Mától indul el az ellenzéki előválasztás folyamata, azonban több körzetben nem is lesz érdemi verseny írja a hvg360.hu.

Elstartolt az előválasztás – Jakab–Gyurcsány: 1-0

A lap szerint van, ahol csak egyetlen jelölt indul, vagy "dísznek", a verseny látszata kedvéért áll rajthoz más is. Ha a sima pálya biztosítása volt a cél, a jelenlegi bejelentések alapján a Jobbik tárgyalt a legeredményesebben.

Túlzott elvárás, hogy az előválasztás egy teljesen nyitott kimenetelű verseny legyen.

Itt önálló politikai szereplők vannak, akik a saját politikai érdekeiket is figyelembe veszik:

ha ezt a külön megállapodások segítik, akkor nyilván azt fogják választani – ezt mondta a hvg360-nak adott interjúban Török Gábor politikai elemző, és a jelöltek eddig ismert listája és annak változása tökéletesen visszaigazolja szavait.

Bedő Dávid, a Momentum hálózati igazgatója és kampányvezetője azt mondta, hosszadalmas tárgyalások voltak, tavaly év vége óta sok körben egyeztettek a pártok, valamilyen formában mindenki mindenkivel beszélt. A szövetségek hol kialakultak, hol felbomlottak és alakultak újak.

Fölösleges tagadni, hogy minden irányban voltak egyeztetések annak érdekében, hogy maximalizáljuk a jelöltek esélyeit és optimalizáljuk a párt erőforrásait országszerte.

Ha nem is pont így hangzott el, de a legegyszerűbben ezt úgy lehet elképzelni, hogy az egyik párt két jelöltje támogatásáért cserébe ajánlott máshol egyet vagy kettőt.

Szabó Gábor, a Jobbik országos választmányának elnöke írásban azt válaszolta, a Jobbiknak nem volt olyan bejelentett jelöltje, akit visszaléptetett volna, úgy csinálták végig a pártközi tárgyalásokat, hogy erre ne legyen szükség.

A tárgyalások során azt mérlegelték, ki a legalkalmasabb összellenzéki jelölt, itt a személyes tapasztalataikra, a korábbi választási eredményekre, a politikai teljesítményre és néhol közvélemény-kutatási adatokra támaszkodtak.

Hogy más párt jelöltjeinek támogatásáért cserébe mit kapott a Jobbik, Szabó azt írta,

belátást és bölcs döntéseket, hogy azokban a körzetekben, ahol a Jobbik erős és esélyes jelöltet állított, ott más pártok őt támogatják.

Az előválasztáson indulóknak egyelőre nincs hivatalosan bejelentett listája, azonban a különböző bejelentések alapján, illetve a Mindenki Magyarországa Mozgalom, és egy, a pártok által is hivatkozott Wikipédia-oldal összesítései szerint nemcsak azt lehet lekövetni, melyik párt hány önálló jelöltben és támogatott indulóban gondolkodik, hanem azt is, hogyan változik menet közben az elképzelés.

Forrás: hvg360

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

FLETÓ
Tessék, kérem! Én már egy fotót sem érek meg?! Böszmeség!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
FLETÓ
@karma1: Klári irányít! Punk-tum! Terépcsecső, kígyók kígyóznak...
karma1
@FLETÓ: Kepzeld mi lenne, ha nem iranyitana , akkor, amikor o akar lenni a miniszterelnok? te se a hatso ulesrol vezeted az autodat, vagy igen?
namihami
Ezek a cikkcímek és hangzatos gyurcsányozások egy bizonyos réteg igényeit kell, hogy kiszolgálják. Hogy úgy baromság, ahogy van? Nem számít, 2 millió barom az bizony sok, nekik kell a ""friss hír"". Ha bonyolultabb lenne, már kockáztatná azt, hogy az 1 bites agyukban felülíródna a Fidesz iránti rajongás. Ennyi az, ami még eljut a ""vezérmondta"" taskig. Több nem kell, ez már beindítja bennük a pavlovi reflexet és csak azt kell nekik megmutatni, hol kell x-elni. A többi egyszerű reflex, mint a lélegzés.
adrenalink
@Horizont: tegnap 21:27-re Orbán 30valahány éve építgeti magát. Ebben időnként volt ujrarevezés, átépítés...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.