Az elmúlt 15 évben nem tudtunk lépést tartani a legtöbb kelet-európai országgal, amelyek faragni tudtak a jövedelmi hátrányukból az Uniós átlaghoz képest– írja a 444.hu.

Szomorú teljesítmény: csak egy uniós országban szegényebbek az emberek, mint nálunk
Fotó: MTI/Mónus Márton

A kelet-európai országok többsége az elmúlt tizenöt évben faragni tudott jövedelmi hátrányából az Unió átlagához képest, ezek közütt egyetlen kivétel van: Magyarország. Az anyagi helyzetünk javult ugyan, de éppen olyan ütemben, ahogyan az EU-átlag is – írja a 444.hu.

2005 és 2017 között nemzetközi összevetésben nem léptünk előre – olvasható Gábos András, Tomka Zsófia és Tóth István György, a TÁRKI munkatársainak tanulmányában. Ennek következményeként a társadalom jelentős része uniós szinten szegénynek számít.

De mi alapján számolták ki ezt az eredményt? Ha mind a 28 uniós tagállamot egyetlen nagy országként képzeljük el, meghúzhatjuk mindnyájunk közös szegénységi küszöbét az összesített jövedelmi közép 60 százalékánál. (Azokat a háztartásokat szokták a szegénységi küszöb alá sorolni, amelyek jövedelme alacsonyabb a medián jövedelem, vagyis a jövedelmi közép 60 százalékánál.) Innen már csak egy lépés megnézni, mekkora a távolság az uniós szegénységi küszöb és az egyes országok szegénységi küszöbei között.

Az olasz és a brit szegénységi küszöb szinte pont egybeesik az unióssal, a magyar ehhez képest csak 40 százalékát teszi ki. Az EU-ból csak Bulgária (BG) és Románia (RO) végzett mögöttünk. 

A magyarok háromnegyede uniós szinten szegénynek számít, ami még a bolgárnál is magasabb arány. Az EU-ban csak Romániában rosszabb a helyzet. A cseheknél 20 százalék, a lengyeleknél 40, a szlovákoknál 50. Nálunk több mint 75.

Forrás: 444.hu
Fotó: MTI/Mónus Márton

40 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Köszönjük a fényestekintetű dr Miniszterelnök úrnak és szakértő stábjának ezt az önzetlen gondoskodást. Nagy siker ez, mégha negatív is. Igaz verőce21?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Lepényleső
...alig,alig szegényebbek? A bán azonban mint mindent ezt is kezébe veszi majd,
s hamarosan leszünk mi elsők is,hiszen mi mindenkinél mindent jobban teljesítünk?
Nincsen itten valami égbekiáltó nagy baj,a füle mögött felhalmozott rengeteg vaj?
Yoda69
Magyarorszagon a fideSS NER lovagok a lakossag 1%-at teszik, viszont ok uraljak a nemzeti vagyon 99%-at.
Ennyire amorf, hazug es a nemzetet megnyomorito kormanya egy orszagnak sincs a magyart kiveve. Meg kina is sokkal emberarcubb, mint ez a szar ami nalunk van.
Clavigo
@division: @verőce21: Csak az a kis krumplicska meglegyen,,,aztán jól van az úgy..
Pipás
Minek ide jólét, ha van fideSS? Mennyi idő kell, hogy rájöjjenek az emberek arra, hogy a fideSS korrupt és hazug, a gazdagok pártja, valamint arra, hogy vezetésükkel csak egyre távolodunk a rég áhított nyugat-európai jóléttől? Bárki, bármelyik párt jöhet helyette, mert ennél lejjebb már nem létezik.
Nessy
@Pipás: Mire elérkezik a választás ideje, kiderül, hogy bizony van még sokkal lejjebb is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.