A KSH legfrissebb adatai azt mutatják, hogy a magyarok várható élettartama drasztikusan visszaesett 2020-ban – adta hírül a portfolio.hu.

Szomorú rekord: a rendszerváltás óta nem zuhant ekkorát a magyarok várható élettartama
Fotó: MTI/Bús Csaba

A KSH friss adatai a 2020-as évről a várható élettartam drasztikus visszaesését mutatják, és a rossz hír az, hogy a 2021-es halálozási adatok jó eséllyel hasonlóan elkeserítőek lesznek – írja a portfolio.hu

A Központi Statisztikai Hivatal adatai egyértelmű képet festenek: a koronavírus-járvány Magyarországon húszéves csúcsra emelte az elhunytak számát, és akkora zuhanást okozott a várható élettartamban, amire a rendszerváltás óta nem volt példa.

Tavaly 143 ezren haltak meg, ami több mint 10 ezerrel haladja meg a megelőző évek adatait. Egyértelműen látható, hogy a koronavírus-járvány megtörte az évtizedek óta tartó, kedvezőnek mondható halálozási trendet. 

A születéskor várható élettartam ezzel párhuzamosan 75,52 évre csökkent 2020-ban az előző évi 76,16 évről, ami 0,64 éves mérséklődésnek felel meg. Ilyen drasztikus visszaesésre a rendszerváltás óta nem volt példa. Magyarországon a koronavírus-járvány előtt átlagosan 0,2 évvel nőtt a várható élettartam évente. 

A portoflio.hu szerint a friss adatok is azt illusztrálják, hogy a legjobb járványkezelés az, amikor megakadályozzák a járvány elhatalmasodását. Ahol kiterjedt teszteléssel és kontaktuskövetéssel, szigorú (egyéni) karanténokkal, gyors fellépéssel, határozott védelmi intézkedésekkel, jól szervezett járványügyi hálózattal, az egészségügy túlterhelődésének elkerülésével, nyílt és őszinte kommunikációval igyekeznek a társadalmat védeni a vírus terjedésétől, ott jobb az esély a vírus megfékezésére. Ezt a modellt sikeresen alkalmazták tavaly a kelet-ázsiai országok, Új-Zéland, Ausztrália, Európában pedig például Dánia, Finnország és Norvégia. 

Forrás: portfolio.hu
Fotó: MTI/Bús Csaba

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

ómió
Tudjuk! Azt csak a böszmei népzsebi "dobta meg"!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.