A doktorgo.hu összeszedte mi mindent érdemes tudni a Kínából érkező Sinopharm vakcináról.

Itt van minden, amire kíváncsi volt a Sinopharm vakcinával kapcsolatban
Fotó: MTI/Varga György

A kínai Sinopharm gyógyszercég által kifejlesztett Covid-19 elleni vakcinával Magyarországon 2021. februárjában kezdődött meg az oltási program – írja a doktorgo.hu. Azóta többször megvizsgálták a vakcina hatásmechanizmusát, és miután a legtöbb kutatás szerint igen gyenge a hatékonysága, Orbán Viktor nemrégiben bejelentette, hogy a Sinopharmmal oltottak kérhetnek egy harmadik – más típusú – oltást is. Ennek apropóján összeszedtük, mit érdemes tudni a Sinopharm vakcináról.

Az oltóanyag hatásmechanizmusa a vakcinák „klasszikusa”, a típus a legrégebb óta használt oltások elvén alapszik. A vakcina inaktivált, elölt koronavírust (SARS-CoV-2) tartalmaz, mely betegséget nem okoz, de a szervezet immunválaszát kiváltja. 

Az Sinopharm oltóanyag beadása 18 éves kortól engedélyezett. Idős korban, azaz 65 év felett, szintén beadható, de hatásossága csökkenhet.

Az oltóanyag nem adható be akut betegség, lázas állapot esetén, akkor, ha a páciensnek a vakcina bármely összetevőjével szemben ismert allergiája van, vagy akkor, ha a kórtörténetben bármely más védőoltás alkalmazásakor súlyos mellékhatás, allergiás, anafilaxiás reakció szerepel. Szintén nem adható be várandósság és szoptatás alatt, kezeletlen vagy nem megfelelően kezelt krónikus betegségek esetén, illeve krónikus betegség akut fellángolása esetén. Alapvetően ha a vakcina beadhatósága kérdéses, akkor mindig az oltóorvos dönt a beadásról. 

A teljes védettséghez 2 oltás beadása szükséges, 21-28 nap különbséggel.

A gyártó által rendelkezésre bocsátott adatok alapján a vakcina hatékonysága 79%. A teljes védettség kialakulása a második oltás után 2 héttel várható. Azonban több friss kutatás szerint a beoltottak egy számottevő részénél nem alakul ki antitesttermelés, így védettségük megkérdőjelezhető.

Az oltás mellékhatásai között szerepel az izomfájdalom, duzzanat, bőrpír az oltás helyén. Emellett hőemelkedés, láz, rossz közérzet, fáradtság, fejfájás, hasmenés, hányinger, hányás is előfordulhat. Ezek azonban mind átmenetiek. 

Forrás: doktorgo.hu
Fotó: MTI/Varga György

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Az efftársi ráhazudósdi ki ne maradjon!
RonaGyuri
csak a lényeg maradt ki: az, hogyan lett az eredeti ár kb. 4szerese!! Az sem lenne érdektelen, bár sejthető, hogy kiknek a zsebébe vándorolt a különbség! =))
namihami
Igaz, hogy a hatékonysága minimális, de a pénz, amit a fideszvezérek zsebébe lapátol, az a leghatékonyabb!
Éz ez fideszéknél már el is döntötte a beszállító személyét!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.