Kedden tartottak volna határozatlan idejű munkabeszüntetést, hétfőn két kormányhatározat is megjelent, hogy ezt nem tehetik meg.

A hvg.hu cikke szerint kedden tartott volna határozatlan idejű sztrájkot a magyar légi forgalomirányítókat tömörítő szakszervezet (a Control Magyar Légoforgalmi Irányítók Szakszervezete), ám hétfő éjjel két kormányrendelet is megjelent a Magyar Közlönyben Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával, amely miatt gyakorlatilag lehetetlenné vált a légiforgalmi szolgálatoknak a munkabeszüntetés.

Kormányrendeletben tiltotta meg Orbán a légi irányítóknak, hogy sztrájkoljanak

A ferihegyi (Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér) irányítótorony, előtte egy KLM-gép

Fotówikipedia CC BY 2.5/József Süveg

A sztrájkról a cikk szerint a kormánypárti Magyar Nemzet adott hírt hétfőn, a lap szerint három éve zajlanak az egyeztetések a HungaroControl és a vállalat három szakszervezete között. Kettővel már egyezségre jutott a cég, a Controllal zajló bértárgyalások azonban nem hoztak eredményt, ezért lett volna a munkabeszüntetés kedden.

A kormányfő által szignózott két rendelet azonban ezt lehetetlenné teszi. Az egyik rendeletben többek között az olvasható, hogy 

„a polgári légiforgalmi irányító szolgálat által foglalkoztatott légiforgalmi irányító és körzeti repüléstájékoztató – a polgári légiforgalmi irányító szolgálat utasításai szerint – a munkahelyi képzéssel és továbbképzéssel összefüggő feladatokat köteles ellátni”, „valamint – amennyiben annak egyéb, jogszabályban foglalt feltételei fennállnak – az e tevékenység ellátásához szükséges jogosultságok gyakorlására feljogosító szakszolgálati engedély fenntartásához szükséges feltételeket teljesíteni”

- idézi a hvg.hu a Közlönyben megjelent egyik rendeletet.

A másik rendelet a lap szerint a COVID-vészhelyzetre hivatkozva született és az ehhez szükséges védőeszközök zökkenőmentes ellátást hivatott szolgálni. E rendelet értelmében 

"a sztrájkról szóló 1989. évi VII. törvény 3. § (2) bekezdésében meghatározott szervezeteken túl honvédelmi és nemzetbiztonsági érdekből nincs helye sztrájknak a honvédelmi rendszerek és létesítmények ágazati kijelölő hatósága által a honvédelmi érdekből nemzeti létfontosságú rendszerelemmé kijelölt rendszerelemet üzemeltető légiforgalmi irányító szolgálat ellátásáért felelős szervezetnél”.

A két rendelet a kihirdetését követő napon, azaz kedden lép érvénybe, és a koronavírusr elleni védekezésről szóló törvénnyel együtt fogják majd hatályukat veszteni.

Forrás: hvg.hu

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
Ez igen!!! Lesz ez még így se.
A választásokig az ország is be lesz tiltva !!!
Veszélyhelyzet? orbánra nézve tényleg veszély van.
Kiderülne mennyien utálják és mennyien nem akarják ő uraságát a hatalomban látni.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
ómió
@Nessy: Szóval, arra utalsz, hogy ők a teljes magyar légtér ellenőrei, "felügyelői"!? Akkor, láthatod, milyen "hazafias, efftársi hozzáállás" lenne részükről egy kis sztrájk!
ómió
@Qqberci: "Munkálkodj" rajta még pár hülyeséggel!
nezelodo
Hallatlan, azt akarták ezzel titkon elérni, hogy ne repülhessenek azok a puritán fapados, (jó álcázásként valódi bőr, bárszekrény tárgyaló is van benne), katonai gépeink az adriai kikötők, stadionok, arab barátok, muszlim testvére hazája felé? Micsoda furmányos szándék! Még szerencse, hogy résen van a vezér, akárcsak a 4. számú választókörzetben. Meg is nézem az M1-en mi történt!
Qqberci
@ómió: Tanulj: a légtérellenőrzés és a légiirányítás nam azonos... Dehát ez magas neked, mint a lówellness...
Lepényleső
...szolidan a hatalom teljes birtokában kíméletlenül,ahogy megszoktatott bennünket tizenegy éven keresztül?
ómió
@Qqberci: Rágjad Nessy efftársad szájába! Nem én vagyok az, még, ha esetleg gyakran "mellényulsz" is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.

További ajánlatok