Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő 2017-ben beszélt arról Budapesten, hogy beavatkozott a kiberbiztonsági piac működésébe – írja a 24.hu.

Pegasus-botrány: Netanjahu évekkel ezelőtt elszólta magát Budapesten
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Bár azóta megbukott, Izraelben most egymást faggatják a miniszterek az NSO nevű cég kémszoftvereinek eladásáról.

A Pegasus kémszoftver gyártója, az NSO hivatalosan nem adhatja el a programot akárkinek, elvileg csak megfelelő, ellenőrzött kormányzati szervekkel üzletelnek. A vevőről szóló döntésbe Izrael nemzetbiztonsági tanácsa és a miniszterelnök irodája is bele szokott szólni – írja a Telex.hu.

Mivel viszonylag jelentős lehet a kormányzati kontroll, a Guardian névtelenséget kérő forrásai szerint a Pegasus egy diplomáciai eszköz is.

Izraelben van egy erős politikai irányelv, ami szerint az üzleten át kell intézni a diplomáciát. Először üzlet, utána diplomácia. Ha nyélbe ütök együtt egy üzletet, sok diplomáciai ajtó kinyílik

- mondta az egyik ilyen forrás.

Így lehet például, hogy 2017-ben Izrael és Szaúd-Arábia nem voltak kifejezetten jó viszonyban, amin az izraeli kormány úgy akart javítani, hogy Cipruson bemutatták a szaúdi hírszerzőknek a Pegasust, majd el is adták nekik a programot.

Ahova Netanjahu ment, az NSO követte

- írta a Háárec, utalva arra, hogy például Magyarországon és Indiában is azután jelent meg a Pegasus, hogy az egykori miniszterelnök látogatást tett.

Netanjahu pont Budapesten ismerte be, hogy a kormány szorosan követi a kiberbiztonsági cégek ténykedését.

A piacok döntik el, mi működik, nem szólok bele. Az egyetlen ágazat, amibe beleszólok (…), az a kiberbiztonság

– mondta, amikor 2017-ben Magyarországon járt.

Izraelben a kormányon belül is feszültséget keltett az a nemzetközi vizsgálat, amelyet tizenhét ország újságírói folytattak a Pegasus nevű kémszoftver bevetéséről a világ számos pontján. A célpontok között szerepelhetett magyar újságírók és üzletemberek mellett a francia elnök, a pakisztáni miniszterelnök és akár a marokkói király is – de arról nem tudni, hogy valóban feltörték-e a mobiljukat, tényleg kémkedtek-e utánuk.

A Pegasus gyártója, az NSO tagadja, hogy bármikor is listázná a potenciális vagy múltbeli, illetve jelenlegi célpontokat.

A cég szerint nincs rálátása a kliensei által szerzett adatokra.

Ezt egyes szakértők vitatják. S bár az NSO alapító-vezérigazgatója, Salev Hulió nem tartja felelősnek cégét a kémszoftver „további felhasználásáért”, mégis épp az ő nyilatkozata a legérdekesebb az ügyben. Szerinte ugyanis vannak módszereik,

amelyek észlelik, ha egy kormány megvásárol egy rendszert, majd visszaél vele, újságírókat, emberi jogi aktivistákat, a rezsim ellenzőit követi.

Forrás: Telex.hu, 24.hu
Címlapkép: MTI/Mohai Balázs

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
És? Azt nem sikerült még a köztudatba hazudni, hogy a "Zorbán" is vett volna?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.