormány aztat mondta, hogy 3,6%. Az pedig, ahogy mindig elmondják az inflációt magasan meghaladó emelés. És a nyugdíjak vásárlóértékét megőrizték 2010 óta. Sőt Novák Katika szerint ugyanazt megvehetem a piacon mint 2010-ben. Igaza van. Gyümölcsből 1 kg helyett kb. 10 dkg-t, ha szerencsém van! Manapság az esti mesét a tv-ben a politikusaink mondják el, Híradónak becézve!
ómió
Csak nem Bokros efftársatok után sírtok? Ő 25%-ot is "tudott"!
kereső
A forint meg ismét erősödött. Már 360 Ft egy euro. Ezt sem tudta Gyurcsány megcsinálni- mondja az egy nanos FideSS fanasztikus/fantasztikus okos.
Nessy
@ómió: Mennyi most kis hazánkban az unió legmagasabb ÁFÁ-ja? Ha nem emlékeznék, rögtön az elején 27%-ra emelte 2010-ben az új kormány! Nem emlékszel ki volt?
ómió
@Nessy: És az ki volt, nem emlékszel, aki az élelmiszerek áfáját 12%-ról 25%-ra emelte, aztán kampányban 20%-ra csökkentette, majd "nyerve" újra visszaemelte 25%-ra!? Efftársilag "disztingvált érzékenységedet kiveri" a 2% emelés, a 13%-ost meg észre se veszi? "Sajátos"! Mellesleg a 2%-ot az államcsődöt "kivívó" gazdaságpolitikátok (tudod: amikor kölcsönt a pénzpiacon nekünk már senki nem adott!) kényszerítette ki!
simmering73
@ómió: Mégis jobban éltünk akkor, hülye eftárs.
Nessy
@ómió:Tudom. Most viszont dübörög a gazdaság, és maradt a 27% ! Számolják a maginflációt, ami nem tartalmazza a zöldség, gyümölcs, egyes élelmiszerek, támogatott gyógyszerek árát! A válság elmúltával nem adták vissza a svájci indexálást. Egyre jobban nyílik az olló a bérek és a nyugdíjak vásárló ereje között. Egyre jobban leszakad a nyugdíjasok zöme. Az ígért 14 havi nyugdíj a Holdban. Most a választások előtt kezdik visszaépíten a 13. havit. Hova szállt az államadósság, mennyi hitelt vett föl a kormány Oroszoktól, Kínaiaktól pocsék kondicíókkal. És még lehet sorolni a jelenlegi gazdaságpolitika "eredményeit", amiből mára csak a politika maradt.Lehet, hogy te nyertese vagy a jelen kormány intézkedéseinek, de a többség nem. Az csak fedezi a milliárdos vagyonok kialakulását Mát többször írtam, hogy soha nem voltam, ma sem vagyok egyetlen pártnak sem tagja, és így nem vagyok "efftárs" sem!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.