Békés és Csongrád-Csanád megyékben harmadfokú figyelmeztető előrejelzés van érvényben a hőség miatt, de az ország több más megyéjére is másodfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat. Zivatarokra is lehet számítani.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint kedden a fátyol- és gomolyfelhők mellett sok napsütésre lehet számítani. Reggel északkeleten esetlegesen még kialakulhat zivatar. Délutántól főként a Dunántúl északnyugati felén, Északi-középhegységben elégségesek a feltételek helyenként zivatarra. A délnyugatról északkelet felé gyorsan áthelyeződő zivatarokban az átmeneti intenzív csapadék mellett viharos (60-80, esetleg 90 km/h feletti) szélroham, jégeső (akár 2-3 cm-nél nagyobb átmérőjű) előfordulhat. Többfelé erős lesz a déli, délnyugati szél, de zivatarok környezetében is lehetnek erős vagy viharos lökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet 31 és 37 fok között várható. Késő estére 22 és 28 fok közé hűl le a levegő.

Beindult a hőség, 37 fok is lehet kedden

Fotó: met.hu

A meteorológiai szolgálat zivatar veszélye miatt elsőfokú figyelmeztető előrejelzést adott ki Tolna, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Békés megye kivételével az ország összes megyéjére. 

Hőség miatt harmadfokú, azaz vörös figyelmeztető előrejelzés van érvényben Békés és Csongrád-Csanád megyékben, itt a napi középhőmérséklet 29 °C fölött valószínű. Másodfokú (narancssárga) figyelmeztető előrejelzés Somogy, Tolna, Baranya, Fejér, Bács-Kiskun, Pest, Jász-Nagykun-Szolnok, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyékben van érvényben (27 °C fölött lehet a napi középhőmérséklet). Keleten Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves, Nógrád, illetve nyugaton Komárom-Esztergom, Vas, Zala, Győr-Moson-Sopron és Veszprém megyékben elsőfokú a figyelmeztető előrejelzés.

Kedd éjjel a fátyolfelhők mellett gomolyfelhők is lehetnek az égen, amelyekből néhol zápor, zivatar is kialakulhat. A légmozgás többnyire mérsékelt lesz, de zivatarok környezetében megerősödhet a szél. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 15 és 23 fok között alakul.

Szerdán sok napsütésre lehet számítani fátyol- és gomolyfelhőkkel. Helyenként előfordulhat zápor, zivatar. A délnyugati szél időnként megerősödik, zivatarok környezetében átmenetileg viharos széllökések is lehetnek. Este a Kisalföldön északnyugatira fordul a szél. A maximum-hőmérséklet 32 és 38 fok között alakul.

Forrás: met.hu

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.