Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzési adatait, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ szakmai ajánlását figyelembe véve Müller Cecília országos tiszti főorvos harmadfokú hőségriadót adott ki az ország egész területére július 26-án, hétfő déltől péntek éjfélig. A ma reggeli riasztás szerint hőség miatt az ország egészében figyelmeztető előrejelzés van érvényben, ami Békés és Csanád-Csongrád megyékben a legmagasabb, hármas szintű.

Vizet osztanak a nagyobb vasút- és buszállomásokon

Ásványvizet biztosít utasainak keddtől a budapesti főpályaudvarokon és a nagyobb vidéki vasútállomásokon a MÁV-Start a hőségriasztás ideje alatt

– közölte a Mávinform az MTI-vel.

Mint írták, Budapesten a Nyugati, a Keleti, a Déli pályaudvaron, Kelenföldön, továbbá a miskolci, a debreceni, a nyíregyházi, a békéscsabai, a szegedi, a kecskeméti, a szolnoki, a győri, a pécsi, a nagykanizsai, a siófoki, a fonyódi, a tapolcai, a veszprémi, a zalaegerszegi és a celldömölki állomáson kaphatnak díjmentesen vizet a vonatokra várakozók.

Az ásványvizet a vasúttársaság 10 és 17 óra között osztja, addig, amíg az időjárás ezt szükségessé teszi.

A MÁV-Start emellett azt javasolja, hogy mindenki elegendő mennyiségű ivóvízzel vagy folyadékkal kezdje meg vasúti utazását.

Agyzsibbasztó kánikula csap le ránk, vizet osztanak a nagyobb vasút- és buszállomásokon, hőségriadót adtak ki – Ilyen veszélyeket rejt a brutális meleg

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Tudatták azt is, hogy a Volánbusz az autóbusz-állomások területén kínál az utasoknak ivóvizet.

Ezen felül a Volánbusz 31 Celsius-fok feletti nappali hőmérséklet esetén munkanapokon 12 és 14 óra között a megyeszékhelyeken, a nagyobb forgalmat lebonyolító buszpályaudvarokon – Békéscsabán, Budapesten a Népliget autóbusz-állomáson, Debrecenben, Egerben, Győrben, Kaposvárott, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Pécsett, Salgótarjánban, Szegeden, Székesfehérvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Szombathelyen, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen – ásványvizet oszt.

Harmadfokú figyelmeztetéseket is kiadott a meteorológiai szolgálat

A tartós hőség miatt hétfő déltől péntek éjfélig hőségriadót rendelt el Müller Cecília országos tisztifőorvos. Hőségriadót akkor rendelnek el, ha legalább három egymást követő napon eléri vagy meghaladja a napi középhőmérséklet a 27 Celsius-fokot.

Kedden a változóan napos-felhős időben csak néhány tájegységünkön alakulhat ki átmenetileg lokális zápor, zivatar. A délnyugati szél többfelé élénk, erős lehet. Napközben 32-38 fokra van kilátás, a legmelegebb délkeleten lesz – írja az Időkép.

A mai napon nem várható fronthatás, de fokozódik a kánikula.

Agyzsibbasztó kánikula csap le ránk, vizet osztanak a nagyobb vasút- és buszállomásokon, hőségriadót adtak ki – Ilyen veszélyeket rejt a brutális meleg

Fotó: MTI/Rosta Tibor

Szerdán sok napsütésre számíthatunk, az ország legnagyobb részén száraz idő lesz jellemző, zápor, zivatar legfeljebb egy-egy helyen fordulhat elő. Az élénk, erős nyugati-délnyugati szélben 32 és 38 fok közé melegszik a levegő.

Folytatódik a napos, meleg idő csütörtökön, legfeljebb egy-egy helyen alakulhat ki rövid ideig tartó zápor. Veszít erejéből a szél, de helyenként még élénk lehet. A legmelegebb órákban 32-38 fokot mérhetünk.

Pénteken forróságra, 32-39 fokos maximumokra számíthatunk sok napsütéssel, kevés záporral. többfelé A délnyugati szél többfelé feltámad. Szombaton egy hidegfront hatására északnyugatira fordul és felélénkül, felerősödik a szél, északnyugaton több fokot visszaeshet a hőmérséklet.

Vigyázzunk egymásra, és magunkra is! Erre kell figyelni a nagy hőségben

A hőség már nemcsak a legyengült vagy az idős szervezetet veszi igénybe, hanem a fiatal, egészséges emberekét is. A nappali kánikula mellett az éjszakák is egyre kevésbé hoznak felfrissülés. Légszomj, fulladás jelentkezhet, az esetleges zivatarokban pedig az asztmások tünetei erősödhetnek fel. A szelesebb tájakon előfordulhat fejfájás, nyugtalanság.

Különösen az időseknek, valamint a szív- és keringési panaszokkal élőknek azt javasolják, hogy kerüljék a fizikai megterhelést.

Az UV-sugárzás délelőtt 11 és délután négy óra között, a napos időszakokban nagyon erős lesz, ezért ebben az időszakban gondoskodjunk bőrünk megfelelő védelméről, kerüljük a direkt napfényt.

Forrás: MTI, Blikk.huIdőkép.hu, Index.hu

Címlapkép: MTI/Balogh Zoltán

1 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Tudod mi az agyzsibbasztó? Ez a kib@szott fidesz.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.