Egy kormánypárti várost, Sümeget 100 százalékos visszafizetési kötelezettséggel büntette meg a Pénzügyminisztérium, mégpedig két uniós támogatásból finanszírozott beruházás nyomán – jelentette a 24.hu.

Mi történik? Fideszes vezetésű várost bírságol a Pénzügyminisztérium
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

Tavaly augusztusban több turisztikai weboldalon is megjelent a hír arról, hogy új látványosságot, egy középkori stílusú piacteret építenek Sümegen, amire az önkormányzat 69,9 millió forintos támogatást kapott. 

A Pénzügyminisztérium (PM) július közepén úgy határozott, hogy a beruházás megvalósításánál elkövetett szabálytalanságok miatt visszafizetteti a várossal a támogatás teljes összegét. A tárca arra hivatkozott, hogy a Közbeszerzési Döntőbizottság (KDB) a 2020-ban lefolytatott vizsgálatában megállapította: a közbeszerzés során az önkormányzat nem biztosította a tiszta, befolyástól mentes verseny feltételeit, az ilyen súlyú jogsértések pedig az előírások szerint 100 százalékos forrásmegvonást vonnak maguk után – írja a 24.hu.

A sümegiek, beleértve a képviselőtestület tagjait is, csak a hétvégén értesültek a város költségvetését komoly kihívások elé állító döntésről. Végh László, a település Fidesz-KDNP-s polgármestere eddig semmilyen információt sem adott az eljárásról, a határozatot egy helyi ellenzéki aktivista szerezte meg, és tette közzé Facebook-oldalán.

A bejegyzéshez fűzött kommentekben előkerült egy másik, még tavaly született minisztériumi határozat is, amely egy 52,3 millió forintos projekt miatt is elmarasztalta Sümeget. A PM pályázati pénzeket felügyelő főosztálya ebben egy látogatóközpont létrehozására adott támogatást kért vissza lényegében ugyanazzal az indoklással, mint a piac esetében.

A KDB 2020 májusában 2, illetve 3 millió forintra bírságolta az önkormányzatot, és kilátásba helyezte, hogy a látogatóközpont teljes támogatási összegét, a bölcsődére elnyert összeg esetében pedig 25 százalékot vissza kell fizetni. A KDB kicsit később, 2020 augusztusában harmadikként világította át a középkori piac beruházást.

Az egyesület képviselői semmilyen információt nem kaptak a polgármestertől a nagyösszegű elvonásokról. Ez nem is meglepő, de hogy a fideszesek sem tudtak róla, az már nagyon árulkodó a sümegi helyzetről

– mondta Oszkó Zoltán. Az Élhetőbb Városért Egyesület méltatlansági eljárást is kezdeményezett a polgármesterrel szemben. 

Forrás: 24.hu
Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
Nem osztották vissza a pénzt az arra illetékes fideszes elvtársnak.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@Eladott Ország: Elsőre bizony én is erre gondoltam. Nem fizették meg az alkotmányos költséget.
csak úgy....
@fideszes gyökér: 16:37 egy jól képzett fideszes szakács csodákra képes,elvégre készülnek a kínai efftársakra...
teuton57
Aki ezt nem erti, az lapozgasson vissza a törtenelemkönyvben. MINDEN diktaturaban van nehanyszor sajat emberek kinyirasa (Roma, Hitler, Sztalin, Rakosi), mert különben nem müködne, hiteltelenne valna a rendszer. Azonkivül kell mindig egy elrettentö pelda, tehat felelemkeltesre is jo. Nincs itt semmi különleges dolog, csak egy hetköznapi diktatura müködese.
csak úgy....
@teuton57: a jó efftársakra gondoltál,világos ,-sajnos nem mindenkinek...,pedíg ezek ugyan azok!
Eladott Ország
@justhpeter: ma, 18:07 ♦ Bizony a szolgálati utat be kell tartani. Az építőiparban ( és számos helyen) be vett szokás, aki munkát/pénzt kap, annak azt meg kell hálálni. Ennek első lépése az árak féltupírozása, hogy legyen mit elosztani. Így jönnek ki a félelmetes költségek, ami ugyan a GDP-t megdobja, csak szart sem ér. Az eredmény kézzelfogható, a románok is beelőztek a vásárlóerőt tekintve ( minimálbér, mimimálnyugdíj stb) egy versenytársunk maradt Bulgária, de ha a "geci" marad az sem sokáig.
ómió
"Diktatúrában", bizony, ez már csak így megy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.