Az Országos Kórházi Főigazgatóság tervei szerint szeptembertől indulhatnak a praxisközösségek, amelyekből már most közel száz van.

A hvg.hu a Világgazdaságra hivatkozva arról számolt be hétfői cikkében, hogy szeptember elsején a tervek szerint elindulhatnak az országban a praxisközösségek, ezt a Világgazdaságnak az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) árulta el. 

Közel ezer háziorvosi és fogorvosi praxis betöltetlen – szeptembertől indulhatnak a praxisközösségek

Fotó: Illusztráció/pixabay.com CCO

A lap szerint eddig közel száz kollegiális praxisközösség indult már el hétezer praxistaggal, az OKFŐ szerint pedig feldolgozás alatt van az egyesült és integrált praxisközösségek és a praxisközösségi konzorciumok nyilvántartásba vétele. A háziorvosi és fogászati ellátás finanszírozására szánt 2021-es keret a 2020-ashoz képest 58 százalékkal emelkedett, 105,5 milliárd forintot tesz ki.

A hvg.hu cikke szerint jelenleg az országban a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) adatai alapján 928 betöltetlen praxis van. Június elsején még 645, júliusban viszont már 648 üresen álló háziorvosi praxis volt, új kilépőként pedig tízen jelezték, hogy nem dolgoznak tovább. A tartósan betöltetlen háziorvosi praxisok száma 280 volt.

A Világgazdaságnak Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, keszthelyi fogorvos arról beszélt, hogy jellemzően nem a fogorvosi, hanem a háziorvosi praxisok között volt a gyakoribb a megszűnés. Az országban 2800 alapellátó fogászat van, az üresen álló praxisok száma szerinte régóta 280-300 körül alakul. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az üres praxisokban más körzetekből érkező orvosok gyógyítanak részmunkaidőben.

Forrás: Világgazdaság via hvg.hu

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ettől sem lesz több háziorvos, gyerekorvos! Ahol meg nem tudnak praxisközösséget alkotni, mert nincs kikkel, ott marad minden a régibe, pénz meg az ablakban.
Béla333
Felesleges az orvos is, elég egy orvos/kuruzsló, aki a tévén keresztül mindenkit meggyógyít.
A maffia lenyeli ezt a megtakarítást is... Nagy a Lölő/Orbán pénztárcája!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.