A jegybankelnök szerint 2022-ben vissza kell térni a 3 százalék körüli hiányhoz, Varga Mihály viszont úgy látja, ez megszorításokkal járhat.

Az ATV-nek adott interjút Varga Mihály pénzügyminiszter, aki a jegybankelnök Matolcsy György korábbi állításaira is kitért. 

Varga Mihály szerint, ha követik Matolcsy tanácsát, az megszorításokkal járna

Fotó: Facebook/Varga Mihály

Varga szerint az infláció mérséklése miatt a jegybank (a Magyar Nemzeti Bank) már lépett, az európai bankok közül elsőként jelentett be kamatemelési pályát, így van esély arra, hogy az infláció mértéke idén átmenetileg magasabb lesz, de jövőre már kisebb legyen a mértéke. 

A pénzügyminiszter szerint, ha magasabb az infláció mértéke és az alapkamat szintje is magasabb, akkor ez a hitelek kamataiban is meg fog jelenni. 

Varga Mihály úgy látja, a jegybanknak mérlegelnie kellett, hogy a gazdaság újraindulása mellett az infláció mértéke mennyire veszélyes. Egyetért azzal a jegybanki döntéssel, hogy a magasabb infláció veszélyt jelent – tette hozzá a tárcavezető az interjúban.

A pénzügyminiszter jelenleg az államháztartási hiány korábbi szintjéhez viszonyított magasabb mértékénél nagyobb problémának látja az infláció mértékét. Szerinte az államháztartási hiány a konvergenciaprogramok alapján a régióban is átlagosnak számít, az újraindítás miatt ez egy "természetes állapot", ősszel meg kell nézni majd az európai elfogadott nemzeti költségvetéseket – vélekedett, és hozzátette, hogy ezzel ellentétben a magyar infláció mértéke április-május-júniusban a legmagasabb volt az EU-ban.

Varga Mihály úgy látja, hiba lenne követni azt, amit Matolcsy György, az MNB elnöke korábban állított, miszerint az államháztartási hiányt már 2022-ben 3 százalék alá kellene vinni. Szerinte ez megszorításokkal és a meginduló növekedés lefékezésével járna együtt.

A költségvetés marad így, ahogy van. Vicces lenne, ha a parlament által június 15-én elfogadott törvényt már júliusban módosítanánk, ami ráadásul még életbe sem lépett, mivel még 2021 van, nem 2022

- mondta el az interjúban a pénzügyminiszter.

Forrás: atv.hu

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

kereső
Szarházi hazaáruló lettél mihály te is. A csekélyke szakmai tudásodat is beáldoztad orbán scheggéért.
Yoda69
Igy viszont a forint arfolya es az inflacio szall el, ami vegeredmenyben sokkal rosszabb mintha szigoritottak volna.
tudode
Már mi járna megszorításokkal, az ahogy Matolcsy György aki
.
"""úgy fogalmaz, hogy "az állam vasba és betonba, nem pedig képességekbe, intézményekbe és agyakba fektet."""
.
Miközben vannak olyan tökig centralizált iskolák, ahol már nem is kell kémia tanár:
.
---- Klebelsberg-főnök: miért kellene minden iskolába kémiatanár?
propeller.hu/itthon/3695345-klebelsberg-fonok-miert-kellene-minden-iskolaba-kemiatanar#v3118386
-------------------------
.
Milyen pénzügyminiszter az, aki "nem védi meg" az ország bukSZÁJÁT azoktól akik összetévesztik a HOKIZSEBÜKET a közpénzzel?
.
----- Döntött a Kúria: közpénz a tao-támogatás
propeller.hu/itthon/3695246-varga-mihaly-penzugyminiszter-szerint-ha-kovetik-matolcsy-tanacsat
-----------------------
.
Te rongyos élet miért tudsz olyan lenni mint a betonba öntött jólét!

.
nezelodo
Na, még a végén a Kuszsaszmű is libernyák lesz, és elsimicskásodik! Nem lepődnék meg, mert akiknek a hátán felkapaszkodott Orbán, előbb-utóbb így járnak. Ja, mert a "hála nem politikai kategória",
ómió
A visszatérés szükségességét jól látja Matolcsy. Azt viszont Varga látja jól, hogy az azonnal nem megy!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.