A külgazdasági és külügyminiszter a portfolio.hu-nak adott interjújában beszélt a magyar gazdasági fejlődésről, de természetesen szóba kerültek a Pegasus-botrány egyes aspektusai is. 

Megszólalt Szijjártó a Pegasus-szoftverről: „Nincs abban semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol kémszoftvert"
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

A portfolio.hu már a interjú legelején megkérdezte Szijjártó Pétert: tudott-e arról, hogy Magyarországon újságírókat és másokat hallgatnak le egy izraeli kémszoftverrel?  Erre a miniszter azonnal egyértelmű választ adott:

Nekem nem volt, és nincs is tudásom arról, hogy ilyen típusú adatgyűjtés zajlik Magyarországon, de nem is kell, hogy tudomásom legyen (...)

– kezdte. A további kérdésekre, amelyek arra vonatkoztak, hogyan szereztek be egy ilyen szoftvert, és hogy mint a magyar diplomácia vezetője, ő tudott-e ezekről a folyamatokról, szintén tagadó – némileg hárító – választ adott. 

Nem vettem részt, és ha ilyen beszerzés történt, akkor abban nem is kellett részt vennem, mert ez nem tartozik a tárcavezetői hatáskörömbe, nem felügyelek olyan titkosszolgálatot, amely ilyet akart vagy vásárolt volna (...)

Ezután arról kérdezték, hogy az igazságügyi miniszter, Varga Judit hogyhogy tud a lehallgatási eszközökről, míg ő mint külügyminiszter nem. Erre Szijjártó már érdekesebb választ adott:

Jogszabályok alapján a megfigyelések és a lehallgatások engedélyezése az igazságügyi tárcához tartozik. Ugyanakkor a technológiára vonatkozóan megjegyezném, hogy minden ország titkosszolgálata használ speciális szoftvereket, míg a nagy országok valószínűleg maguknak fejlesztenek, addig a kisebbek beszerzés útján jutnak ilyenekhez.  Nincs abban tehát semmi meglepő, ha Magyarország külföldről vásárol ilyet.

Azért, mert valaki újságíró, géplakatos, kárpitos vagy taxisofőr, a szakmájából fakadóan 2010 óta senkit nem hallgattak le Magyarországon, de ha valaki a magyar nemzet biztonságára és érdekeire veszélyt jelenthet valamilyen külső befolyás, terrorszervezetekkel, titkosszolgálatokkal vagy bűnözői csoportokkal való együttműködés miatt, ott lehetséges a lehallgatás − mondta Szijjártó Péter a Portfoliónak adott interjúban.

Ugyanakkor azt, hogy ezt egy állam milyen eszközökkel látja el, ez nemzetbiztonsági kérdés, amelyet sosem szoktak a nyilvánosság előtt megvitatni. Emellett, hogy ehhez, milyen technológiai eszközöket használnak, az technikai kérdés. A nemzetközi sajtó fókuszába került ez a téma, de érdemes megjegyezni, hogy a kémszoftvert mintegy 45 országban értékesítették. 

Forrás: portfolio.hu
Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Ezért is érdekes, és rettentően beszédes, hogy nem válaszolnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Sorra vesztik el a nyílvesszőiket. Eddig a kommunikációs nyílvesszőtntartották a legtöbbre, mos pedig naponta lőnek ki egyet a semmibe és aki kilövi még azt sem tudja, hogy a kilőtt nyíl nem jön vissza.
Peller Anikó
"érdekes megjegyezni, hogy a kémszoftvert mintegy 45 országban értékesítették."

Valóban érdekes, csak nem ez a kérdés. A kérdés az, hogy mire használják röfi.
verőce21
@csak úgy...: Te egy ágrólszakadt szellemi szegény? :)
Hazátlan ügynök?
ómió
És nem volt képes magára hazudni!? Na, ne má'!
Lepényleső
... nem inkább abban nincsen semmi meglepő,hogy a kisebbségben lévő ám uralkodó fydes vásárol kémszoftvert,
és a történet szerint a többségben lévő állampolgárok lehallgatására,- természetesen azok adóforintjaiból?
verőce21
Imádom a lipsiket, szinte senkit nem zavar, hogy a facén akár magánbeszélgetésben mondjuk a falfestésről írogat...
Máris százával jönnek a hirdetések...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.