Csikász Brigitta a kérdéses időszakban az Átlátszó nevű tényfeltáró portál újságíró-szerkesztője volt.

Az izraeli kémszoftverrel megfigyelt újabb magyar tényfeltáró újságírót azonosítottak

Fotó: pixabay.com

Több mint hét hónapon keresztül, 2019 áprilisától az év novemberéig figyelték meg a Pegasus kémszoftverrel Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát – derül ki az újságíró telefonjának technikai elemzéséből, ami egyértelműen kimutatta a kémszoftver nyomait – írja a Telex.

A készülék vizsgálatát a Direkt36 az Amnesty International nemzetközi biztonsági stábjának segítségével azért végezte el, mert Csikász telefonszáma is felbukkant azon a kiszivárgott listán, amely a kémszoftvert kifejlesztő NSO nevű izraeli cég bizonyos ügyfelei által kiválasztott célpontokat tartalmazza.

„Oknyomozó újságíró vagyok, aki leginkább az igazságszolgáltatással és bűnügyekkel foglalkozik”

– mondta a Direkt36-nak Csikász, hozzátéve, hogy már évekkel ezelőtt kapott olyan figyelmeztetéseket, hogy a hatóságok megfigyelés alatt tartják.

A Pegasusszal történő megfigyelése idején az Átlátszónál dolgozott, jelenleg pedig a Blikknél ír politikusok és hatóságok visszaéléseiről vagy korrupciógyanús ügyeiről.

Megfigyelése idején például olyan európai uniós támogatásokkal való visszaélésekről is írt, ahol az EU csalás elleni hivatala, az OLAF hiába jelezte sorozatosan a problémákat a magyar hatóságoknak, azok mégsem jártak az ügyek végére.

Csikász telefonjának technikai vizsgálata kimutatta, hogy hosszú hónapokon keresztül, 2019 április elejétől november közepéig többször is feltörték a telefonját a Pegasusszal. A kémprogrammal hozzáférhettek a készüléken tárolt üzenetekhez, fotókhoz és videókhoz, de akár még a telefon mikrofonját és kameráját is bekapcsolhatták távolról.

A technikai elemzésben szereplő adatokból kiderül, hogy vannak összefüggések Csikász és több más magyar újságíró megfigyelése között. A Pegasus gyakran az iPhone üzenetküldő applikációján, az iMessage-en keresztül fertőzi meg a telefonokat, méghozzá úgy, hogy a telefon használója számára észrevehetetlen módon üzeneteket küld a készülékre. Csikász esetében előfordult, hogy egy alkalommal ugyanarról a Pegasushoz kötődő iMessage-fiókról indítottak támadást a készüléke ellen, amelyről Szabó András és Panyi Szabolcs, a Direkt36 munkatársainak telefonját is feltörték.

Forrás: telex.hu

Címlapkép: pixabay.com

11 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Csizmás Kond
Most akkor hogy is van az egész ?...van egy izráeli cég amely rendelkezik a kémprogrammal és akinek a bizonyos ügyfelei által kiszivárogtatott listáján szerepel mint célpont ez a Brigita ?
...és ha igen akkor mindehez mi köze a magyar államnak ?
Sziszifusz
@Shikari: 15:41

Mivel valóban sok a homályos körülmény, ebben az ügyben is. Mindenképp szükséges lenne egy PÁRTATLAN, ELFOGULATLAN vizsgálóbizottság létrehozására. Erre azonban nem látszik a hajlandóság, Orbánék részéről. Ez a körülmény eleve gyanússá teszi azt, hogy a kormányt vádolók érvei nem alaptalanok.
Miért nem "öntenek tiszta vizet a pohárba", miért bojkottálják a nemzetbiztonsági bizottság munkáját. Jaaa, amikor kényes kérdésről tárgyalnának, akkor mindig távol maradnak a Fideszesek.
Mindez igy demokratikus, demokrata kuss !
csak úgy....
@Csizmás Kond: ha nem a fidesz kormányozna akkor biztosan tudnád! :)
Sziszifusz
@Shikari: 16:45

A kételyek eloszlatása végett néhány kérdésre kellene választ adnia a kormánynak:

1./ Megvásárolták, illetve használták e a Pegasus nevű megfigyelő programot ?
2:/ Adtak e engedély újságírók, ellenzéki személyek, ügyvédek, gazdasági szereplők megfigyelésére ?

Egyszerű kérdések. Egyszerű választ kívánnának: Igen, nem.

Válasz érdemben, nincs !
csak úgy....
@Sziszifusz: kár a gözért a beszükült @Shikari: val!
ómió
Lassan csitul az efftársi ráhazudósdi!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.