Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, kötelezően vállalta, hogy bevezeti a közös fizetőeszközt; a kormány és a Magyar Nemzeti Bank tartja magát ehhez a kötelezettséghez, de csak biztonságos és sikeres euróbevezetést tartanak elfogadhatónak.

Matolcsy megszólalt az euróról – "Érdemes nagyra értékelni a forintot, az euró nem hozott gazdagságot"

Matolcsy György úgy fogalmazott:

a forint 75. születésnapján kötelező mérlegre tenni a magyar forint kivezetésének és a közös euró bevezetésének dilemmáját.

Az MNB elnöke szerint forinttal jobban lehetett kezelni a 2020/2021-es válságot, mint az euróval. Magyarország kisebb mértékű gazdasági visszaesést szenvedett el 2020-ban, mint az eurózóna, és a válság során is közeledett fejlettségben az EU-átlaghoz. Az eurózónánál gyorsabb a magyar gazdaság újraindítása.

Magyarország már 2021 végére helyreállítja a 2019. év végi GDP szintet, amit ugyanakkor várhatóan még nem érnek el az eurót használó tagállamok

- jelezte.

Miután a pénzmennyiség bővítése bizonyult a fő válságkezelési eszköznek, ezért a jobb magyar eredmény a forintnak köszönhető. A magyar pénzügyi rendszer az MNB önálló pénzpolitikája révén olyan célzott eszközöket használt a válság kezelésére, amire az eurózóna nem volt képes

- hangsúlyozta Matolcsy György.

A jegybank elnöke kitért arra is, hogy a 2007/2009-es válságot forintra épülő gazdaságpolitikával eredményesen lehetett kezelni, az euróval pedig nem, valamint a 2013 utáni növekedési, majd felzárkózási fordulat a forintra épült.

Matolcsy György szerint az euró első két évtizede több kudarcot hozott, mint sikert. Az első 20 év csak Németország és Hollandia számára hozott nyereséget, az összes többi tagállamnak veszteséget, a déliek számára pedig történelmi mértékű veszteséget

- írta, hozzátéve, hogy jobban teljesítettek azok, akik kimaradtak az eurózónából.

Gazdaságtörténeti tény, hogy az eurózóna mindegyik tagállama még euró nélkül érte el a csatlakozáskor meglévő fejlettségi szintjét, tehát így lett fejlett és gazdag.

Nem az euró hozott gazdagságot, hanem a nemzeti fizetőeszköz

- fogalmazott az MNB elnöke.

Érdemes nagyra értékelni a forintot és keresni az euró átvételének biztonságos, tehát sikert ígérő időpontját

- fogalmazott írásában Marolcsy György.

Forrás: portfolio.hu

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez a forint most pont olyan [email protected] néz ki, mint te a képen.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Toller Béla
Egér vagy, és csak az elefánttal a hátad mögött tudsz dübörögni ! Ne hülyülj el teljesen, matolcsy, nem lenne méltó majd erre hivatkozni a bíróságok előtt ...
Namely
@lusta: @namihami: @teuton57: Kár, hogy ennek se füle, se farka.
"Mármint az egységet. A forintnál nem egy, hanem 100 az egység. "
1. Mióta 100 egység a forint esetében? Úgy érted, hogy 1 euróért, több, mint 100 forintot kell adni? De ennek mi köze az értékéhez?
A japán jen esetében is több, mint 100 egység kell 1 euróhoz, de ettől még nem értéktelen és rossz a jen. Basszus gőzötök nincsen ehhez, osztjátok az észt, még nektek áll feljebb és ez baromira fájdalmas.
Nos akkor:
Kedves @namihami: 1. Az Euró egy igen volatilis deviza. 2000 óta 0,85 és 1,6 között ingadozott, 2007-ben 1,6 volt a dollárral szemben, ma 1,18. Csak te nem követed ezeket, ezért azt hiszed, hogy az euró egy stabil valuta, és hű de sokat ér, mert abból nem kell 100-at adni (kb mint anyám). Vagy ott van pl a régi olasz líra. Az értéktelen volt? Nem. Rosszul ment az olasz gazdaság miatta? Nem. Hozzá voltak idomulva az emberek, hogy köteg lírával mennek a piacra. Ahogyan ma a japán jen sem wc papír, hanem egy igen értékes deviza.
Egy deviza értékét nem az adja meg, hogy "hány egységet kell adni belőle", hanem a mögötte lévő gazdaságot kell megnézni, az ottani folyamatokat, a közép és hosszútávú teljesítőképességet.
2. Az euró valóban nem hozott gazdagságot, sehol sem a közemberek szintjén. Kiknek jó? A multinacionális cégeknek, akik így nem futják a devizakockázatot a kontinensen, és a német bankoknak, akik így fefölözhetik a kamatkockázatot, és ha baj van, akkor az adófizetők pénzével kárpótolják őket.
Szerinted véletlen, hogy sem a britek, sem a dánok/svédek nem kérnek az euróból? Ez nem véletlen, ők tudják, hogy miről szól és annál józanabbak, emberbarátibbak, hogy ezt hagyják.

Persze könnyű a másikat hülyézni, hogy gőzötök nincs a témához.
ómió
"Euróéknál" a monetáris politikát, bizony, az EKB diktálja! Német "kotta" szerint!
T-Boly
Hatszor próbálkoztam,a tetű visszautasított !
T-Boly
Na lássuk !
Hol vannak a nemzet szégyenfoltjai, a bevándorló ,posztkommunistái, a magyar nyelvet csak ugató szemét,szőröstalpú,bocskoros képviselői? Akik magukra nézve veszik a bátorságot és velem egyenrangú magyar állampolgárnak merik magukat nevezni ???
Számomra ,és az igaz magyarok számára ,ők csak egy hitvány lepényleső,hatalomhoz dörgölődő,,a volt hazájukban és itt is közútálatnak örvőendő senkik

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.