A hvg.hu szerint május óta nem volt ennyire lesüllyedve a forint árfolyama.

Már 361 forint egy euró – durva mélyrepülésben a forintFotó: Pixabay

A múlt héten napokig 357-360 között mozgott a forint/euró árfolyam. Ehhez képest a hétfői kereskedés kezdésekor gyengülni kezdett, és azóta sem áll túl jól. Késő délelőtt már 361,78 forintot is kellett adni egy euróért – írja a hvg.hu.

A gyengülésnek vannak a magyar gazdaságtól független okai is. Az egyik, hogy hétfő délelőtt szinte egész Európában gyengén teljesítettek a tőzsdék. Logikus lenne, hogy emiatt az euró essen, de a kockázatkerülő befektetők a közép- és kelet-európai devizákat sem szívesen választják, inkább dollárba vagy aranyba viszik át a pénzüket, így ezek is gyengülnek. A másik, hogy a járvány és a gazdasági helyzet miatt az egész világon nagyobb a bizonytalanság, ez a mienkhez hasonló országok devizáitól is elriaszthat sokakat.

Mindezek mellett magyar okokat is érdemes a gyengülés mögött keresni. A piacon egyre feszültebben várják a Magyar Nemzeti Bank keddi kamatdöntését. 

Forrás: hvg.hu
Fotó: Pixabay

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Már nem is emlékszem, ki mondta akkoriban ellenzékiként, hogy ha a forint / euró árfolyam túllépi a 300 forintot, annak a kormánynak le kell mondani! Ja, az akkor volt. Ma a 360 feletti sem probléma!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Eladott Ország: Ennyire hiányzik nektek, bolsiknak, a "centrális irányítás"? Hadd mondja már meg az EKB pénzügyileg, hogy a magyarokhoz még működőtőkét vinni se érdemes? Ez a bolsi seggnyaló-effektusotok kinőhetetlen?
istván irén
Lehet itt minden faszságot előadni a tény az tény a forint úgy szar ahogy van nem véletlen hogy még mindég nem tudták bevezetni az eurót a többi csak trükközés a számokkal
kereső
@Namely: 07:27 18:55 Magyarul nem lehetne? Nem mindenki képzett pénzügyes. azaz leforditva köznapi nyelvre.
kereső
@Namely: Még arra találok gondolni- én a kis paraszti eszemmel, hogy a magyar kormány+mnb "játszik"- azaz mesterségesen gerjeszti az inflációt, hogy inflálja a belső államadósságot-és ezzel a magyar emberek állampapirba fektetett megtakaritásait.
Az árfolyamnak meg én nagyon egyszerű magyarázatát látok. szintén jóna paraszti ésszel- az unió támogatásai euróban érkeznek, igy a kormány és az mnb brutális árfolyamnyereségre tesz szert- amely ugye szintén befolyásolhatja a bttó államadósság abszolút összegét, másrészt nagy mozgásteret biztosit az mnb számára, a magánalapitványiba kisibolt közpénzt illetően. Ez természetesen az exportra termelők számára is jó- (jobbára multik), viszont a multi beszállitói(sokszor imporőrök) na azok, meg a lakosság sziv.

Ehhez mit szólsz?
percsi
@Namely: Több tényezők befolyásolják a pénzünk romlását.
Az EU-val való rossz kapcsolatunk is. Ez a dübörgő gazdaság a befektetőknek sem tetszik.
Csak azt ne mond, hogy a pénzügyekhez nem értő Oviki nem befolyásolja, beleszól az MNB dolgaiba, és ez is befolyásolja a forint romlását. Nem hiába mondta annak idején, hogy a 300 Ft miatt a kormány mondjon le.
Én a hibát még mindig bennük látom, a hibás döntéseket ők hozzák. A forintnak nem lenne szabad a világ egyik leggyengébb devizájának lennie. A szaki megbukott.
Az ő kezében van a pénz és hatalom, senki nem áll az útjába, mégsem tud (akar) előre haladni, csak süllyedünk. Vele és bandájával nem fogunk az EU-hoz felzárkózni, már jelezte, ki akarja vezetni az országot. No Kína, orosz, no kelet!
„Az MNB tele van kiváló szakemberekkel.” - Akkor még nagyobb a baj, mert ezek a kiváló szakemberek eladták a lelküket, nem a munkájukat végzik becsülettel, hanem hozzá nem értő ember utasításai alapján töltik ki az excelt.
Köszönöm a bőgőmajom titulust!
Sajnos van okom bőgni, és a majom is jó jelző. Mert azok közé tartozom, akik hagyták tönkre tenni az országot.
A politikai elfogultság a te fejed felett is lebeg!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.