Kósa Lajos – nem összekeverendő a fideszes országgyűlési képviselővel, Debrecen korábbi polgármesterével, csak névazonosságról van szó – Rákóczifalva város polgármestere volt 2019 októberéig, így testközelből tapasztalta meg a NER működését. Most pedig az atlatszo.hu-nak be is számolt ezekről.

Kitáltalt az egykori fideszes polgármester: ilyen mutyikra kényszerítette a NER
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Kósa Lajos először független, majd a ciklus felétől Fideszes önkormányzati képviselőként (2010-2014), majd később polgármesterként (2014 – 2019) töltött évei alatt belátott a NER kulisszái mögé. A tapasztalatairól az atlatszo.hu-nak adott interjút. Ezeket egy mondatban így foglalta össze: 

A tét az volt, hogy ki fog jobban beleállni a pénzszivattyú működtetésébe.

Hozzátette:

Nem voltam hajlandó ezekre a mutyikra.

A tudomására jutott visszaélésekről Kósa Lajos 2020 tavaszán bejelentést tett a Bács-Kiskun Megyei Főügyészségen. Idén januárban mégis őt hallgatta ki gyanúsítottként a NAV Észak-Alföldi Bűnügyi Igazgatósága, pályázati pénzek átcsoportosítása, azoknak nem az eredeti célokra való felhasználása miatt. Ugyanakkor a kihallgatási jegyzőkönyv is rögzíti, hogy Kósa nem a saját zsebébe irányította ezeket a pénzeket (összesen 160 197 505 forintot), hanem a forráshiányos önkormányzat működésére, kötelező feladatok ellátására használták fel azokat. Az ügyben jelenleg is folyik a nyomozás.

Kósa Lajos az atlatszo.hu-nak adott interjúban feltárta, hogyan próbálták rábeszélni szerinte kifogásolható projektekre, szerződésekre és hogyan próbált szembe menni – sikertelenül – a korrupt rendszerrel, és hogyan lehetetlenítette el emiatt a polgármesteri munkáját a fideszes területi vezetés. 

Emellett több olyan helyi projektet ismertetett, amelyekről azt mondta: az előkészítés, megvalósítás során a területi fideszes vezetés befolyásolni próbálta őt, hogy az általuk ajánlott vállalkozó kapjon megbízást, a preferált ingatlant vegye meg az önkormányzat, vagy hogy rábólintson egy általa szükségtelennek tartott pályázatra. Ezek mellett számtalan egyéb, piszkos ügyletről is szó esett a beszélgetés során.

A teljes beszámoló megtekinthető az atlatszo.hu videójában:

Forrás: atlatszo.hu
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
@fideszes gyökér: Ez jóóóóóóóó !
ómió
"Pénzszivattyú működtetése"? A saját települése javára!? Aszta!!! Hát, ez igazán nem efftársi!
balos
@ómió: Azért,mert szopsz,azt neked írják jóvá!CSAK SZOLOK!
ómió
@balos: Azért, hogy idióta vagy, bolsiéknál plusz pontot kapsz! Látom, tudod!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.